Alergijski konjuktivitisAlergijski konjuktivitis predstavlja alergijsku upalu vežnjače (konjuktive), tankog providnog omotača oka koji pokriva unutrašnju površinu kapaka i prednji deo oka sem rožnjače. Najčešće zahvata oba oka i manifestuje se crvenilom, peckanjem, svrabom i suzenjem očiju.

Češće se javlja kod atopičara – osoba podložnih alergijama, koje već imaju alergijsku astmu, alergijski rinitis ili atopijski dermatitis (ekcem), kao i kod ljudi koji duže vreme nose kontaktna sočiva.

Simptomi alergije očiju mogu biti praćeni i kijanjem, curenjem nosa, suvim kašljem.

Alergijski konjuktivitis može biti :

  • sezonski – javlja se u određeno doba godine i izazivaju ga sezonski alergeni kad iz vazduha dođu u kontakt sa sluznicom konjuktive (vežnjače). Najčešće se radi o polenima (peludi) drveća, trava ili korova.
  • vansezonski – izazivaju ga celogodišnji alergeni. Obično su u pitanju sastojci kućne prašine, posebno grinje koje u njoj žive, dlake kućnih ljubimaca, domaćih životinja. Simptomi su slični kao i kod sezonskog konjuktivitisa – crvenilo, svrab, suzenje,peckanje, osećaj prisustva stranog tela u oku.

Nelečeni alergijski konjuktivitisi mogu da izazovu promene na rožnjači i sa tim da značajno ugroze funkciju vida. Pogrešno lečenje najčešće u vidu nekritične primene kortikosteroidnih masti i kapi, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija ( npr. čir rožnjače, povišenje očnog pritiska, promene na sočivu), ili mogu maskirati zapaljenje u oku sasvim druge prirode.

Postavljanje dijagnoze alergijskog konjuktivitisa i određivanje terapije potrebno je prepustiti oftalmologu, koji će na osnovu anamneze i očnog pregleda odrediti adekvatan vid lečenja.

Oftalmološki specijalistički tim poliklinike KUĆA ZDRAVLJA u Subotici stoji Vam na raspolaganju.