Suzni film prekriva površinu očne jabučice i omogućava pravilno prelamanje svetlosnih zraka, održava adekvatnu vlažnost rožnjače, sadrži u sebi enzime koji neutrališu mikroorgamizme i ispira čestice prašine i druge štetne materije.

Smanjena produkcija suza, njihovo povećano isparavanje sa površine oka ili promena sastava suznog filma dovodi do pojave sindroma suvog oka.

Sindrom suvog oka predstavlja jedan od najčešćih oftalmoloških problema koji se javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi, mada se zbog uticaja faktora životne sredine i načina života sve češće javlja i kod mlađih osoba.

[nggallery id=15]

Simptomi suvog oka su peckanje, grebanje, crvenilo, suzenje,osećaj prisustva stranog tela u očima, zamućenje vida. Najčešći uzroci nastanka su normalan proces starenja, hormonski poremećaji (posebno kod žena u menopauzi), nošenje kontaktnih sočiva, dugotrajan rad za računarom, boravak u klimatizovanoj prostoriji, određena oboljenja (npr. šećerna bolest, bolesti štitne žlezde, reumatoidni artritis, Sjogrenov sindrom) kao i upotreba lekova ( anitidepresivi, kontraceptivni lekovi, neki antihipertenzivi).

Cilj terapije je ublažavanje simptoma upotrebom veštačkih suza ili gelova koje štite, vlaže i podmazuju površinu oka služeći na taj način kao supstituent za sopstveni kvantitativno ili kvalitativno izmenjen suzni film. Najkvalitetniji preparati su oni koji ne sadrže konzervans i samim tim predstavljaju najadekvatniju zamenu prirodnog suznog filma. U težim slučajevim koriste se kapi Cyclosporine koje povećavaju produkciju suza. U slučaju da ni jedna metoda nije dovela do ublažavanja simptoma moguće je upotrebiti i silikonske čepiće (punctal plug) koji se stavljaju u suzne tačkice u unutrašnjem uglu oka i koji na taj način sprečavaju oticanje suza sa površine oka.