Epidemijski keratokonjuktivitisEpidemijski keratokonjuktivitis predstavlja virusno zapaljenje vežnjače i rožnjače izazvano virusom iz grupe adenovirusa. Veoma je zarazno, najčešće se prenosi direktnim kontaktom sa sekretom iz oka obolele osobe. Obično se javlja unutar zatvorenih kolektiva kao što su škole, bolnice, radni kolektivi, vrtići, kampovi.

Bolesti može da prethodi pojava simptoma sličnih gripu kao što su povišena temperatura, jeza, drhtavica, bol u mišićima, zglobovima, pojačana sekrecija iz nosa, kašalj. U anamnestičkim podacima često se navodi kontakt u porodici ili na poslu sa osobom sa sličnom simptomatologijom.

Inkubacija, odnosno vreme koje protekne od zaraze do pojave prvih simptoma je 2-14 dana, a osoba je zarazna 10-14 dana. Oboljenje se manifestuje prvo na jednom oku, da bi nakon nekoliko dana u najvećem broju slučajeva (60%) zahvatilo i drugo oko, sa blaže izraženom kliničkom slikom. Simptomi oboljenja su crvenilo očiju, suzenje, pojačana sekrecija, osetljivost na svetlost, osećaj prisustva stranog tela, smanjenje vidne oštrine kod jače zahvaćenosti rožnjače i gotovo u svim slučajevima javlja se i preaurikularna limfadenopatija odnosno uvećanje limfnih žlezda ispred ušne školjke. 

Bolesnici trebaju biti vrlo oprezni da ne prenesu infekciju osobama u svojoj okolini. Potrebno je izbegavati dodire sa ljudima, ne deliti peškire, posteljinu, maramice niti bilo kakve predmete za ličnu higijenu. Neophodno je učestalo prati ruke dok god je oko crveno. Zaražene osobe ne smeju ići na posao, u školu, obdanište itd. dve nedelje od pojave prvih simptoma.

Prognoza bolesti je dobra, bolest  spontano prolazi a lečenje je usmereno na ublažavanje simptoma. U terapiji se koriste hladni oblozi, veštačke suze, antibiotici radi prevencije sekundarne bakterijske infekcije i kortikosteroidi kod pojave promena na rožnjači.