1. Postavljena mi je dijagnoza šećerne bolesti pre 6 meseci i od tada sam na tabletama. Nemam nikakve smetnje sa vidom i želim da znam zašto me je endokrinolog uputio na oftalmološki pregled?

Kod dijabetičara povišen nivo šećera u krvi oštećuje krvne sudove očnog dna (mrežnjače) i dovodi do pojave dijabetesne retinopatije. Opasnost koju po vid predstavlja dijabetesna retinopatija, leži u činjenici dugog neprimetnog napredovanja bolesti bez ikakvih smetnji vida. Tek kada oboljenje zahvati centar očnog dna (žutu mrlju) javljaju se prvi simptomi u vidu pada vidne oštrine, nastali kao posledice nakupljanja tečnosti i krvi, odnosno otoka u žutoj mrlji.

  1. Kako se leči otok žute mrlje (edem) kod dijabetičara?

Povećan nivo šećera u krvi uzrokuje oštećenje krvnih sudova žute mrlje i dovodi do njihove povećane propustiljivosti. Nakupljanje krvi i tečnosti u centru očnog dna uzrokuje pad vidne oštrine. Cilj lečenja je održati postojeću vidnu oštrinu i sprečiti dalje napredovanje bolesti pomoću laserske terapije i anti VEGF terapije koja predstavlja vrstu injekcija koje se daju u oko, sa ciljem da smanje otok i stabilizuju krvne sudove.

  1. Dijabetičar sam 10 godina, bio sam na oftalmološkom pregledu i savetovana mi je laserska zaštita očnog dna. Nemam nikakve smetnje sa vidom i ne razumem zašto mi je to potrebno.

Pregledom očnog dna uočeno je da je zbog oštećenja cirkulacije i smanjenja ishranjenosti mrežnjače došlo do stvaranja novih, patoloških krvnih sudova. Ovi krvni sudovi znače da ste Vi u poodmakloj, proliferativnoj fazi šećerne bolesti i da ste izloženi velikom riziku od krvarenja, pošto su novonastali krvni sudovi veoma osetljivi. Laserski tretman očnog dna ima za cilj da dovede do njihovog povlačenja i da spreči dalje napredovanje bolesti koja bi dovela do teškog oštečenja vida i u kasnijoj fazi i do slepila.

  1. Pošto sam u drugom stanju a imam šećernu bolesti i na insulinskoj terapiji sam, zanima me koliko se često savetuju oftalmološki pregledi?

Žena dijabetičar u toku trudnoće trebala bi da u svakom trimestru ide na oftalmološki pregled fundusa (očnog dna) pošto trudnoća povećava rizik pojave i/ili napredovanja dijabetesne retinopatije (šećerne bolesti očnog dna).

  1. Koliko često dijabetičar treba da dolazi na očne preglede i koji je njihov cilj?

Zbog veoma teških posledica koje na vid može da ima nekontrolisana šećerna bolest, kod svih dijabetičara su neophodne redovne oftalmološke kontrole, najmanje jednom godišnje ili češće prema preporuci oftalmologa. Na ovaj način bolest može da se otkrije u najranijem stadijumu i da se omogući pravovremena laserska zaštita očnog dna, koja predstavlja sigurnu prevenciju teških oštećenja vida i slepila.

Najčešća pitanja o uticaju šećerne bolesti na vid