KONJUNKTIVITIS je upala sluzokože oka. Za ovu veoma rasprostranjenu očnu bolest, koja se može javiti u svim uzrastima, često se koristi sinonim “crveno oko”. Konjunktivitis može biti različitog intenziteta – od blage upale sa suzenjem do snažne upale koja može dovesti do oštećenja i odumiranja tkiva. Konjunktivitis je često udružen sa upalama rubova kapaka (blepharitis) ili sa upalama rožnjače (keratitis).

Konjuktivitis

Najčešći uzročnici konjunktivitisa su razni spoljni faktori koji nepovoljno utiču na oko, kao što su virusne infekcije, razne bakterije (najčešće stafilokoke, pneumokoke i streptokoke), alergije (na polen, prašinu, životinjsku dlaku itd.), nepovoljni fizički uslovi (toplota, promaja, smog, dim itd.) i hemijske supstance (kiseline, baze). Simptomi konjunktivitisa su najčešće svrab, peckanje, crvenilo, otečeni kapci, osećaj stranog tela u oku, suzenje, preosetljivost na svetlost, lučenje sekreta beličasto, žućkaste, do žuto-zelene boje i oticanje limfnih čvorova. Mogu biti udruženi i sa upalom sinusa, gušoboljom, pojavom sekreta iz nosa, kijanjem, kašljanjem i drugim simptomima upale respiratorne sluzokože.   

U zavisnosti od uzroka nastanka i manifestovanih simptoma, možemo razlikovati nekoliko vrsta konjunktivitisa, koji podrazumevaju i različite načine lečenja: 

  • Virusni

Uzroci virusnog konjunktivitisa su razne virusne infekcije. Simptomi su crvenilo, osećaj stranog tela u oku, vodenasti iscedak iz oka, otečeni kapci, osetljivost na svetlost ali i prateći simptomi prehlade (zapušen nos, bolovi u grlu itd.). Ovaj oblik konjunktivitisa, iako ne ostavlja nikakve posledice na vid, je visoko zarazan i stoga treba voditi računa o mogućnostima prenosa na druge osobe. U blažim oblicima, virusni konjunktivitis prolazi za 7 do 10 dana, uz ispiranje oka fiziološkim rastvorom ili troprocentnom bornom kiselinom radi olakšavanja tegoba, dok u težim slučajevima kada se javljaju zamućanja na rožnjači, oftalmolog daje kortikosteroidne kapi. 

  • Alergijski

Alergijski konjunktivitis nastaje kao reakcija na alergene, kao što su polen, prašina, životinjska dlaka, kozmetički preparati itd. i može biti praćen alergijskom kijavicom. Simptomi alergijskog konjunktivitisa uključuju crvenilo, svrab oka, suzenje, osetljivost na svetlo, otok kapaka i mogući končasti sekret. U slučaju da se simptomi ne povuku spontano, preporučuje se ispiranje alergena veštačkim suzama, po potrebi se dodaju i kapi protiv alergije (antihistaminici, stabilizatori mastocita) i kortikosteroidne kapi. 

  • Hemijski

Hemijski konjunktivitis nastaje kao posledica nadraživanja oka hemijskim supstancama kao što su različite kiseline i baze, sredstva za čišćenje, hlor iz bazena itd. Nakon kontakta s iritansom potrebno je brzo i obilno isprati oko većom količinom vode, oko ostaviti otvoreno kako bi se suzama ispiralo i što pre se obratiti oftalmologu kako bi se dala adekvatna terapija i sprečila moguća ozbiljna oštećenja oka. 

  • Bakterijski

Bakterije koje najčešće uzrokuju konjunktivitis su stafilokoki, pneumokoki i streptokoki. Karakteristična je pojava crvenila oba oka sa pojavom žućastog do žućkasto-zelenog sekreta, koji ujutru slepljuje kapke. Pored toga, javljaju se i bolovi u oku i otok. Ova vrsta konjunktivitisa se češće javlja kod dece. Lečenje uključuje antibiotske kapi, masti za oči i blage rastvore za ispiranje sekreta (troprocentna borna kiselina, fiziološki rastvor ili veštačke suze) prepisane od strane oftalmologa. 

 

Korisni saveti za osobe koje imaju konjunktivitis:  

  • Obavezno se obratite oftalmologu.
  • Očne kapi i masti sme koristiti samo jedno lice, vodeći računa o roku trajanja i načinu upotrebe.
  • Ne koristite tuđe lekove.
  • Često perite ruke, pre i nakon nanošenja leka.
  • Izbegavajte dodirivanje područja oko očiju. 
  • Nemojte deliti sa drugima maramice, peškir i jastučnicu i obavezno ih menjajte svaki dan.
  • Izvršite dezinfekciju površina u vašem domu koje koriste ostali ukućani, kao što su sudopera, lavabo, kvake na vratima itd.
  • Ne koristite šminku i agresivne kozmetičke preparate.
  • Nosite naočare sa zaštitinim UV faktorom, jer štite oči od spoljašnjih nečistoća i drugih štetnih uticaja.