Kako pušenje utiče na vid?Köztudott, hogy a dohányzás negatívan hat az egészségre és az emberi szervezet általános állapotára. Az amerikai egészségügyi osztály 1964-ben kiadott jelentésében hivatalosan is kockázati tényezővé és számos olyan betegség okozójának nyilvánították, amelyek jelentősen csökkentik az életminőséget és korai halálhoz vezetnek. Azóta számos klinikai, laboratóriumi és epidemiológiai tanulmány készült, amelyek alapján bebizonyosodott a dohányzás és a különböző betegségektől való megbetegedések és korai elhalálozások közötti kapcsolat.

A dohányfüstben körülbelül 4.000 káros vegyi anyag van jelen, amelyek közvetlenül a dohányzó személy véráramába kerülnek, így kihatnak a látásra is. A többéves cigarettafogyasztás bizonyítottan növeli számos veszélyes szembetegség és rendellenesség kialakulásának kockázatát.

Időskori makula degeneráció

A tanulmányok kimutatták, hogy az aktív dohányosoknál négyszer nagyobb a kockázata az időskori makula degeneráció kialakulásának. Ez a betegség a központi látás súlyos és visszafordíthatatlan elvesztéséhez vezet, ezért a dohányzás által kiváltott vakság leggyakoribb okozójának tartják.

Vörös szemek és szemszárazság

A dohányzás hatására elvékonyodhat a szemet takaró membrán (kötőhártya – conjuktiva) és így különböző szemirritációkat és allergiát okozhat. Továbbá a cigarettafüst megváltoztathatja a könnyfilmet, amely száraz szem szindrómához vezethet, de akár krónikusan vörös szemeket is okozhat.

Kako pušenje utiče na vid?

Szürke hályog

A cigarettázók körében nagyobb eséllyel alakulhat ki katarakta (szürke hályog), a szemlencse elhomályosodása, ami látásromlásban nyilvánul meg. A szürke hályog leggyakoribb alakja, amely kapcsolatba hozható a dohányzással az úgynevezett nukleáris (magi) katarakta.

Glaukóma

A dohányzás direkt kapcsolatban áll a szemnyomás megnövekedésével és a glaukóma kialakulásával. Ez a szörnyű betegség a látóideget károsítja és leggyakrabban észrevétlenül rontja a látást, ami miatt nagyon veszélyes.

Érrendszeri betegségek

A dohányzás érelmeszesedést is okozhat, vagyis az artériák megkeményedését, ami súlyosbíthatja az érrendszer állapotát a szemekben is. Az artériák és a vénák betegségei hatására károsodhat a látóideg is, aminek a következményeként jelentős látásvesztés illetve vakság is jelentkezhet.

Optikus neuropátia

A cigarettázás csökkenti a vér áramlását a szervezetben, ami szintén károsíthatja a látóideget. Mérgező (toxikus) optikus neuropátia, amely a metil alkohol túlzott fogyasztása esetén jelentkezik, hirtelen látásvesztéshez, akár vakság kialakulásához is vezethet, ha 24-48 óra alatt nem kap megfelelő egészségügyi segítséget a beteg.