A tompalátás (ambliopia) a látás, a látásélesség és a térlátás csökkenése vagy elvesztése. Általában csak az egyik szemen jelentkezik. A gyermekpopuláció egyik leggyakoribb szemészeti patológiája. A kutatások szerint a lakosság 2-5% érinti.

A tompalátás kialakulása

A tompalátás a születéstől a hetedik életévig tartó szakaszban alakul ki. Az esetek 90%-ban fénytörési hiba (dioptria megjelenése), de leginkább a két szem közötti nagy dioptriakülönbség okozza a kialakulását valamint a kancsalság.

A tompalátás kialakulásaEmellett, a szem szervi megbetegedései is tompalátáshoz vezethetnek a gyermekeknél, viszont, amikor az ambliopiáról beszélünk, akkor a nem organikus szembetegségek által kiváltott tompalátásra gondolunk. A tompalátás oka nem a szemben van, hanem a központi idegrendszerben található, mivel a nem elegendő vizuális stimuláció miatt nem fejlődött ki rendesen a látóköteg (tractus opticus).

 

A tompalátás tünetei

A tompalátás a látásélesség csökkenésében nyilvánul meg. Általában csak az egyik szemet érinti, így a gyerekek nem panaszkodnak a gyengébb látásra, mert a másik, jobb szemüket használják.

Az egészséges szem látásának legmagasabb szintje a tér mélységének észlelése vagy a sztereó látás. A tompalátók esetén a sztereó látás kevésbé kifejezett, vagy egyáltalán nincs nekik, így a világot síkban látják.

Hogyan lehet meghatározni a tompalátást?

Hogyan lehet meghatározni a tompalátást?A tompalátás diagnózisa egy részletes és átfogó szemészeti kivizsgáláson alapszik. A látásélesség meghatározása a diagnózis felállítás megbízható módszerének számít. A 3 és 4 éves közötti korosztálynál a legoptimálisabb a látásélesség tesztelése.

Nagyon fontos, hogy milyen vizsgálatokkal tesztelik a látásélességet, mert azoktól függ a tompalátás érzékenységének felderítése is. A 3 évesnél fiatalabb gyerekeknél is ki lehet mutatni a tompalátást speciális, látásélesség tesztekkel.

A tompalátás kezelése

A tompalátás kezelése függ az okozójától, a gyermek korától, valamint a tompalátás súlyosságától. A kezelés a gyermek életkorának megfelelő látásélesség eléréséig tart (általában a 10. életévtől nem tovább, leginkább a 7 éves korig).

A leghatékonyabb kezelés a jobban funkcionáló ok lezárása speciális szemtakaró tapasszal vagy szemcseppek csepegtetésével a jó szembe. Fontos megemlíteni, hogy a gyógyítás eredményességéhez nélkülözhetetlen a gyermek, a szülők és az orvos együttműködése.

A tompalátás kezelése

A tompalátás időben történő észlelésének és kezelésének fontossága

A gyógyulás sikeressége függ attól is, hogy mikor fedezték fel az ambliópiát. Minél hamarabb észlelik, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Amennyiben nem kezelik, a gyengébben látó szem soha sem fogja visszanyerni az éles látását. A tartósan kezeletlen betegség a teljes látásvesztés kockázatát hordozza magában. A tompalátás a gyermek viselkedésére is kihat az iskolában, nehezebben fog olvasni ami korlátozhatja a későbbiekben a szakmája kiválasztásában is.