Najčešća pitanja

100 Comments
  1. imam pitanje za vas pa ako ste u mogucnosti da mi odgovorite..
    bila sam na operaciji katarakte sve je bilo u redu prvi i drugi dan,medjutim sada mi se na to oko pojavila magla,pa me zanima sta je u pitanju i da li ce se s vremenom skloniti,ili moram preduzeti druge mere,sta mi vi predlazete???
    unapred hvala

    • Poštovani Bobane,
      Razloga može biti više od bezazlenih kao što je suvoća oka preko prolaznog otoka rožnjače porasta očnog pritiska do ozbljnih kao što su razne unutrašnje zapalenja oka do ablacije retine.
      Savetujem da vas što pre pregleda očni lekar.
      Srdačan pozdrav,
      dr Branka Ivošević

  2. Poštovani doktore,

    Imao bih pitanje za Vas, ako ste u mogućnosti da mi odgovorite. Nisam trenutno u Beogradu pa ne mogu da dodjem na pregled. Imam minusnu dioptriju koja nije „velika“ (na levom oku 0.25 i cilindar na desnom 0.75). Naocare nosim dugo (vise od 10 god.) imam 31 godinu. Sada bez naocara bas slabo vidim, posebno posle čitanja knjige ili dugog gledanja na računaru. Bio sam na pregledu, sva slova vidim, digitalno mi je merena dioptrija i dr se izjasnio da je nepromenjena. Imam problem kada sedim na 4-5 metar od tv ne vidim slova. Kada šetam ulicom nisu mi bas jasni likovi prolaznika. Moje pitanje je da li se ovde radi o dioptriji ili može biti neki drugi uzrok?
    Da napomenem lečim se od anksioznosti oko 5-6 godina (bromazepam 1.5, zoloft 50 i tritiko 50).
    Hvala puno!

    • Poštovani,
      Potrebno je da se dioptrija proveri na široku zenicu objektivnom metodom kako bi se dobila njena tačna vrednost i utvrdila Vaša najbolja trenutna dioptrija.
      Ukoliko nemate nikakvu očnu bolest, sa tačno određenom dioptrijom treba da vidite dobro.
      Lekovi mogu imati kod malog broja pacijenata neželjena dejstva na vid koja se mogu ispoljiti na različite načine:
      1) Kod bromazepama – moguć je dupli vid ili u slučaju naglog prekidanja terapije- preosetljivost na svetlost.
      2) Kao neželjeno dejstvo Zolofta – otok očnih kapaka, poremećena sekrecija suza, glaukom (povišen očni pritisak), tačkice u vidnom polju, dupli vid, osetljivost na svetlo, proširene zenice i veoma retko krv u oku.
      3) Tritico – u literaturi je kod nekih pacijenata opisan zamućen vid.

      Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav,
      dr Branka Ivošević

  3. Postovani,
    htela bih da uradim lasik, pa me zanima da li je moguce, juce mi je dr rekao da imam blagu papilarnu hiperplaziju. Inace, dioptrija mi je -7 na oba oka i zaista dugo raxzmisljam o lasiku.
    Hvala puno

  4. Postovani,
    Imam 26 godina. Nikada nisam nosila dioptriju,imala sam savrsen vid. Medjutim do pre par godina,primetila sam da na daljinu vidim mutno. Pogotovo nocu. Osobi koja mi ide u susret lik vidim mutno,slova,ne mogu jasno videti npr.neciju tablicu automobila ili dezurnu apoteku,tablu imena ulice… Ponekad osetim kao da imam nesto u ocima,ponekad mi oci nenormalno suze… A da ne pricam o cestim glavoboljama u predelu ociju… Mozete li molim Vas dati neko objasnjenje za ovaj problem. Da li bih trebala ici na detaljan pregled? Unapred hvala.
    Srdacan pozdrav

    • Poštovana,
      Treba svakako da odete na pregled sa širenjem zenica da se utvrdi puna i prava tzv. objektivna dioptrija kako bi se konstatovala dioptrija i prepisale naočare ili kontaktna sočiva.
      Verovatno ste kratkovida a možda imate i astigmatizam (nepravilno zakrivljenu rožnjaču).
      Srdačan pozdrav.

  5. Dobar dan, imam 18 godina…Nikada nisam nosio naocare niti imao problesa sa vidom…medjutim mnogo vremena sam provodio i dan danas provodim za racunarom i na sistematskom u skoli mi je dijagnostikovana dioprtrija na desnom oku…ne sjecam se koliko je ali znam da mi desno oko bas cesto crveni, krvari i suzi..vid mi je oslabio ali najvise me zabrinjava u poslednje vreme kada se probudim ujutro budim se zamagljenim vidom i krmeljima oko ociju..o cemu se radi? Srdacno

    • Poštovani Marko,
      Na Vaše pitanje nije moguće dati odgovor bez obavljenog pregleda. Pregled možete zakazati pozivom našeg call centra na 024/55-75-75.
      Srdačan pozdrav.

  6. Imam 15 godina.Na pregledu mi je ustanovljen mi je ocni pritisak 20 i 19.Da li je to opasno? Malo sam se uplasio… citao sam svasta na internetu…

    • Filipe,
      Zakaži pregled kod oftalmologa glaukomatologa da se naprave glaukomatološka ispitivanja. Glaukom je redak ali nije nemoguć kod mladih osoba. Nakon tog pregleda ćeš sigurno znati da li jeste ili nije glaukom.
      Srdačan pozdrav.

  7. Da li se astigmatizam moze javiti u 15-oj godini i koji je razlog ? Da li dugotrajni rad na blizu moze izazvati astigmatizam ? Hvala

    • Marko,
      Astigmatizam je nepravilna zakrivljenost rožnjace i nije izazvan radom na blizu.
      Obično se manifestuje u prvoj dekadi života i najčešće se nasleđuje.
      Srdačan pozdra‎v.

    • Pozdrav.
      Nedavno sam obavio pregled (desno -2, lijevo -1) i uzeo naocare. Medjutim ne vidim isto sa naocarama, jel to ok?
      Da li je greska u pregledu? Strahujem za svoj vid! Hvala unaprijed!

      • Poštovani Nedo,
        Treba dioptriju odrediti uz širenje zenica kapima koje privremeno prošire zenice i „ukoče“ mišić kojim fokusiramo. Tako određene naočare bi trebale biti tačne.
        Ako nije rađeno na takav način postoji mogućnost greške u određivanju dioptrije.
        Srdačan pozdrav.

        • Pregled je radjen u javnoj ustanovi kod uzorne doktorice. Nije koristila nikakve kapi, pregled je veoma brzo obavljen.
          Juce sam se javio u dve optike i dobio isti odgovor, oci ce me boliti u ovom „periodu adaptacije“ na naocale.. ??
          Nadam se da su u pravu. Hvala na odgovoru.

  8. Postovani,

    Treba mi vase misljenje. Imam 29 godina kao dete sam imala visoke miopije na oba oka -7 i -10 mislim, sa 7 godina sam operisala desno oko gde je diop. Bila -7 zbog nastanka ablacije retine, medjutim ja sam uvrzo na njemu izgubila skroz vid da bi kasnije to oko atrofiralo 🙁 desno oko je doslo do neke dioptrije -12 do -12.5 i na tone stoji godinama cak sam sa naocarima i socivima do pre 5 godina 100 imala ostrinu i citanje svih redova kod ocnog. Kasnije je to pocelo da se smanjuje mislila sam da je do dioptrije ali kad god bih isla da mi mere dioptriju za sociva bila je ista dok me majka nije naterala na pregled ocnog dna. Tamo je ustanovljeno da je ocno dno uredu, zuta mrlja takodje ali da imam defenerativne promene kao i kataraktu. Posle tog pregleda otisla sam u kbc zvezdara gde mi je dr rekla da je to cak urodjena katarakta da se nalazi na socivu pa smeta i da mi je od nje ta ostri na i vid los kao i uzasno smetanje svetla. Vec godinu dana svaki mesec mi prate oko i kazu da na svu srecu stagnira i nema nikakvih promena i pogorsanja, sad posto sam trudna i trebam da se porodim za dva meseca nece nista da odlucuju ali da nacelnik klinike verovatno nece hteti nista da dira na tom oku posto je u mirovanju jer bilo kakva fotokoagulacija pa posle nje operacija katarakte nosi rizik da izgubim vid i na tom jedinom oku:( jako sam uplasena za sebe da li ici na operaciju ili ne da li je to toliko opasno zaista prem da mi na klinici milos trcde da nije tako bas i da je 90% mogucnost da sve bude uredu hmm sta znaci za njih tih 90%. Nije do oara samo ne bih da se neko igra sa mojim i zdravljem i zivotom prem da cu sama morati da vodim racuna o detetu kao sto vodim racuna i o slepoj majci koja je na oba oka izgubila vid bas ob ablacije retine i katarakte. Postoji mogucnost da imam i tu naslednu bolest tj sindrom stickler-ov sindrom koji se kod nas u porodici odrazio na vidi i bas problem sa retinom. Molim Vas za pokoc da li ste inali slucaj ko moj da li aista ta fotokoagulacija moze da mi nasteti kao i posle operacija katarakte? Da li je ipak bolje da sacekam ako se vec jista ne menja na oku pa ako bas zagusti da radim? Plasim se te katarakte sata ako me ona oslepi jer mi svake godine sve vise smeta… 1000 pitanja molim vas ne zamerite mi ali eto imam majku u porodici koja je lose prosla sad mene tako uplase da ne znam sta raditi i kome se obratiti. Iz Bg sam pa mi nije izvodljivo da dolazim samo na pregled kod vas jer sam ih obavila i previse zaista mogu psolati i sve nalaze ako mi mozete dati neke informacije iz iskustva da li je opsbo i koliko sta i kako dalje? Hvala Vam unapred punoo

    • Poštovana Mima,
      Vaš strah je potpuno opravdan.
      Operacija katarakte ima u vašem slučaju rizik operativnih i postoperativnih komplikacija oko 2%. Priprema za operaciju podrazumeva obaveznu konsultaciju retinologa (naš konsultant je doc dr sci med Sandra Jovanović) koja ceni da li je potrebna L‎FK. Ovaj pregled obavezno obavite pre porođaja jer možda Vam ga treba uraditi kao pripremu pred porođaj ako se isti planira prirodnim putem.
      Odluka kada se operisati mora biti Vaša.
      U našoj ustanovi operacije vrši načelnik Instituta za Očne bolesti u Pasterovoj koja je naša referentna naučna baza, Prof dr M. Stojković što daje pacijentu dodatnu sigurnost u pozitivan ishod operacije.
      Mi smo do sada imale slučajeve kao što je Vaš i sa svima smo imali dobro iskustvo.
      Nadam se da smo Vam barem malo pomogli oko Vaše odluke.
      Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju!
      Srdačan pozdrav.

  9. Krešimir Šabarić 03/05/2016 at 11:45 Odgovori

    Pozdrav, koliko košta OCT oka?

    • Poštovani,
      Ovde možete pogledati cenovnik svih usluga koje Vam nudimo: http://perfectvision.rs/cene/
      Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.
      Srdačan pozdrav.

      • Da li floatersi mogu da izazovu pokretne mutnine,nalik dimu cigarete,u vidu?

        • Poštovana,
          ‎Floatersi većinom jesu bezazlene promene u staklastom telu – želatinosznoj supstanci koja ispunjava naše oko ali u retkim slučajevima udruženi su sa zapaljenjima oka ili što je posebno opasno sa rupama na mrežnjaci i ablacijom mrežnjace. Senzacija dima od cigarete koji može biti posledica krvarenja u staklasto telo može u kom slučaju je situacija alarmantna i zato se što pre javite očnom lekaru koji je dužan pažljivo pregledati oči na raširene zenice kako bi se videlo o čemu se radi.
          Klikom na ovaj link možete saznati više: http://perfectvision.rs/2014/08/da-li-su-dosadne-musice-pred-ocima-znak-ocnog-oboljenja/
          Srdačan pozdrav.

          • Obavila sam pregled pre desetak dana,doktor nije pominjao upale,ablaciju,niti ostecenja mreznjace vec samo degenerativne promene vitreusa i istanjenuu retinu..Zimus sam radila MR endokranijuma,nalaz uredan,obavila i tad oftalmoloski pregled na kom mi je isto receno kao sto sam opisala. Mutnine vidim izrazene kad je oblacan dan,i kada sam u senci a svetlo dopire kroz prozor. Koje mi testove i preglede jos preporucujete? Unapred hvala.

            • Draga Majo,
              Savetujem Vam da zakažete pregled kod doc dr sci med Sandre Jovanović koja je u našem devetočlanom oftalmološkom timu klinički lekar subspecijalista oftalmolog retinolog (sef zadnjeg segmenta u KCV‎) i ona je kompetentna za Vašu simptomatologiju.
              Srdačan pozdrav,
              dr Branka Ivošević

  10. imam jedno pitanje na levom oku ne vidim nista jer sam imao tri operacije mreynjace imam silikonsko ulje a na desno vidim samo 1,6 posto kayi te mi dali sa tim vidim pripadam 1 grupi invalida i dali imam prava na tucu negu i pomoc hvala unapred

  11. Imam 17 godina i imao sam 2 rupture na jednom oku zatim je doktorica laserom kako sam ja razumeo isla oko te dve rupture da spreci dalji rast i oko celog oka mi je isla sa laserom. Takodje mi je laserom i drugo oko celo odradila laserom ali tamo nisam imao rupture nego mi je to uradila jer mi je slabo oko.
    Moja pitanja su:
    1. Kolike su sanse da se stvori nova ruptura na oku na koje imam 2 rupture koje su odradjene laserom?
    2. Kolike su sanse da mi se stvore rupture na zdravom oku i ako je odradjen laser ? (napominjem da su mi oci slabije i da mi je zato radjeno jer je kao vece verovatnoca za rupturom pa za svaki slucaj)
    3. Doktorica mi je rekla da ne smem da dizem tesko, da li moze doci do pucanja ili stvaranje rupture ako se dize tesko?
    4. Posle skole hteo sam da upisem Vojnu akademiju i kasnije da idem u placenu vojsku ali pitanje je sad da li cu moci zbog takvih vrste vezbi?
    5. Posle laserske intervencije od koje je proslo nedelju dana i dalje su mi prisutne musice kao i pre samo u manjem broju, da li je to normalno?

    Inace svaki 3. mesec idem na pregled i da li je to ok?

    • Poštovani Borise,
      Naš retinolog je na godišnjem odmoru. Vaš upit je prosleđen ali ne možemo Vam reći u kom roku ćete dobiti odgovor.
      Srdačan pozdrav.

      • Ja sam vas sajt nasao na internetu a nisam ni skontao da je povezan sa kucom zdravlja dok nisam procitao malo bolje, tako da nema potrebe da mi odgovara doktorica jer svakako idem na pregled za malo manje od mesec dana tako da mozete da obrisete postavljano pitanje.. Hvala, pozdrav..

        • Borise,
          U međuvremenu smo dobili odgovor. Mušice koje postoje potiču od razređenog staklastog tela i tu ne možemo ništa, u pitanju je teška vitreoretinalna degeneracija. Laserom je tretirana retina. Sa laserom smo smanjili šansu za rupturom na drugom oku kao i nastanak ablacije na prvom. Ne znamo koliko ali mali % za novu rupturu na granici retine i lasera uvek postoji, zato su neophodne periodične kontrole, kao što smo se dogovorili prvo na 1, pa 3, potom na 6m. Sa tako teškim stanjem retine i porodičnom anamnezom svakako bi trebalo izbegavati tešku fizičku aktivnost, kontaktne sportove sa mogućim direktnim kontaktom udarac rukom, loptom… Za akademiju ako baš jako želiš ali uz obavezne kontrole.
          Vidimo se na kontroli.

  12. Dobro vece! Slucajno sam naisla na ovu str. Jako mi je vazno da mi sto prije ofgovorite. Moja majka je imala lasersku operaciju ociju prije oko dva mjeseca, ima 58 god. I dijabeticar je imala je operaciju katarakte na oba oka.. posto nismo skupa telefonski se cujemo i rekla mi je da je prvi odlazak kod dr. Protekao dobro bezbolno a drugi odlazak nskon toga imala je glavobolje i stalno joj suze oci znaci oko dva mjeseca… jako sam zabrinuta jer ne znsm kako mojoj majki da pomognem, dr kaze da je to zbog secera, na pocetku je koristila kapi koje joj je rekao da koristi kso i svi nskon operacije a sada joj samo savjetuje da se pazi da se ne nervira da joj ne garsntuje nista nakon operacije zato sto je seceras osim msksimalno da se pazi… a secer joj bude 7 ili 10 to je za danas mi rekla a inace ne znam koliko joj bude… ona koristi inzuline i po potrebi tablete..MOLIM VAS ODGOVORITE MI STO PRIJE DA ZNAM STA JE UZROK I DA LI JE OPASNO, VEOMA BRINEM A POSZO NISMO BLIZU BAR NA OVAJ NACIN PRIKUPLJANJEM KORISNIH INFORMACIJA DA JE OBAVJESTIM! Hvala vam unaprijed i lijep pozdrsv!

    • Poštovana Meri,
      Jako su podaci koje ste nam poslali šturi i konfuzni da bi Vam dali odgovor. Kod dijabetičara su moguće brojne komplikacije po vid‎ ako se ne počnu na vreme kontrolisati kod očnog lekara i ukoliko se lečenje očnih sekvela ali i samog dijabetesa ne sprovodi na najbolji mogući način.
      Ako ste u mogućnosti organizovati da se svi nalazi skeniraju i pošalju mogli bi Vam dati možda neki koristan savet. Nalaze možete poslati na office@kucazdravlja.rs.
      Srdačan pozdrav.

  13. Postovani,

    Interesuje me lasersko skidanje dioptrije kod Vas, na sajtu vidim da je cena sa uracunatim pregledom za oba oka sa popustom 95.000 din. Zanima me da li bi mogao platiti u vise mesecnih rata, ako moze koliko, da li primate kreditne kartice, cekove, zabrane,…

    Unapred hvala.

    • Poštovani Dragane,

      Trenutna akcija podrazumeva: 50% popusta na pregled (nova cena je 5.000 dinara), 25% popusta na operaciju (nova cena po oku je 45.000 dinara) i besplatne kontrole u prvih mesec dana. Plaćanje je moguće izvršiti u gotovini ili karticom. Za ovu vrstu usluge nije moguće plaćanje čekovima gradjana, ali postoji mogućnost odloženog plaćanja kreditnim karticama Komercijalne banke (na 12 mesečnih rata) ili administrativnom zabranom na platu (na 6 mesečnih rata). Ukoliko se plaćanje vrši na odloženo, primenjuju se pune cene usluga (bez trenutno aktuelnog popusta).

      Ukoliko su Vam potrebne bilo koje dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav.

  14. Moja cerka koja ima osam godina ima iste simptome kao i njena baka koja je operisala ablaciju retine,tacnije vidi neke bljeskove i senkice.Zanima me da li mala ima genetske predispozicije da joj se dogodi isto.Jako brinem pa vas molim za brz odgovor.Hvala.

    • Poštovani Joco,
      Ablacija retine ima određen stepen genetske predispozicije u porodici ali je jako retka kod dece.
      Nezahvalno je o tako ozbiljnim pitanjima davati odgovor putem maila i zato Vam savetujem da ako želite biti potpuno sigurni svoju ćerkicu odvedete u ustanovu koja ima konsultant očnog lekara retinologa kao i naša kako bi se izvršio detaljan pregled očnog dna.
      Pregled možete zakazati putem maila office@kucazdravlja.rs ili pozivom našeg call centra na broj 024/55-75-75.
      Srdačan pozdrav

  15. Nikola Dulovic 08/11/2015 at 12:13 Odgovori

    Imam 14 godina i kad sam krenuo u prvi razred vid mi je bio odlican.Skoro sam imao ocni pregled u skoli i utvrdjeno je da na levo oko vidim samo 20%,a na desno sve normalno.Koji mogu biti uzroci toga?

    • Nikola,
      Vid se razvija do 7. godine i ako si pri polasku u prvi razred imao podjednak vid i sada bi trebao videti podjednako na oba oka ali su ti verovatno potrebne adekvatne naočare.
      U tvom uzrastu su retke bolesti oka koje umanjuju vid.
      U svakom slučaju potrebno je izvršiti pregled da bismo dali odgovor na tvoje pitanje.
      Srdačan pozdrav.

  16. Postovani,
    Imam 25 godina. Diagnostikomane su mi suzenja ocnog zivaca n oba oka, promene nisu velike za sad, a ocni pritisak niti bilo koje druge simptome nemam! All se ustanovi da nisu genetske, mozete li mi reci da li je to onda glaukom, I ako jeste,da li uopste postoji mogucnost ocuvanja ocnog zivca, a obzirom da nema pritiska? Puno hvala!,

    • Igore,
      Podaci koje ste dali su jako konfuzni.
      Imate verovatno suzenje vidnog polja a ne živca. Ako je suzeno vidno polje onda je oštećen i vidni živac. Postoji i redak oblik glaukoma bez pritiska (low twnsion glaucoma) i on se leči doživotno. Može se prenositi među srodnicima. Važno je da imate oftalmologa specijalistu za glaukom tzv. glaukomatologa koji će vas pratiti, da redovno koristite kapi ‎i da obavezno idete na kontrole. Bolest se ne može izlečiti jer je hronična (kao npr. diabetes) i što se pre otkrije time se postižu bolji rezultati u lečenju kojim se bolest stavlja pod kontrolu.
      U našoj klinici imamo dva izuzetna eksperta za glaukom doc Dr Nikolu Babića iz Novog Sada i ass dr Ivana Ma‎rjanovića iz Beograda.
      Pregled možete zakazati putem maila office@kucazdravlja.rs ili pozivom našeg call centra na broj 024/55-75-75.
      Srdačan pozdrav

  17. Doktor mi je kompijuterski odredio samo da imam cilindar na oba oka, narucila sam naocare medjutim sa naocarima vidim samo za jedan korak vise nego bez naocara.Da li posoji mogucnost da mi nisu lepo odredili dioptriju?

    • Poštovani Lazare,
      Ako Vi na vizus tabli bez naočara vidite npr. 9 redova od mogućih 10, onda je sasvim u redu da sa cilindrima dobijete još jedan red i tada vidite svih 10 redova na tabli, tj. 100%. Međutim, ukoliko na tabli bez naočara od 10 redova možete da pročitate npr. 5 redova a dobijanjem cilindara od 10 pročitate samo 6 ili 7 redova, onda ili nije dobro određena dioptrija ili ste slabovidi (Vaš vid se nije razvio u prvih 7 godina života jer ste kasno dobili naočare) ili postoji neko drugo oštećenje-bolest na prednjem ili zadnjem delu oka zbog kojeg nemate elementarne ulsove da vidite bolje.
      Molimo Vas, imajte na umu da je ovaj odgovor samo okviran, jer namamo sve potrebne podatke (Vaš oftalmološki nalaz) da bismo Vam dali precizan odgovor.
      Srdačan pozdrav iz Kuće zdravlja.

  18. Imam sina od 5 ipo god. i ustanovljena mu je Megalocornea.O.D roznica horiz. 13,5mm i vert. 12mm.O.S. horiz. 13,7mm i vert. 12mm.Bulbomotorika uredna,konvergencija uredna,ACT + iz konv.Visus oba oka 1,0(slicice).Tonus metoda Aplanacija IOT D: 14 mmHg IOT L: 15mmHg.Zanima me koje jos pretrage trebamo obaviti i koliko su invazivne i kakva su vasa iskustva sa ovim oboljenjem?Zabrinita majka!

    • Poštovana Ivana,
      primite naše veliko izvinjenje što ste čekali na odgovor. Kongenitalna megalokornea je retko nasledno obolenje rožnjače. U cilju diferencijalne dijagnoze treba obavezno napraviti preglede kojima će se ustanoviti da li postoji glaukom ili se radi o primarnoj megalokornei. Megalokorneu karakteriše veliki prečnik rožnjače sa normalnim očnim pritiskom i fini defekti dužice zbog pigmentne disperzije koji se lako mogu uočiti na biomikroskopu tokom pregleda. Kornea je tipično veća od 12mm u prečniku na rođenju. Kod kongenitalnog glaukoma očni pritisak je povišen, rožnjača zamućena sa rupturama Descemetove membrane (Haabove strije), dete ima simptome kao što su: fotofobija (osetljivost na svetlo), suzenje i bolovi u očima, ne uočavaju se gore pomenuti defekti na dužici. U nekim stanjima megalokornea može da se javi u sklopu različitih sindroma kao što je MMR sindrom, kada uz megalokorneu postoji i mentalna retardacija. Kod nekih osoba sa megalokorneom mogu biti udružene i druge anomalije kao što je makrocefalija (velika glava), motorna retardacija (poremećaj motorike – pokreta), kao i mentalna retardacija, što je poznato kao sindrom MMMM.
      Iz svega gore navedenog, kod svakog deteta sa megalokorneom mora se u sklopu oftalmoloških pretraga obaviti i pregled oftalmologa specijaliste za glaukom (glaukomatologa) da se isključi ili potvrdi prisustvo kongenitalnog ili juvenilnog glaukoma. Glaukomatolog će pored merenja očnog pritiska obaviti i posebnu vrstu snimanja očnog dna pomoću HRT-a (postoji i druga tehnika merenja glave vidnog živca (OCT) ali se ova tehnika ne preporučuje za decu mlađu od 16 godina zbog nedostatka dovoljno velike baze podataka). Ostale anomalije, ukoliko su pridružene, konstatuju se od strane pedijatra.
      Ukoliko su Vam potrebne bilo koje druge informacije, slobodno nas kontaktirajte.
      Srdačan pozdrav.

  19. Zdravo doktore.
    bio sam na kontroli kod ocnog, te je utvrdio da suzni film iznosi 5mm
    , te da mi je oko malo naraslo i zbog toga mi se vratila dioptrija -0,5….sad imam mogucnost da za par mjeseci ponovo skinem dioptriju sto oni zovu dorada, ili da nosim naocale po potrebi. sta je Vas savjet, dali preporucujete da ponovo skine laserom dioptriju ili je rizicno???

    • Poštovani Aldine,
      Ne savetujemo skidanje tako male dioptrije jer ona ne smeta toliko na daljinu a posle 40. godine odgađa trenutak započinjanja nošenja naočara za rad što je zgodno. Sa ovako malom -0.5 dioptrijom možete nositi naočare po potrebi npr. u vožnji (naročito noću), eventualno ako ste student pa sedite u amfiteatru jako daleko od table ili u bioskopu jako daleko od platna ili za jako sitan tekst (npr. teletekst na tv). Ovo svakako nije neprihvatljivo, tim pre što svaka reintervencija nosi rizik od operativnih i postoperativnih komplikacija a i neizvesno je hoće li se ponovo dioptrija vratiti. Pored toga, suvo oko bi moglo dodatno iskomplikovati celu stvar.
      Ukoliko su Vam potrebne bilo koje druge informacije, stojimo Vam na raspolaganju.
      Srdačan pozdrav.

  20. Sta su znaci suhog oka…. Jel vid losiji samo zbog suhoce oka?
    Ja nevidim nocu kad vozim jasno tablice i nekad mi teze teletekst citati. Mislio sam dioptrija, ali je doktor rekao da ne nosim naocale nego imam suhe oci, slab suzni film, pa ne vidim dobro. Inace sam ja laserski otklonio dioptriju od -1,25 pa doktor kaze nije moguce da se toliko vrati dioptrija maksimalno -0,25?

    • Poštovani Aldin,
      Moguće je da imate suvoću oka naročito ako Vam je dioptrija uklonjena LASIK metodom. Znaci suvog oka su zamor očiju pri radu, slivanje slova, varirajući vid i na daleko koji se „izbistrava“ nakon dva tri treptaja ili nakon ukapavanje veštačkih suza koje se koriste po subjektivnog osećaju. Sindrom suvog oka se u blažim slučajevima leče veštačkim suzama (najbolje bez konzervansa ako ih često koristite). Po potrebi se dodaju u težim slučajevima ciklosporinske kapi, kortikosteroidne kapi, kapi autologih seruma, privremeno ili trajno zatvaranje odvodnih suznih kanalica.
      Inače regresija (vraćanje dioptrije) je uvek moguće i nikada se ne zna kome će se i da li javiti i u kojoj meri. U uslovima noćne vožnje postoji i fiziološka kratkovidost koju svi imamo u uslovima gledanja noću pa bi Vam možda pomogla mala minus dioptrija samo za noćnu vožnju.
      Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.
      Srdačan pozdrav.

  21. imam dijagnozu miopatia alta na levom oku i na tom oku sam izgubio vid 100 posto.Nosim sociva 20 godina, rekli su mi da na levom oku na kome sam izgubio vid 100 posto nema spasa a na desnom oku imam ostecenje vida 50 posto ali ne zbog zute mrlje vec zbog naprezanja oka i nervoze. Prepisali su mi da pijem lek Makulin plus 1 dnevno da bi sacuvao vid na desnom oku. Dali postoji neko resenje da vratim vid 100 posto makar na desnom oku?

    • Poštovani Gorane,

      Nažalost, ako je vid na desnom oku umanjen 50% zbog velike (maligne) miopije, pod uslovom da imate najbolju moguću određenu dioptriju, za očekivati je da ipak imate izvestan stepen oštećenja centralnog dela očnog dna izazvanog velikom kratkovidošću, koje se (ako se o tome radi), nažalost ne može popraviti.

      Ako imate više od 45 godina, moguće su i početne mutnine u sočivu (katarakta) pa i to može umanjivati vid, kao i ukoliko imate bilo kakva zamućenja rožnjače izazvana nekim ranijim povredama ili upalama oka. Obzirom da ne znamo Vašu životnu dob, ovo su samo pretpostavke. Za precizniji odgovor, ipak biste trebali doći na pregled.

      U svakom slučaju, neophodno je da bar jednom godišnje idete na redovne kontrole praćenja dioptirje, očnog pritiska i naročito pregleda očnog dna, jer se često kod većih kratkovidosti javljaju potencijalno opasne degenerativne promene na perifernim delovima, koje se u nekim slučajevima moraju laserom učvrstiti da ne bi došlo do ablacije (odvajanja) mrežnjače.

      Ukoliko želite da zakažete pregled u našoj ustanovi, to možete učiniti putem online forme za zakazivanje ili pozivom našeg call centra na broj 024/55-75-75.

      Ukoliko su Vam potrebne bilo koje druge informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav.

  22. Imam cerku staru sedam godina. Skoro nam je dijagnostikovan astigmatizam i kratkovidost na jednom oku +3.00 a na drugom +2,50. Ali je problem sto joj ni jedna dioptrija ne odgovara , tj. Lekar kaze da joj oci ne reaguju na naocare. Isto vidi, tj. ne vidi i sa naocarima i bez naocara i ne preduzima nista. Ja do sada nisam imala nikakva iskustva sa takvom vrstom bolesti i pitanje je sta mi sada da radimo , kako da joj pomognemo?

    • Poštovana Danijela,
      U Vašem upitu ste naveli da dete ima krakovidost (onda je reč o minus a ne plus dioptriji) a astigmatizam može biti plus i minus.
      Niste naveli da li je dioptrija određena nakon što su detetu prethodno kapima proširene privremeno zenice, što je preduslov da je tačno određena.
      Ako dete ima 7 godina moguće je da je razvoj vida završen pa da zato naočarima vid ne može da se popravi ali to je samo pretpostavka koja nije utemeljena na činjenicama jer nam niste dali dovoljno podataka.
      U svakom slučaju mi bismo Vam savetovali da potražite što pre, ukoliko sumnjate u dato mišljenje Vašeg oftalmologa, još jedno (drugo) mišljenje kako bi se uradilo sve što je potrebno za Vaše dete (razvoj vida kod većine dece završava u 7.-8. godini života) tj. prepisale adekvatne naočare i ako je potrebno uz naočare se nekada preporučuje i zatvaranje jednog ili oba oka zavojem (tzv. okluzija). Neki oftalmolozi uz tu terapiju deci preporučuju i vežbe „oštrenja vida“ tj. eutiskopiju.
      Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav.

  23. Dobar dan!Imala bih pitanje u vezi laserkog skidanja dioptrije ,porasla mi je diopltrija na -10 i -9.50 .Da li se ovolika dioptrija može operisati i da li to bude 100% vid posle operacije ili ipak neka manja dioptrija ostaje?Puno hvala

    • Poštovana Ilonka,

      Prvo treba uraditi pregled kakao bi se videlo da li ste kandidat za lasersku operaciju skidanja dioptrije ili za operaciju ugrađivanja sočiva u oko‎ (sa ili bez uklanjanja prirodnog sočiva).
      Ako se dioptrija uklanja laserom, što je veća dioptrija, ima više šansi da sa delić dioptrije vrati.
      Ako je u pitanju dioptrija koja će dalje rasti zbog toga što je reč o progresivnoj (čitav život rastućoj dioptriji) ‎svejedno kojoj tehnikom se radilo u tom slučaju dioptrija se opet pojavi jer oko nastavlja da raste.
      U hirurgiji teško da možemo govoriti da postoji uspeh 100% mada je današnja hirurgija oka zaista uspešna i ako se pažljivo izvrši selekcija pacijenta, sa dobrim aparatima uz iskusnog hirurga koji se godinama bavi ovakvim operacijama može se postići visok stepen uspešnosti i do 95%.
      Na ovoj stranici možete saznati ko su dobri kandidati za skidanje dioptrije laserom: http://bit.ly/1ERudEe
      Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav.

  24. Poštovani,

    Imam 29 godina,i dijabetičar sam od 12. godine. Kratkovida sam još od osnovne škole, ali tek u zadnje 3,4 godine redovno nosim naočare, do tada sam ih povremeno nosila. Trenutna dioptrija je -2 na oba oka. Idem na redovne preglede očnog dna,i sve je u redu..Mene zanima da li postoje neke kontraindikacije za sočiva? Ne bih ih zamenila za stalno, nego povremeno da mogu da “odmorim“ od naočara.. Što se tiče simptoma suvog oka, nikad nisam osetila ništa slično,čak bih rekla da su dosta vlažne s obzirom na dijabet! Medjutim, oftalmolog kod koga sam bila na pregledu ne želi da mi ih izda.. Molim Vas za Vaš savet! Hvala..

    • Poštovana,
      Mi se u Kući zdravlja ne bavimo fitovanjem kontaktnih sočiva.
      Ako Vam vaš oftalmolog nije želeo prepisati kontaktna sočiva sigurno za to postoji dobar razlog.
      Ako želite Vi uvek možete potražiti još i drugo mišljenje.
      Ukoliko niste voljni da nosite naočara a pokaže se da zaista niste kandidat za kontaktna sočiva može se uraditi pregled da se vidi da li ste kandidat za lasersko uklanjanje dioptrije (mada se ova intervencija ne može raditi svim dijabetičarima tj. DM je relativna kontraindikacija za ovaj zahvat). Više o ovoj intervenciji možete saznati na sledećoj stranici: http://perfectvision.rs/usluge/lasersko-skidanje-dioptrije/
      Srdačan pozdrav.

  25. Postovani, radjena mi je operacija fotokoagulacije.zbog valjda urodjene degeneracije.tj manjih ruptura na mreznjaci.tkzv lattice degeneration.interesuje me posto sam sportski tip,aktivno idem u teretanu,tj. dizem tegove, moze li to imati kakvih posledica po moj vid nakon intervencije i moze li izazvati kakve gore posledice.i da li mogu nastaviti sa istim.Unaprijed zahvalan!Pozdrav!

    • Poštovani Marko,
      LFK (laserski tretman) koji ste imali nije garancija ni sa ni bez Vaše rekreacije da vam se neće pojaviti nove promene. Važno je da Vi nastavite da radite u životu ono što volite mada je Vaš sport rizičan.
      Ako se desi da imate bilo kakve smetnje naročito ako primetite bljeskove odmah idite svom oftalmologu. Savetovala bih Vam da barem dva puta godišnje zbog prilično agresivne rekreacije idete na pregled.
      Srdačan pozdrav.

  26. Postovani
    Imam 32 godine i dijabetes od desete godine . Skoro mi je dijagnostikovana dijabeticka retinopatija (inace prosecne vrednosti secera su bile malo vise iznad dozvoljenih ) i ako sam redovno odlazio na kontrole i ni jedan oftamolog me nije upozorio na to (citao sam da moze da se utvrdi i nekoliko godina ranije da li pacijent ima potencijalni problem ). Inace nosim naocare i priviknut sam na los vid ali maglicasti bljesak u obolelom oku je neverovatna smetnja zaista 🙁 . Interesuje me da li je i posle laserskih zahvata ili operacije u cilju preventive daljeg gubitka vida , moguce otkloniti fleseve i maglicastu mrlju ? Unapred zahvalan na odgovoru .

    • Poštovani Peđa,
      Sudeći po tome da Vam je DM otkriven u desetoj godini života Vi verovatno koristite Insulin i prvo morate znati da takav oblik DM zahteva ogromnu disciplinu sa Vaše strane i odlično endokrinologa koji će balansirati Vašu terapiju. Kontrole oftalmologa bi trebale biti u intervalima na 6 meseci ali i češće ako to ceni oftalmolog. Ako imate fleseve obavezno treba pogledati pažljivo očno dno i videti gde je i da li je eventualno retina izložena trakciji (vučenju) od strane staklastog tela‎. Mrlju koju spomenjete može izazvati najčešće otok u žutoj mrlji te obavezno treba uraditi pored pregleda očnog dna na biomikroskopu i snimak OCT ili HRT pa na osnovu tog nalaza će se znati šta valja činiti – LASERFOTOKOAGULACIJA, DAVANJE ANTIVEGF terapije (injekcije koje se daju u oko) ili VITREKTOMIJA (operacija zadnjeg dela oka). Ukoliko imate još pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.
      Srdačan pozdrav.

    • aha, znaci mala je vjerovatnoca da ce se suzni film popraviti.
      a kakva je to operacija , zatvaranje kanalica silikonskim cepicima, jel to preporucljivo???

      • Poštovani Aldin,
        Silikonski čepovi se postavljaju u ambulanti i to nije operacija već jedan mali zahvat koji se za tili čas obavi u lokalnoj anesteziji. Oni se postepeno resorbuju i svakih par meseci se stave novi ako se ispostavi da su dobro rešenje za pacijenta.
        Srdačan pozdrav.

  27. Zdravo Gospodo ,
    <Mozetel mi sta reci o problemu suhog oka???
    Ja sam skinuo dioptriju 2011 u klinici svjetlost Banja luka,
    dioptrija je iznosila -1,25. Nakon 2 godine, osjetim da lošije vidim, pogotovu nocu.Posjetio sam ljekara i on mi je iznjerio dioptriju -0,75 i kaze da se vratila i da nosim naocale.Kada sam ponovo otisao u kliniku svjetlost, oni su ustanovili da se nije vratila dioptrija, nego da imam suhe oci, te trebam kapati kapi da poboljsam suzni film.
    kazu treba minimum imati 15mm suza, a u mene samo 4mm…jako suhe oci.Dali ima kakvo rjesenje ili lijek za povratak suza?

    • Poštovani Aldin,
      Pre svega treba znati da se pacijentima kojima se radi lasersko uklanjanje dioptrije između ostalog pre operacije proverava suzni film i ako je slab ne radi se tehnika LASIK već isključivo PRK. U tom slučaju se ne kompromituje sekrecija suza i one će se posle operacije lučiti ako je rađen PRK jednako kao i pre operacije.
      ‎Suze se ne mogu nikakao „naterati“ da se pojačano luče, ako imate taj problem nastao posle operacije moraćete nažalost pribeći korišćenja veštačkih suza i gelova za vlaženje oka. Može se silikonskim čepićima izvršiti zatvaranje kanalica za odvođenje suza ako je potrebno.
      Srdačan pozdrav.

  28. Postovana dr Ivosevic,
    Imam dete od 10 godina od svoje 5 godine nosi naocare i lepimo okluziju na desno oko kako bi pokrenuli levo oko.Dete ima dijagnozu Strabismus convergens concomitans(H50.0)OU Amblyopio(H53.0)OS.Interesuje me da li vi radite preglede i lecenje za ovu vrstu problema?Unapred zahvalna Ivana Kovacev.

    • Poštovana Ivana,
      Naravno da radimo preglede dece i što se tiče prepisivanja naočara i lečenja slabovidosti, kao i konzervativni tretman razrokosti. Ukoliko želite pregled možete ga zakazati na telefon 024/55 75 75.
      Srdačan pozdrav.

  29. Postovana dr Ivosevic!
    Imam 28 godina i stalno nosim naocare od osmog razreda osnovne skole.Pre 2 godine oftamolog prilikom pregleda-odredivanja vece dioptrije rekao da imam senilnu degeneraciju zute mrlje i da nema leka za to.
    Interesuje me dali je moguce lecenje moje bolesti i dali je moguce da mlada osoba ima takvu bolest?

    • Poštovani Darko,
      U Vašoj životnoj dobi izuzetno su retke bolesti koje imaju degenerativnu komponentu (bolest tkiva izazvana „starenjem“).
      Mi posedujemo precizan aparat OCT i imamo stručnog kosultanta koji se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti žute mrlje dr Sandru Jovanović pa ukoliko želite možete zakazati pregled na 024/55-75-75 nakon čega ćete dobiti mišljenje eksperta za ovu oblast.
      Srdačan pozdrav.

  30. Postovani,imam astegmatizam 4,5 na levom i 4 na desnom oku.Interesuje me da li dajete garanciju posle operacije da se nece pogorsati vid,i ako je dajete kolika je?
    Pozdrav

    • Poštovani,
      Velike studije do sada rađene po svetu kažu da je predvidljivost, sigurnost i efikasnost ove tehnike visoka i da su komplikacija retke oko 1-5%.
      Naša iskustva sa ovom hirurgijom su dobra inače je ne bi više primenjivali da nije tako. U našem slučaju imamo saznanje da za 8 godina koliko se bavimo ovom hirurgijom imamo dva pacijenta kojima smo mi radili ponovno skidanje dioptrije (retretman) i oni su imali plus dioptriju gde se to može desiti, što se pacijentima i kaže pravovremeno. Nismo do sada imali nikada komplikacija tokom operacije kojima bi ugrozili vid pacijenta.
      Vaša dioptrija kao broj jeste pogodna za laser ali se mora izvršiti detaljan pregled kako bi se proveriti još mnogi potrebni parametri. Astgmatizam se može ukloniti i ugradnjom intraokularnih toričnih sočiva gde isto tako imamo za sada dobra iskustva, ova tehnika se preporučuje osobama preko 40 godina.
      Nadam se da smo Vam pomogli oko Vaše dileme.
      Srdačan pozdrav.

  31. Postvovani moje pitanje je vezano za lasersku operaciju glaukoma, imam 34 godine i prije godinu i pol dana sam na obicnom pregledu kod oftalmologa saznao da imam povisen ocni pritisak,iznosio je 19 mmHg, iako se to smatra normalnim doktor je rekao da je ipak povisok,tom prilikom mi nije propisao terapiju mada je posmatrajuci ocni nerv rekao mi da je malo promjenjen ,taj prvi put sam radio pregled u Parizu jer tu zivim, nakon mjesec dana opet odlazim kod istog doktora gdje opet mjerim ocni pritisak cije su vrijednosti kao i zadnji put, tada mi doktor propisuje kapi AZARGA koje i danas koristim i salje me na dalje pretrage, u medjuvremenu sam putovao u bosnu i posjetio sam veoma iskusnog oftalmologa koji mi je nakon sirenja zjenica napisao dijagnozu : Prednji segment B.O. , O.U. Glaucoma in ops, Fundus : Papile centralno dublje ekskavirane, vise desno. ,i poslao me je da uradim vidno polje po Goldmanu , to sam i uradio i doktor je konstatovao da je vidno polje uredno ali mi je i on rekao da nastavim sa tretmanom, nakon povratka u Pariz uradio sam jos neke pretrage i snimao vidno polje sa nekim razlicitim aparatima,ne znam tacno sta jer doktori nece puno da objasnjavaju,ali su mi vrijednosti ocnog tlaka od kad koristim AZARGU spale izmedju 17 i 16 . Medjutim ja sam posjetio i nakon toga vise oftalmologa koji bi mi uglavnom rekli da nastavim sa tretmanom ali niko mi nebi mogao reci imam li ili nemam glaukom tako da sam danas bio u jednoj specijalnoj bolnici za oci gdje mi je doktor nakon vise razlicitih pregleda i nekakvih snimanja rekao da prestanem sa kapima i preporucio mi lasersku operaciju sa SLT laserom iako mi je i dalje smanjen pritisak,bio je taj dan 16mmHg, e sad ja bih volio vase misljenje dali je to dobro jer vec mi je smanjen pritisak sa kapima a ja sam dosta citao o tome da se na laser prelazi tek kad kapi,vise ne djeluju,ima li kakvih negativnih posljedica tretman sa SLT laserom, hvala na prilici da postavim pitanje.

    • Poštovani Edo,
      Pre svega bih Vam preporučila da se obratite čestitom i iskusnom oftalmologu glaukomatologu koji će Vam privremeno isključiti terapiju i uraditi pre svega testove koji podrazumevaju dnevnu krivu intraokularnih pritiska sa pahimetrijom (merenje debljine rožnjače na koju se postavlja instrument za merenje očnog pritiska jer se po debljini rožnjače koriguje po potrebi izmereni pritisak: tj. uvećeva se kod tanjih a umanjuje kod debljih rožnjače za određeni u tabelama dati korekcioni faktor), zatim se obavezno uradi snimak papile tj. glave vidnog živca na OCT ili HRT, a potom uradi kompjuterizovano vidno polje (to je metoda koja više služi za praćenje a ne za rano otkrivanja bolesti jer da bi nastali prvi ispadi u vidnom polju potrebno je da propadne polovina vlakana vidnog živca što je znak već bolesti koja je uzela maha). Sam izgled vidnog živca koji oftalmolog vidi lupom tokom pregleda je prilično subjektivan te nema veću specifičnu težinu. Tek nakon svega ovoga donosi se odluka. Ako je nalaz:
      – uredan – kontrola za 1 god.,
      – suspektan-graničan – kontrola za 6 mesesi,
      – pozitivan – uvodi se terapija.
      Prvi izbor u terapiji kod većine je još uvek kapljična terapija mada ima i onih koji zagovaraju kao prvi korak u terapiji SLT (o njoj više možete pogledati na glaucomaslt.com). Ja lično nemam iskustva sa SLT jer ga mi na našoj klinici ne posedujemo mada imamo u posedu tri druga oftalmoloških lasera.
      Ukoliko su Vam potrebne bilo koje druge informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav,
      dr Branka Ivošević

  32. nakon operacije katarakte i ugradnje multifokalnof sociva, odlicno vidim na daljinu relativno dobro citam ali srednja duistanca, televijiziju samo kada se priblizim na 1 metar vidim cisto inace ne vidim, kao i po kuci slike, sat na zidu i teze vidim ostale stvari.da li ce o koliko treba vremena da se ovo popravi ako ne da lki je moguca ponovna operacija ili je neophodno nosenje naocara. hvala

    • Poštovana Zlato,
      Postoje dve vrste multifokalnih sočiva, sa obe vrste većina pacijenata dobro vidi na daljinu ali ako su naveli svom lekaru da im je bitno da dobro vide na blizinu (čitanje i pisanje) onda po pravilu manje kvalitetno vide na intermedijalnoj udaljenosti 40-60 cm. Ako su dogovorena sočiva kojima će se korigovati vid na daljinu i intermedijalnu distancu onda takve osobe sve što rade na blizu moraju malo odmaći više od očiju nego obično na nekih 40-50 cm. Nešto mora da se uslovno rečeno žrtvuje i za kompjuter, u prvom slučaju rešenje je primaći ga ili uvećati tekst na ekranu a u drugom slučaju mala dioptrija za rad koja se koristi po potrebi. Komfor je u svakom slučaju daleko veći za većinu pacijenata nego kada im se ugrade obična standardna sočiva jer onda nose naočare za rad a nekada i za daljinu. Postoji opcija da se ugrade takva sočiva da se jednim okom vidi dobro na daljinu a drugim na blizinu (monovizija) ali se to retko u praksi radi.
      Srdačan pozdrav

  33. Poštovani,moja majka je dugogodisnji dijabeticar i ima kataraktu na oba oka,s tim da na jedno uopšte nevidi,a na drugo 20%. Ocno dno vise ne može da se viti,a posebno me brine što nekon ukapavanja kapi kod pregleda,zenice joj se tesko sire,gotovo nikako. Dali je to veliki problem i pošto je to već „zastarela“ katarakta dali će moći operacija da se obavi ultrazvukom?
    Unapred hvala

    • Poštovana Sofija,

      Slučaj Vaše majke je veoma složen da bismo Vam sa većim stepenom sigurnosti mogli dati preciznije mišljenje. Većina katarakti operiše se ultrazvučnom tehnikom a samo izuzetno klasičnom metodom ekstrakapsularne ekstrakcije. Kod dijabetičara i starijih osoba se često dešava da se zenica kapima ne može dovoljno proširiti, pa je tokom operacije potrebno koristiti pomoćna sredstva – iris retraktore, kojima se zenica proširi kako bi se moglo izvršiti uklanjanje katarakte. Svaka katarakta se može ukloniti ali detalje vezano za operaciju Vam možemo dati jedino nakon izvršenog pregleda. Prema informacijama koje ste nam dali, može se očekivati operacija sa većim procentom operativnih komplikacija u odnosu na uobičajeni procenat, koji se kreće oko 1%, i duži postoperativni oporavak. Pošto pretpostavljamo da se ne može videti očno dno a Vaša majka je dijabetičar ne može se prognozirati postoperativna vidna oštrina.

      Srdačan pozdrav.

  34. Koliko taj ptk laser iznosi po oku,koliko je uspešan taj zahvat i koliko traje oporavak? Unapred zahvalan

  35. Povreda je bila na slamku od sena,doktor mi je rekao da stavljam tu terapiju još dva meseca i da prekinem,ima li neka odredjena dubina za rad ptk laserom?

    • Poštovani Nenade,
      Ako bude potrebno da se radi PTK obično se radi ablacija oko 50 mikrona. Za sva dodatna pitanja i informacije, stojimo Vam na raspolaganju.
      Srdačan pozdrav.

  36. Imao sam poovredu roznjace,zavrsio sam sa terapijom,medjutim malo slabije vidim na to oko i imam osecaj suvoce I nadrazaja,išao sam kod doktora opet i dao mi je veštačke suze refresh contacts i cornere gel,na roznjaci je ostao mali ožiljak a epitel je epitelizirao,šta da radim i hoce li se to stabilizovati,povreda je bila pre 3 meseca

    • Poštovani Nenade,
      Ako je erozija tj. površna povreda rožnjače bila izazvana oštrim predmetom onda je prileganje površnog sloja epitela kompromitovano i kasnije nakon zarastanja pa ako terapija koju ste dobili i koja je korektna nema zadovoljavajući efekat možete pokusati sa sol NaCl 5% 4x I ista mast uveče uz veštačke suze ali ni to ne garantuje povlačenje smetnji. Budite pažljivi ujutru prilikom otvaranja kapaka i čim otvorite oči nakapajte suze a prilikom umivanja nemojte trljati oči.
      Ako je reč o recidivirajućoj eroziji ako su tegobe učestale ili intenzivne može se uraditi PTK laserom ali to se retko praktikuje.
      Srdačan pozdrav.

  37. Postovanje!
    Da li je bolno poslije operacij mrene,tj. kad anastezija prodje?
    Da li je rizicno oba oka operirati jedno za drugim?
    Radi se o gospodji od 65 god…
    Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

    • Poštovana Nira,

      Bolovi posle operacije mrene se retko javljaju. Ako se i desi najčešće je kratkotrajno i posledica porasta očnog pritiska i lako se i efikasno kapima rešava.
      Operacija katarakte može se vršiti isti dan ali je rizično zbog opasnosti od endoftalmitisa (upale oka) pa je poželjno operaciju obaviti na drugom oku 3-4 nedelje posle operacije prvog oka.

      Srdačan pozdrav.

  38. Zašto još ne vidim dobro iako je od operacije skidanja dioptrije prošlo mesec dana.Jako sam zabrinuta jer bukvalno ni svoje dete ne mogu da prepoznam.U bolnici kažu da greške nema.Sta da radim.?Strah me da vise nikada neću videti

    • Poštovani,
      Veoma nam je teško da Vam damo konkretan odgovor na osnovu Vašeg pitanja. Ukoliko želite, na našu mail adresu office@kucazdravlja.rs možete poslati sve preoperativne, operativne i postoperativne nalaze koje imate, te ćemo Vam rado dati naše mišljenje i savet. Srdačan pozdrav.

  39. sto je uzrok bolova u ocima nakon Prk operacije i zasto 2 godine vec traje suhoca,a doktori tvrde da je sve uredno uradjeno.?Hvala

    • Poštovana Marija,

      Uzrok bolova je ranica koja se stvara ovom tehnikom laserskog uklanjanja dioptrije, jer se četkicom, alkoholom ili instrumentom ukloni površni sloj rožnjače da bi se potom laserom uklonila dioptrija. Ova tehnika se češće primenjuje kod osoba sa suvim okom ili kod osoba čija je rožnjača suviše tanka da bi se radila LASIK tehnika.
      U najvećem broju slučajeva, kod pacijenata kojima je rađena PRK tehnika, nakon što površni sloj rožnjače brzo zaceli, poboljšanje je vidljivo već nakon dva dana (najteži je prvi dan dan i prva noć).
      Teško nam je, bez obavljenog pregleda, reći zašto Vi imate već dve godine suvoću oka. Moguće je da ste i pre operacije imali suvo oko ili možda imate neko neotkriveno sistemsko oboljenje vezivnog tkiva u čijem sklopu se javlja sindrom suvog oka, pa biste stoga možda trebali obaviti imunološke pretrage. Takođe postoje neke grupe lekova koji pospešuju suvoću oka, kao i neka zanimanja gde su ljudi izloženi nepovoljnim mikroklimatskim uslovima pa to još dodatno pojačava suvoću oka. U svakom slučaju, kao jedini oftalmološki preparat za umanjenje suvoće oka trebate koristiti veštačke suze bez konzervansa najbolje, ako ih sebi zbog više cene možete priuštiti.

      Ukoliko su Vam potrebne bilo koje druge informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav.

  40. Mene zanima da li skidate Floater-se,i da li ste radili to vec.

    • Poštovani Ivane,

      U našoj ustanovi ne pružamo ovu vrstu usluge i koliko nam je poznato, nijedna oftalmološka klinika u Srbiji ne radi taj zahvat. Čak su i retke klinike u Evropi koje se bave ovim, a navedno se uklanja samo u slučajevima kada pacijenti imaju velike subjektivne smetnje.

      Srdačan pozdrav.

      • Da li postoji sansa da se uklanjanje floater-sa uvede?

        • Poštovani Bojane,
          Floatersi – mutnine u staklastom telu se gotovo popravilu ne operišu. Ukoliko su jako gusti i predstavljaju pacijentu značajnu smetnju operacija tzv. vitrektomija može da se uradi ali pitanje da li bi se kod nas u Srbiji našao vitreoretinalni hirurg koji bi to uradio jer operacija nosi rizike od komplikacija i ona zato mora biti opravdana.
          Da li će se ove operacije raditi u skorijoj budućnosti u Srbiji to će vreme pokazati.
          Srdačan pozdrav.

  41. interesuje me da li moze da se uradi laserska operacija samo na jednom oku,zato sto mi je na levom oku zivac izumruo a receno mi je da ne moze operacija pa me zanima da li moze bar na desnom gde mi je doptrija -5.50 a zivac je uredu?

    • Poštovana Bojana,
      obzirom da imate samo jedno zdravo oko, potrebno je obaviti jedan veoma detaljan pregled nakon čega ćemo znati tačno stanje oba oka i tokom detaljnog razgovora sa Vama ćemo Vam reći Vaše dijagnoze i dati našu preporuku vezano za eventualnu operaciju. Pregled možete zakazati pozivom na broj 024/55-75-75 svakog radnog dana od 08-20h ili subotom od 08-13h. Ukoliko su Vam potrebne bilo koje druge informacije, slobodno nas kontaktirajte.
      Srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *