Astigmatizam

Operacija sa ugradnjom toričnih intraokularnih sočiva

Šta je astigmatizam?

Astigmatizam predstavlja prelomnu anomaliju oka koja je uslovljena nepravilnom zakrivljenošću rožnjače (rožnjača nema kružni, već elipsasti oblik). Kao rezultat toga pacijent vidi mutnu, nepravilnu i izduženu sliku.

Kako se astigmatizam leči?

Ukoliko pacijent ne želi da nosi naočare ili kontaktna sočiva, uklanjanje astigmatizma je moguće laserskim skidanjem dioptrije, pod uslovom da je dioptrija pacijenta u rasponu do +/-5.0D astigmatizma, kao i da pacijent zadovoljava sve potrebne preduslove da bi bio pogodan kandidat za operaciju.

Ukoliko se iz nekog razloga pacijentu ne savetuje lasersko skidanje dioptrije, moguća je operacija sa ugradnjom toričnih intraokularnih sočiva.

Operacija sa ugradnjom toričnih sočiva

Operacija sa ugradnjom toričnih sočiva

Torična intraokularna sočiva

Ovo je jedina vrsta intraokularnih sočiva kojima je moguće korigovati astigmatizam veći od +/-1.0D, budući da u sebi sadrže i cilindričnu komponentu.

Operacija sa ugradnjom toričnih sočiva se preporučuje pacijentima sa astigmatizmom koji nisu pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije, kao i pacijentima koji imaju astigmatizam i kataraktu (sivu mrenu).

Ugradnja toričnih sočiva

Torično intraokularno sočivo

Torična intraokularna sočiva mogu biti:

  • monofokalna torična sočiva – nakon ugradnje ovih sočiva, pacijenti u oko 90-95% slučajeva dobijaju dobar vid za daljinu, bez potrebe za nošenjem naočara ili uz njihovu minimalnu upotrebu, dok za blizinu trebaju nositi naočare. Moguća je ugradnja sočiva samo na jednom oku, ako pacijentu ne smeta astigmatizam i katarakta na drugom oku, mada je poželjno (ali ne i neophodno) izjednačiti vid na oba oka radi boljeg vidnog komfora.
  • bifokalna torična sočiva – ugradnjom ovih sočiva, pacijenti u oko 95% slučajeva dobijaju dobar vid i na blizinu i na daljinu, bez ili uz minimalnu uporebu naočara. Operacija se treba izvršiti na oba oka, sa razmakom od 5-7 dana, jer se jedino tako postiže pun efekat.
  • trifokalna torična sočiva – najnovija generacija toričnih sočiva čijom ugradnjom pacijent u oko 95% slučajeva pored dobrog vida na daljinu i blizinu, dobija i dobar vid na srednju tzv. intermedijarnu distancu (što je važno osobama koje puno vremena provode pred računarom ili u vožnji), bez ili uz minimalnu upotrebu naočara. Operacija se treba izvršiti na oba oka, sa razmakom od 5-7 dana, jer se jedino tako postiže pun efekat.
 

Operacija sa ugradnjom toričnih sočiva

Pre operacije, pacijenti prolaze veoma precizan i opsežan pregled, jer je veoma važno precizno merenje osovine cilindra, kao i dioptrije intraokularnog sočiva. Naša ustanova poseduje dijagnostičku opremu koja predstavlja zlatni standard u ovoj vrsti hirurgije u svetu, kao što su Pentacam HR (zlatni standard topografije prednjeg segmenta oka i najsavremeniji aparat u svojoj seriji) i Lenstar LS 900 (najbolji optički biometar, zlatni standard u izračunavanju indeksa zakrivljenosti rožnjače).

U sklopu preoperativne pripreme, potrebno je uraditi kardiološki pregled i laboratorijske analize. Sve navedeno pacijenti mogu uraditi u našoj poliklinici.

Operacija sa ugradnjom toričnih intraokularnih sočiva traje oko 10-15 minuta, izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji i potpuno je bezbolna i komforna. Pravljenjem malog reza na koji nije potrebno staviti šav, rana zarasta brzo, bez tegoba.

Operacija katarakte

Operacija katarakte