Lenstar LS 900 optikai biométer

Optički biometar Lenstar LS 900

A Lenstar LS 900 a svájci Haag Streit cég egyik legkorszerűbb műszere, mely Európában és a világon is vezető helyet foglal el a szemészeti eszközök gyártói között. A Lenstar az egyik legminőségesebb műszer a a saját fajtáján belül. Elégedettséggel tölt el bennünket, hogy az a néhány szerbiai szemészeti klinika közé tartozunk, akik rendelkeznek ezzel a csúcstechnológiás berendezéssel.

 A Lenstar LS 900 egy precíz optikai biométer, amely az alacsony koherencia reflektometria elv alapján működik. Fájdalommentes, nem sugárzó, non-kontakt módszer, mely segítségével mindössze kb. 5 percig tart mindkét szem vizsgálata és nagyon egyértelmű valamint pontos paramétereket nyújt már az első szkennelés után.

Optički biometar Lenstar LS 900A Lenstar eszköz 5 kulcsfontosságú elemet foglal magába: biométert, IOL számológépet, keratométert, pahimétert és pupilométert, melyek korábban különálló eszközök voltak, ami miatt a vizsgálat sokkal tovább tartott. Ennek az eszköznek a segítségével a szemész a páceins szemének teljes biometriáját látja, többek között a lencse vastagságát (LS – lens thickness), a retina vastagságát (RT – retina thickness),  az elülső csarnok mélységét (ACD – anterior chamber depth), a tengelyhosszt (AL – axial length) és egyéb paramétereket, mindezt egyetlen mérés során. A szem tengelyhossza és a keratométerrel nyert adatok fontosak az intraokuláris műlencsék meghatározásához, amelyeket a szürkehályog műtétek során ültetünk be a szembe, míg a szaruhártya központi vastagsága (CCT – central corneal thickness) a glaukóma diagnosztizálásakor hasznos, a lézeres látásjavító szemműtétekről való döntés során pedig elengedhetetlen fontosságú. A platform jelentős szerepet játszik a tórikus intraokuláris lencsék tervezésében és beültetésében is. A standard képletek (Hoffer Q, Holladay I, SRK-T, Haigis és az új Olsen képlet különösen hasznosak az IOL tervezésben) használatával számításokat nyerünk a modern multifokális és tórikus lencsékhez, amelyek lehetővé teszik a tökéletes látást és asztigmatizmus korrekciót minimális szemüveghasználattal vagy szemüveg nélkül. A Lenstar az első optikai biométer a piacon, amely a fent említett Olsen IOL képlettel lehetővé teszi a lencse vastagságának pontos mérését, így a posztoperatív hibák lehetősége minimális. Ezek az adatok a korszerű szemészeti gyakorlatban felbecsülhetetlenek, így a Lenstart teljesebbé és gyorsabbá téve az adatok összegyűjtésében a többi optikai és ultrahangos biométerhez képest.

Optički biometar Lenstar LS 900

interferometrijaÚgyszintén lehetőséget biztosít a beépített műlencsés (pseudophakiás), az eltávolított lencséjű (aphakiás) és szilikonolajjal töltött szemek felvételezéséhez és kivizsgálásához. Azoknál a betegeknél is használják, akiken lézeres diptria-csökkentést végeztek és akiknél külön figyelmet kell szentelni a keratométeres adatokra a megváltozott szaruhártya miatt. Ebben az esetben a Lenstar a Shammas No-History, Masket és a módosított Masket képletet alkalmazza, amely a sebésznek megkönnyítit az IOL számítást azoknál a pácienseknél, akik már korábban alávetették magukat a refraktív sebészet valamelyik módszerének. A Lenstar jelenleg az egyetlen a világon a hasonló műszerek közül, amely tartalmazza mindezeket a képleteket az adatbázisában. Kizárja az elírási, másolási hibák kockázatát és veszélyét javítva ezzel a refraktív eredményeket.

 

Lenstar parametri

A fent említett paraméterek mellett a Lenstar betekintést nyújt:

  • a pupilla szélességébe
  • a szemtengely eltolódásába
  • White-to-white, ami a refraktív sebészetben jelentős.

A Lenstar a keratometriát egyedülálló, kétzónás mérési módszerrel dolgozza ki, az egyik zóna 1,65 mm-en és egy másik 2,3 mm-en. Ez a módszer 32 pontban teszi lehetővé a mérést, ezzel a hibázási lehetőségnek minimális esélyt adva, így ez számít az egyik legpontosabb műszernek a multifokális és a tórikus lencsék tervezésekor, mérésekor. Egy vizsgálat a Lenstaron 16 különálló képet ad az egész szemről és 4 különálló keratométeres felvételt, amelyek a szemtengely teljes hosszán két koncentrikus körön készültek. Az eszköz intelligens érzékelő rendszert használ a beteg szemmozgásának ellenőrzésére, így a mért értékek megbízhatósága nagyobb. A beteg a vizsgálat közben a szeme előtti piros fényre fókuszál. Ha a páciens valamiért nem fókuszál vagy pislant, a Lenstar ezt észleli és megszakítja a felvételezést, majd automatikusan folytatja, amikor a páciens újra fókuszál a piros fénysugárra.

És legvégül, a Lenstar optikai biométerrel történő vizsgálat teljesen fájdalommentes és az eszköz illetve a beteg szeme közötti közvetlen érintkezés szükségtelen. A műszer nem sugároz és biztonságos minden beteg számára.