Multifokális műlencse

 

A szürkehályogműtét magába foglalja az elhomályosodott természetes lencse eltávolítását és a monofokális vagy multifokális mesterséges lencse beültetését.

A monofokális intraokuláris lencse a fénysugarakat egy fókuszpontba gyűjti, így műtét után a páciens jól lát távolra, míg olvasáshoz és közeli, irodai munkához szükséges szemüveget hordania.

A tudomány és a technológia fejlődésével csúcsminőségű lencséket fejlesztettek ki, amelyek a fénysugarakat nem egy, hanem több fókuszpontba gyűjtik. Ezeket multifokális lencséknek nevezzük. A fénysugarak több fókuszba gyűjtését a retinán a különböző gyűjtő-zónák teszik lehetővé, amelyek a lencsén koncentrikus körök formájában helyezkednek el. A gyakorlatban ez jó látást tesz lehetővé közelre és távolra egyaránt, szemüveg nélkül vagy minimális szemüveghasználattal a nagyon apró szövegek olvasásakor vagy a különösen precíz, közeli munkák végzésekor gyenge fényviszonyok mellett.

A multifokális intraokuláris lencse beültetését egyszerre mindkét szemen végzik, mert csak így tudnak kifejezésre jutni a benne rejlő lehetőségek, és így megszabadítja a szemüvegviseléstől a mindennapi feladatok végzése során.

A természetes lencse eltávolításához használt ultrahang technológia fejlődése és a komplikációk jelentős csökkenése ahhoz vezetett, hogy már nem csak a szürkehályog műtétek keretében végeznek műlencse beültetést, hanem olyan személyeknél is, akiknek ugyan nincs szürkehályogjuk, de nem szeretnének szemüveget vagy kontaktlencsét hordani. Ezt a beavatkozást a természetes átlátszó lencse extrakciójának nevezzük (CLE – clear lens extraction) és egy lehetséges opciót jelent azok számára, akik nem alkalmasak a lézeres dioptriacsökkentésre, viszont céljuk függetlenné  válni a szemüveghordástól.

A műtét fájdalommentes és helyi, cseppérzéstelenítésben történik, egynapos sebészeti eljárás keretein belül, ami azt jelenti, hogy a páciens a beavatkozás után hazamegy.

A multifokális intraokuláris lencse beültetésére alkalmas jelöltek:

  1. reális elvárásokkal rendelkező személyek;
  2. aktív életet folytató, szürkehályogban szenvedő személyek, akik a szemüvegtől vagy csak részben, vagy akár teljesen függetleníteni szeretnék magukat;
  3. 45. év feletti személyek, akiknek nincs szürkehályogja és nem szeretnének szemüveget vagy kontaktlencsét hordani, de távollátók, rövidlátók vagy  csekély szemtengelyferdülésük van;
  4. olyan személyek, akiknek nincsenek más szembetegségei.