Šta je lasersko skidanje dioptrije?

Šta je Lasersko Skidanje Dioptrije?

Lasersko skidanje dioptrije je bezbolna i sigurna procedura tokom koje se UV zracima menja oblik i debljina rožnjače, čime postižemo korigovanje refrakcione greške oka (dioptrije). Rezultat je jasan vid bez naočara i kontaktnih sočiva. Dr Branka Ivošević jedan je od prva tri refraktivna hirurga u našoj zemlji.

Prve intervencije laserskog skidanja dioptrije metodom PRK obavila je oktobra 2006. godine, a operacije metodom LASIK započeli smo u julu 2010. godine, što su ujedno bile prve operacije ove vrste u Vojvodini.

Preoperativni pregled

Pre operacije neophodno je uraditi veoma detaljan preoperativni pregled kojim se utvrđuje da li je pacijent pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije.

Preoperativni pregled

Uslovi koji moraju biti ispunjeni su:

 1. Visina dioptrije:
  – hipermetropija (dalekovidost) do +5.0D
  – miopija (kratkovidost) do -10.0D
  – astigmatizam do +/-5.0D
 2. Godine starosti – minimalna starosna granica je napunjenih 20 godina života
 3. Stabilna dioptrija – da nije varirala više od +/- 0.5D u poslednjih godinu dana
 4. Zdrava rožnjača, dovoljne debljne
 5. Zdravo oko bez pridruženih očnih bolesti, infekcija ili povreda oka
 6. Bez kontraindikacija – trudnoća i dojenje, sistemske i autoimune bolesti, bolesti vezivnog tkiva

Preoperativni pregled vrši se po prethodno zakazanom terminu. Ukoliko pacijent nosi meka kontaktna sočiva, neophodno je da ih skine 7 dana pre pregleda, gas propusna sočiva 14 dana pre, a tvrda kontaktna sočiva 30 dana pre pregleda.

Ovaj pregled se sastoji od:

 • određivanja dioptrije na automatskom keratorefraktometru i korigovanja refrakcione greške na uske i proširene zenice (u cikloplegiji)
 • kompjuterizovane kornealne topografija (skeniranje debljine, zakrivljenosti i detekcija eventualnih abnormalnosti rožnjače)
 • ispitivanja suznog filma (Schirmer i BUT test)
 • ultrazvučne biometrije (precizni proračuni zakrivljenosti rožnjače)
 • optičke koherentne tomografije (snimak zadnjeg segmenta oka)
 • merenja očnog pritiska
 • pregleda prednjeg i zadnjeg segmenta oka na biomikroskopu

Pregled oka na biomikroskopu

Nijedan segment pregleda nije štetan za oko. Jedina inkomodacija je mutan vid 2-3 sata nakon pregleda, dok se zenice ponovo ne skupe.

Operacija

Savetuje se da pacijent na operaciju dođe sa pratnjom, u komfornoj odeći na zakopčavanje i da ponese zaštitne sunčane naočare.

Vrši se pregled na biomikroskopu i obavlja se razgovor sa pacijentom tokom kog lekar još jednom prolazi kroz najvažnije informacije i savete. Nakon toga se u oči ukapava anestezija, što omogućava bezbolnost intervencije.

U sali je prisutan lekar, medicinski tehničar koji pruža asistenciju i inženjer koji podešava sve potrebne parametre na laseru. Pacijent leži na krevetu laserskog sistema, budan je, svestan i u neprekidnoj komunikaciji sa lekarom. Pre same intervencije, oči se dodatno anesteziraju sunđerom natopljenim u anestetik i zatim lekar nežno stavlja držač za kapke koji onemogućava treptanje oka. Pacijent treba da fiksira pogled u zeleno svetlo glave lasera iznad njega, ali čak i ako trepne, ne može ugroziti operaciju. Naime, napredni laserski sistem Allegretto Wave EyeQ ima integrisan visoko sofisticirani softver „Eye tracker“ koji prati pokrete oka brzinom od 400 pokreta u sekundi i pri svakom izlazu iz fokusa, laser automatski prestaje da radi. Sama operacija ne traje duže od 10 minuta za oba oka, a delovanje lasera traje svega 2,5 sekunde po jednoj dioptriji.

Lasersko uklanjanje dioptrije vršimo dvema tehnikama. Obe su bezbolne, sigurne i daju isti krajnji efekat – dobar i jasan vid:

 • LASIK (laser – assisted in situ keratomileusis)
 • PRK (fotorefraktivna keratektomija) i modifikovani PRK – ASA (advanced surface ablation)

Odmah po završetku intervencije, u operacionoj sali, pacijent oseća prve efekte boljeg vida. Ovo je ujedno i najemotivniji trenutak za većinu pacijenata, jer je to momenat u kom oni shvate da je njihov život od tada promenjen.

Posle operacije, po potrebi se postavlja zaštitno meko terapijsko sočivo i pacijent dobija potrebna usmena i pismena uputstva u vezi životnog režima nakon intervencije, kao i potrebne medikamente.

Iskustva pacijenata

Iskustva naših pacijenata u vezi sa laserskim skidanjem dioptrije su izuzetno pozitivna. Cenimo mišljenja pacijenata i zbog toga smo na sajtu formirali posebnu sekciju “Iskustva” u okviru koje možete čitati njihove priče. Na ovaj način se trudimo da budućim pacijentima što bolje približimo samu intervenciju upravo kroz iskustva onih koji su kroz to već prošli.

Lasersko skidanje dioptrije kod dece

Lasersko skidanje dioptrije kod dece se ne preporučuje. Pacijenti mlađi od 20 godina nisu pogodni kandidati za ovu intervenciju. Razlog je što kod osoba ovog uzrasta još uvek nije postignuta refraktivna stabilnost, odnosno kod njih može doći do izmene dioptrije usled promene karakteristika prelomnog sistema.

Trudnoća i porođaj

Tokom trudnoće i dojenja, a usled dejstva hormona, može doći do nestabilnosti dioptrije. To je razlog zbog koga se tokom trudnoće i perioda dojenja ne preporučuje podvrgavanje laserskom skidanju dioptrije. Savet je da se sa intervencijom sačeka sve dok ne prođe porođaj i period dojenja.

Nuspojave

Laserskom skidanju dioptrije se do sada podvrglo blizu 40 miliona ljudi širom sveta. Ovo je ujedno jedna od najbolje prihvaćenih i najuspešnijih intervencija na ljudskom telu, sa procentom uspešnosti od 95%. Zadovoljavajući uspeh i bezbednost metode postiže se, pre svega, detaljno odrađenim oftalmološkim preglednom i realnim sagledavanjem stanja oka i celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta. Učestalost komplikacija kod ove intevencija manja je od 1%.

Lasersko skidanje dioptrije – cena

Cena laserskog skidanja dioptrije u Centaur za lasersku hirurgiju oka Perfect Vision je jedna od najpovoljnijih u regionu.

Postoperativni oporavak

Prva kontrola vrši se sutradan, a režim ostalih kontrola određuje se individualno. Savetuju se kontrole posle nedelju dana, mesec dana, tri meseca, šest meseci i redovne godišnje kontrole.

Nakon PRK metode meko kontaktno sočivo ostaje na oku većinom 3 dana, a kapljice se kapaju oko 2 meseca. Moguće su smetnje u prvih dva-tri dana u vidu pojačanog suzenja, peckanja u očima dok epitel (površni sloj rožnjače) ne zaraste.

Nakon LASIK metode, ukoliko je postavljeno meko kontaktno sočivo, ostaje na oku 1 dan, a pacijent kapa kapljice oko mesec dana. Pacijenti posle operacije nemaju smetnje ili su one manjeg intenziteta i potpuni oporavak vida je nešto brži.

U periodu od 4 do 6 dana, pacijent se može vratiti na posao, pod uslovom da ne radi u nepogodnim uslovima kao što su izloženost prašini, vetru, suviše visokim/niskim temperaturama i ne obavlja teške fizičke poslove. Sportske aktivnosti i teži fizički poslovi ne savetuju se 3-4 nedelje.

Postoperativni oporavak nakon skidanja dioptrije