Glaukom (povišen očni pritisak)

Glaukom je drugi po učestalosti uzrok slepila u svetu među populacijom starijom od 65 godina. Najčešće ne daje nikakve simptome, te bolest često biva otkrivena u odmakloj fazi kada su već nastala trajna, neizlečiva oštećenja vida. Ukoliko se ne leči pravovremeno i adakevatno, glaukom može dovesti do slepila.


Šta je glaukom?

Glaukom je naziv za grupu očnih bolesti kojima je zajedničko oštećenje vidnog živca, strukture koja ima ulogu da sprovodi vizuelne informacije od oka do centara u mozgu za vid. Propadanje očnog živca dovodi do sužavanja vidnog polja, zbog čega pacijent na kraju vidi kao kroz cev.

Kako nastaje glaukom?

U oku se stvara tečnost koja se naziva očna vodica i koja odlazi iz oka kroz komorni ugao. Međutim, ukoliko dođe do povećanog stvaranja očne vodice ili njenog otežanog oticanja iz oka, očni pritisak raste, što dovodi do oštećenja vidnog živca. Vidni živac može biti oštećeni i kod normalnih vrednosti očnog pritiska. Faktori rizika za nastanak glaukoma:

 • povišen očni pritisak (preko 21mmHg)
 • genetska predispozicija
 • godine starosti (preko 50 godina)
 • sistemske bolesti (dijabetes, povišen krvni pritiska, migrene, loša cirkulacija itd.)
 • visoka kratkovidost i visoka dalekovidost
 

Dijagnostikovanje glaukoma

Zahvaljujući napretku tenologije, danas je glaukom moguće otkriti u ranoj fazi, bez potrebe za čekanjem da se pojave vidljive promene u vidnom polju.  Savetuje se da pacijenti nakon dobijanja prvih naočara za čitanje tj. posle 40. godine, jednom godišnje urade detaljan oftalmološki pregled sa širenjem zenica, na kom se može utvrditi da li postoji sumnja da pacijent boluje od glaukoma. U slučaju da postoji sumnja na glaukom, pristupa se tzv. funkcionalnim testovima na glaukom:

 • kompjuterizovano vidno polje KVP (omogućava uvid u funkcionalno stanje širine vidnog polja koje je u vezi sa strukturnim oštećenjem nervnih vlakana od kojih je sastavljen vidni živac.)
 • gonioskopija (pregled ugla prednje komore, kroz koji ističe očna vodica iz oka)
 • pahimetrija (merenje debljine rožnjače, neophodno radi pravilnog tumačenja realne vrednosti izmerenog intraokularnog pritiska)
 • optičke koherentne tomografije OCT  (snimanje glave vidnog živca i sloja nervnih vlakana, na osnovu čega se mogu otkriti rana oštećenja, koja nastupaju čak i do pet godina pre prvih ispada u vidnom polju)

Vrste glaukoma 

 1. Najčešći oblik bolesti je glaukom otvorenog ugla koji se obično javlja kod osoba starijih od 60-65 godina. Može dugo da napreduje bez simptoma ili uz vrlo diskretne simptome (povremena zamućenja vida, zamor očiju itd).
 2. Glaukom zatvorenog ugla je hitno stanje u oftalmologiji i zahteva urgentno i agresivno lečenje kako bi se vid sačuvao. Simptomi su: nagli skok očnog pritiska, crvenilo i drastičan „pad“ vida, jaki bolovi i glavobolje praćene mučninom i povraćanjem).
 3. Sekundarni glaukom je posledica raznih očnih oboljenja, tumora, povreda, operacija, te dugotrajne upotrebe kortikosteroida.
 4. Kongenitalni glaukom je urođeni oblik glaukoma koji se leči isključivo hirurški, u što ranijoj životnoj dobi deteta.
 5. I pri normalnim vrednostima očnog pritiska može doći do oštećenja vidnog živca. Smatra se da glaukom normalnog pritiska nastaje usled slabe prokrvljenosti očnog živca.
 

Lečenje glaukoma

Glaukom je neizlečiva bolest, ali adekvatnim i pravovremenim lečenjem ipak se može zaustaviti dalja progresija bolesti. Terapija glaukoma zavisi od tipa glaukoma. Cilj terapije je snižavanje očnog pritiska i postizanje i održavanje ciljnog pritiska.

 1. Primarna terapija je konzervativni tretman kapima za oči. Započinje se sa tzv. monoterapijom (jedna vrsta kapi za oči koje će pacijent stavljati doživotno), ali ako se sa jednim lekom ne postigne ciljni pritisak, menja se terapija ili se uvodi još jedan lek u terapiju.
Konzervativna terapija glaukoma

Konzervativna terapija glaukoma

 1. Ukoliko se očni pritisak ne kompenzuje medikamentno, pribegava se jednom od laserskih tretmana (u zavisnosti od vrste glaukoma):
  1. Argon laser trabekuloplastika ALT
  2. Nd YAG laser iridotomija
  3. Selektivna laserska trabekuloplastika SLT

Laserski tretmani se vrše u kapljičnoj anesteziji i bezbolni su. Tretman se vrši ambulantno i traje svega nekoliko minuta.

Yag laser iridotomija

Yag laser iridotomija

 1. Hirurško lečenje je poslednji stadijum koji se primenjuje u slučajevima kada druge terapije ne daju efekte.
  1. Klasična operacija glaukoma (trabekulektomija) vrši se u lokalnoj kapljičnoj anesteziji. Podrazumeva pravljenje otvora u komornom uglu koji olakšava oticanje očne vodice iz prednje očne komore pod konjuktivu.
  2. Minimalno invazivna hirurgija, koja podrazumeva ugradnju mikrostentova ili šantova, se nešto ređe koristi. Ove metode smanjuju procenat operativnih i postoperativnih komplikacija i omogućavaju jednostavnije kombinovanje sa hirurgijom katarakte
Operacija glaukoma

Operacija glaukoma