Fakna sočiva za korekciju dioptrije od -23.5 do +12.0

Za osobe sa dioptrijama preko -10.00, +5.00 i astigmatizmom većim od +/-5.0D, kao i kod osoba sa tankom rožnjačom ili nekim nepravilnostima na rožnjači, ne preferira se lasersko skidanje dioptrije zbog prevelikog istanjenja rožnjače i narušavanja njene građe (bimehaničke stabilnosti), povećanog rizika deformisanja rožnjače (ektazija), veće učestalosti povratka dela dioptrije i svetlosnih aberacije (halo, glare).

Ukoliko se pokaže da iz bilo kog navedenog razloga niste pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije, to ne znači da Vam se ne može pomoći da se rešite naočara ili kontaktnih sočiva.

Ugradnja intraokularnih sočiva

Osim laserske operacije, dioptrija se može korigovati i ugradnjom intraokularnih sočiva, kao veoma pouzdanom i efikasnom metodom trajnog korigovanja dioptrije.

Korekcija dioptrije intraokularnim sočivima

Intraokularna sočiva su specijalna sočiva koja se ugrađuju u oko i ostaju trajno u njemu. Ovim sočivima se uspešno koriguje širi raspon dioptrija u odnosu na lasersku intervenciju.

Intraokularna sočiva se mogu ugraditi u oko na dva načina:

  • uz očuvanje prirodnog sočiva
  • potpunom zamenom prirodnog sočiva
 

Fakna intraokularna sočiva

Fakna sočiva

Fakna intraokularna sočiva ugrađuju se u prednju očnu komoru, uz očuvanje prirodnog sočiva u oku. Praktično, fakna intraokularna sočiva funkcionišu kao kontaktna sočiva u oku, ali pacijent ih ne oseti, niti ih treba vaditi/stavljati, održavati itd.

Verisyse i Veriflex fakna intraokularna sočiva ugrađuju se pacijentima sa stabilnom dioptrijom do -23.5 kod miopije i do +12.00 kod hipermetropije, te kod osoba sa tankom rožnjačom umesto primene LASIK tretmana. Pogodna su za osobe starosti od 20 do 50 godina, kojima je još uvek očuvana akomodacija oka (mogućnost izoštravanje slike na blizinu i daljinu).

Operacija sa ugradnjom faknih sočiva

Operacija je neinvazivna, vrši se na mali rez, bez potrebe za stavljanjem šavova. Bezbolna je, zahvaljujući kapljičnoj anesteziji i pouzdana, budući da se tokom operacije ne uklanja niti modifikuje nijedna struktura oka.

Simulacija ugradnje faknih sočiva

Simulacija ugradnje faknih sočiva