Optimis II Nd:YAG laser

Yag LaserOptimis II Nd:YAG laser je još jedan laserski aparat koji nam dolazi iz prestižne francuske kompanije Quantel Medical. Ova kompanija je već decenijama na čelu kada je u pitanju razvoj laserskih tehnologija za medicinsku, kao i industrijsku upotrebu. Sam laser je postavljen na dijagnostički mikroskop koji pomoću konvergentnog optičkog puta omogućava oftalmologu kvalitetno LED osvetljenje i odličan stereoskopski pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka. Napredni softver i precizna aparatura omogućava korigovanje fokusa po želji oftalmologa.

Nd:YAG laser tehnologija je veoma pouzdana i efikasna kada je u pitanju besprekorna aplikacija laserskog zraka Gausovog profila, što se postiže sistemom za ciljanje sa dve tačke. Čak i kod fotodisrupcije najgušćih membrana ovaj sistem ne zahteva upotrebu velikih količina energije, čime se smanjuje mogućnost oštećenja strukura oka ili upalnih procesa. Intervencije Optimis II laserom nakon operacije katarakte su potpuno bezbedne i za veštačka sočiva ugrađena u oči. Laser emituje kratke impulse infracrvenog elektromagnetnog zračenja koje je nevidljivo za ljudsko oko. Veličina „spot-a“ na kome deluje laser je 10 mikrometara.

Optimis II spada u grupu Nd:YAG lasera talasne dužine 1064nm koja se koristi u lečenju  specifičnih patoloških stanja oka, kakva su akutni napad glaukoma zatvorenog ugla (i druge vrste glaukoma zatvorenog ugla) i sekundarno zamućenje kapsule nakon operacije katarakte i ugradnje intraokularnog sočiva (sekundarna katarakta). Nd:YAG laser tehnologija funkcioniše po principu fotodisrupcije, tj. uzrokuje rupturu (pucanje) tkiva pod uticajem infracrvenog lasera. Pomoću Optimis II lasera vrši se fotodisrupcija tkiva tokom procedura periferne iridotomije i kapsulotomije.

Nd:YAG laser iridotomija podrazumeva lasersko odstranjivanje dela irisa (dužice), što je intervencija izbora kada je u pitanju nagli skok očnog pritiska kod glaukoma zatvorenog ugla. Za razliku od tradicionalne hirurške iridektomije, upotreba Optimis II Nd:YAG lasera smanjuje mogućnost obimnih intraokularnih krvarenja kod pacijenata sa povišenim očnim pritiskom. Laserom se pravi mali otvor na dužici, čime se postiže protok očne vodice iz zadnje u prednju očnu komoru, a time i smanjenje očnog pritiska bez potrebe za većim rezovima na oku. Nd:YAG laser iridotomija se koristi i u sklopu pripreme za operaciju katarakte kod pacijenata koji boluju od glaukoma, kako bi se smanjio rizik od potencijalnog skoka očnog pritiska prilikom širenja zenice.

 

Yag Laser

Nd:YAG laser kapsulotomija predstavlja lasersku intervenciju kojom se pravi rupa u zamućenoj kapsuli intraokularnog sočiva, kako bi se obezbedio nesmetan prolaz svetlosti do fotoreceptora na retini. Kapsula je deo prirodnog intraokularnog sočiva, i ostaje u oku nakon operacije katarakte (vađenja zamućenog prirodnog sočiva), kako bi se u nju pozicioniralo veštačko sočivo. Kod oko 30% slučajeva ova kapsula se nakon nekoliko meseci ili godina „zamuti“ tj. nastaje sekundarna katarakta.

Pre tretmana na Optimis II Nd:YAG laseru u oko se ukapava anestetik što uklanja bilo kakvu eventualnu neprijatnost koju bi pacijent mogao osećati. Na oko se prislanja odgovarajuća lupa koja oftalmologu pruža adekvatno uvećanje i omogućava fokusiranje laserskog zraka na mesto aplikacije. Vršenje intervencija je bezbolno za pacijenta. I periferna iridotomija i kapsulotomija zahtevaju svega 5-10 minuta pacijentove saradnje. Nakon izvršene kapsulotomije pacijent može neko vreme primećivati zamućenje koje lebdi ispred oka, ali se i ta smetnja brzo povlači i vraća se bolji vid, kakav je bio pre zamućenja kapsule.

Nakon iridotomije pacijenti u najvećem broju slučajeva ne osete nikakvu promenu, ili pak u slučaju da je pre intervencije oko bilo bolno zbog povišenog očnog pritiska mogu osetiti olakšanje i povlačenje bolova. Nakon obe intervencije potrebna je kontrola nakon 7 dana, u slučaju kapsulotomije da bi se proverio vid a u slučaju periferne iridotomije da bi se proverio intraokularni pritisak.