Vitra Monospot oftalmički fotokoagulator

LASER fotokoagulatorQuantel Medical je francuska kompanija koja je tradicionalni lider u razvoju laserske opreme u medicinske ali i industrijske i naučne svrhe. Kompanija nudi inovativna terapeutska rešenja za specifična oftalmološka stanja koristeći lasersku tehnologiju. Od svog osnivanja početkom devedesetih godina prošlog veka, Quantel Medical proizvodi širok dijapazon vrhunske ultrazvučne i laserske opreme. Ona je od velikog značaja u dijagnostici ali i prevenciji hitnih stanja kao što je ablacija (odvajanje) retine od niže postavljenog retinalnog pigmentnog epitela. „Perfect Vision“ u svom bogatom asortimanu kvalitetne oftalmološke terapijske opreme poseduje i Vitra Monospot, oftalmički fotokoagulator koji je proizvela ova kompanija.

Za lečenje oboljenja retine koriste se „zeleni“ laseri tj. laseri talasne dužine 532nm. Ističu se izuzetno pravilnim i lako vidljivim „pečatima“ koje pigmentni epitel dobro apsorbuje. Argon ili diodni laser se koristi za panretinalnu i makularnu fotokoagulaciju, posebno kada je potrebna dublja penetracija laserskog zraka (u slučajevima dijabetične retinopatije i makulopatije).

Ovi laseri funkcionišu po principu fotokoagulacije koja podrazumeva finu i preciznu kauterizaciju očnih krvnih sudova. Vitra Monospot laserski sistem koristi gore navedenu efikasnost „zelenog“ lasera talasne dužine 532nm, što povećava kliničke sposobnosti kada je u pitanju dubina penetracije laserskog snopa. Laser 532nm raspolaže snagom 1200mW. Dužina pulsa laserskog zraka je 20ms. Oftalmolog se na osnovu specifičnosti stanja očiju pacijenta odlučuje za talasnu dužinu i jačinu laserskog snopa koja najbolje odgovara njegovom stilu i terapijskim potrebama pacijenta. Nakon što se vrsta lasera izabere, a sam aparat priključi na oftalmološki mikroskop (koji oftalmologu omogućava vizuelni pristup očnom dnu), fotokoagulacija započinje ispaljivanjem laserskog snopa na zonu retine koja se tretira. Preciznost aplikacije je omogućena crvenom laserskom diodom koja emituje zrak za ciljanje. Nakon što snop lasera pogodi retinu, nastaje laserski „pečat“ koji onemogućava širenje ruptura u tom pravcu ili koji „spaljuje“ propustljivi krvni sud i tako zaustavlja intraokularna krvarenja.

LASER fotokoagulator

Laseri predstavljaju terapiju izbora kada je u pitanju edem makule, zaustavljanje intraokularnih krvarenja kao posledica neregulisanog dijabetesa i kao prevencija nastanka ili ograničavanja ruptura retine. Zakasnelo ili neadekvatno lečenje istih može dovesti do ablacije retine, a kasnije i do trajnog gubitka vida. Vitra Monospot laser vrši fotokoagulaciju tj. kauterizaciju krvnih sudova mrežnjače ali i ablaciju pigmentovanog tkiva u oku. Sem u gore navedenim stanjima i bolestima, Vitra Monospot 532nm ima svoju primenu i kod lečenja proliferativne dijabetične retinopatije, degeneracije makule, komplikovane regmatogene ablacije, trakcione ablacije, proliferativne vitreoretinopatije, retinalnih vaskularnih tumora kao i u endofotokoagulaciji i retinopeksiji. Vitra Monospot infracrveni laser 810nm je inidkovan i za transskleralnu ablaciju cilijarnog tela, transpupilarnu fotokoagulaciju, perifernu fotokoagulaciju, starosnu degeneraciju žute mrlje itd.

Pre intervencije na Vitra Monospot oftalmičkom fotokoagulatoru, oko koje se tretira se anestezira, što prilično umanjuje ili u potpunosti sprečava sve eventualne tegobe u smislu peckanja i drugih nelagoda. Na oko se prislanja posebna lupa kako bi, uz upotrebu oftalmološkog mikroskopa, oftalmolog imao potpun pregled celog očnog dna i cele retine. Njeno postavljanje ne nanosi nikakav bol. Sam tretman traje oko 5-10 minuta po oku i za to vreme pacijent mora biti skoncentrisan i slušati uputstva lekara kako bi fotokoagulacija bila ravnomerna i potpuna.

Pacijent nakon intervencije može imati kratkotrajne prolazne blage smetnje vida, ali se vid brzo normalizuje. Upotreba laserskih tehnologija u lečenju bolesti retine dokazano smanjuje mogućnost drastičnog gubitka vidne oštrine, za razliku od drugih invazivnijih metoda lečenja.