Glaukóma (magas szemnyomás)

 

A zöldhályog, a szürkehályog után, a második leggyakoribb oka a vakságnak a 65 éven felüli személyeknél. Ez egy igen alattomos betegség, így sajnos nagyon gyakran csak véletlenül fedezik fel rutin szemvizsgálat során, a már előrehaladott stádiumában, amikor már tartós szemkárosodás lépett fel.

A zöldhályog korai fázisban is felderíthető úgy, hogy miután a páciens az első olvasószemüvegét megkapja, egyszer évente jelentkezik ellenőrzésre.

A kontrollvizsgálat  során a következő teszteket végzik el:

  • A látásélesség ellenőrzése
  • A szem elülső és hátulsó részének vizsgálata
  • Szemnyomásmérés
  •  Számítógépes perimetria (látótér meghatározás)
  • Szaruhártya-vastagság mérés (pahimetria), ami arra szolgál hogy mindegyik szemre meghatározott korrekciós faktort alkalmazva megtudjuk a kimért intraokuláris nyomás valós értékét
  • A látóideg fejrészének és az idegrostok rétegének optikai koherens tomográfiája (OCT), amivel megállapíthatók a korai károsodások, melyek akár 5 évvel előbb felléphetnek, mint a látótérbeli első kiesések. Az eljárás ( OCT) jelentősége a zöldhályog korai felfedezésében, valamint a betegség további követésében is megnyilvánul.

A zöldhályogban szenvedő személyek rokonainál is nagyobb a kockázat ennek a szembetegségnek a kialakulására.

A zöldhályog különböző megbetegedési formában jelentkezhet. Ezek közös tulajdonsága, hogy megnövekedett szemnyomással látóideg károsodást idéznek elő. Ha nem gyógyítják, a látóideg károsodás progresszív, tartós látásveszteséghez vezethet. A kezdetben észrevétlen látótérkiesés lép fel, amely fokozatosan halad előre a teljes vakságig.

Fajtái

Nyílt zugú zöldhályog (simplex glaukóma)

Ez a zöldhályog fajta a leggyakoribb, általában a 6o-65 évnél idősebb embereknél jelentkezik. Sokáig tünetmentes lehet, vagy csak diszkrét szimptómákat ad: időnkénti nem specifikus látászavart (melyet a beteg maszatos szemüveghez hasonlít), vagy esetenként rövid ideig tartó homályos látást, szemfáradást, látótér kiesést.

Zárt zugú zöldhályog (anguláris glaukóma)

Az akut rohamot erős fájdalom kíséri (gyakran rosszulléttel, hányingerrel követve),

Pirosodás és drasztikus látáscsökkenés az egyik, ritkábban mindkét szemen. Az akut zöldhályog sürgősségi állapot a szemészetben és azonnali erőteljes gyógykezelést igényel a látásmegőrzés érdekében.

A krónikus vátozata a zárt zugú glaukómának tüneteiben a nyíltszögű zöldhályoghoz hasonló, viszont időnként heveny formába megy át, amikor is a szemnyomás átmeneti növekedése fokozott fájdalomérezetet kelt és ideiglenes látászavar lép fel. Amennyiben nem fedezik fel időben, vakságot okoz.

Másodlagos zöldhályog

Különböző szembetegségek (daganatok, sérülések), műtétek, huzamos kortikoszteroid alkalmazásának következménye.

Kongenitális zöldhályog

A veleszületett glaukómát malformáció okozza, aminek következtében megnehezített a csarnokvíz elvezetése. A beteg gyerekek érzékenyek a fényre, könnyezik a szemük, később  megnagyobbodik a szemgolyó és katarakta alakul ki. Kizárólag műtéti úton kezelhető és ajánlatos a minél fiatalabb gyermekkorban elvégezni az operációt.

A zöldhályog gyógyítása

Az alapelv a szemnyomás csökkentése és a kívánt nyomásértékek elérése, illetve azok fenntartása.

Az első lépés a szemcseppes kezelés.

Amennyiben a nyomást nem tudjuk cseppek segítségével kompenzálni, valamely lézeres kezelésre szorul a beteg. A glaukóma típusától függően fogjuk eldönteni, melyik lézeres eljárás a legmefelelőbb:

  • Argonlézeres trabekuloplasztika
  • Nd YAG iridotómia
  • Szelektív lézeres trabekuloplasztika-SLT

A beavatkozásokat becsepegtetéses érzéstelenítésben végzik, az ambulancián (kórházi befekvésre nincs szükség).

A filtrációs műtéteket lokális érzéstelenítésben végzik. Ezeknél a beavatkozásoknál egy nyílást vágnak a szemkamra sarkában, ami megkönnyíti a csarnokvíz elvezetését az elülső kamrából a kötőhártya alá. Ritkán kicsi, billentyűs csővecskét ültetnek be (Ex-PRESS mini glaucoma shunt)

A korai felfedezés és gyógykezelés a legjelentősebb a zöldhályog okozta látóidegsérülés és látásveszteség megelőzésére.