Oculus Pentacam HR

Pentacam HR készülék

Az Oculus Pentacam HR az egyik legkorszerűbb eszköz a saját sorozatában, mely a szem elülső szegmensének a topográfiájáról biztosít adatokat. A német kivitelezésű és minőségű készülék szemészeinknek kiváló minőségű képet nyújt a páciens szeméről, vagyis a szaruhártya, a szivárványhártya és a lencsék elülső és hátsó felszínéről, valamint az elülső szemcsarnokról és a csarnok szögéről. A hagyományos topográfoktól eltérően, a Pentacam HR méri a “szaruhártya szerkezetének” elevációját, nem csak a szaruhártya görbületi értékeire támaszkodik. Nagy jelentőséggel bír a rendkívüli pontossága miatt a refraktív sebészetben, valamint a glaukóma és a szaruhártya betegségeinek (mint pl. a keratoconus) a diagnosztizálásában.

A Pentacam HR az elülső szegmens “megvilágításának” elve alapján működik. A szem különböző rétegei különbözően tükrözik/szórják a fénysugarakat, ami lehetővé teszi a megkülönböztetésüket és a beazonosításukat. Két nagyfelbontású Scheimpflug digitális kamera, amelyek a beteg szeme körül forognak 360 fokban, észleli a fénysugarak megtörését és több szögből is felvételeket készít. Így éles felvételek készülnek a szaruhártya elülső felületétől kezdve egészen a (átlátszó) lencse hátsó felületéig. A másik pupilla kamera regisztrálja a szem mozgását, amely alapján a szoftver korrigálja a vizsgálat végleges eredményét, így kiküszöböli az esetlegesen rosszul együttműködő páciens (pislogás, szemmozgás) hatását az adatok pontosságára. Ezen az eszközön a szem szkennelése mindössze 2 másodpercig tart és a vizsgálat alatt a gép nem ér a páciens szeméhez, ez által  precíz és pontos adatokhoz jut az orvos. Ez a rövid idő alatt a Pentacam HR 50 keresztmetszeti képet készít a szaruhártyáról, amelyek 138.000 különböző mérőpontból állnak. A szaruhártya elevációján kívül a berendezés méri az elülső szemcsarnok mélységét és volumenét is, a csarnokszöget, pahimetriát (a szaruhártya vastagságát), a szaruhártya görbületét, a szaruhártya elülső és hátsó topográfiáját és annak teljes törőerejét. A szkennelés után a következő adatok állnak a szemész rendelkezésére: a teljes elülső szegmens 3D modellje, annak geometriai jellemzői valamint különböző nagyfelbontású, színes térképek (akár ötször nagyobbak, mint a régebbi modellek esetén). Ez lehetővé teszi a szemész számára, hogy észrevegye az összes, így a legdiszkrétebb szaruhártya- illetve lencseelhomályosodást is, a természetes és a pszeudofákiás lencsék esetén is. A korábbi cornea sérülések, a kóros elváltozások, a már elvégzett refraktív beavatkozások, stb. is láthatóvá válnak a legapróbb részletekig. A forgó mérési rendszer kiválóan lefedi a cornea teljes felületét és csökkenti a környező zavaró hatásokat, mint például az orr, vagy a pálya felső része. A mérési pontosság +/- 0,1 dpt (dioptria).

 

A Pentacam HR berendezést a multifokális tórikus lencsék beültetésekor is használjuk, ahol nagyon hasznos a keratometriás értékek meghatározásában, hogy az asztigmiás betegeknél minél jobb minőségű posztoperatív látást érhessünk el. A lézeres látásjavító szemműtétre való előkészítés folyamán is alkalmazzuk, olyan beavatkozásoknál, ahol a szaruhártya egészséges és a topográfia mérése döntő fontosságú. A szaruhártya topográfiás feltérképezése az egyike azon vizsgálatoknak, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a lézeres látáskorrekciót egyáltalán figyelembe lehessen venni és hogy a páciens és a sebész is elégedett legyen a végeredménnyel. Használható még arra is, hogy megkönnyítse a szemész számára a kontaktlencse meghatározását, vagyis “illesztését”. A glaukóma diagnosztikájában és követésében a Pentacam HR-t a pahimetria (szaruhártya vastagságának) meghatározására használjuk, ami alapján vezetünk be korrekciós tényezőt az intraokuláris szemnyomás mérésekor (a lemért szemnyomást csökkentjük vagy megnöveljük egy bizonyos értékkel a szaruhártya vastagságának alapján). Ezen kívül a készülék méri még a csarnokszög nagyságát, az elülső szemcsarnok mélységét is. Ezek az adatok megerősíthetik az anguláris glaukóma (zárt zugú zöldhályog) létezését. A szaruhártya morfológiai megbetegedéseinek esetén, mint például a keratoconus vagy a szaruhártya-ödéma, a Pentacam HR-t a betegség egyértelmű megállapítására használják, valamint segítséget nyújt a további kezelésről, beavatkozásról és ellenőrzésről való döntéshozatalban.

Pentacam

Mint ahogyan már fent említettük, a készülék egyszer sem érintkezik a szemmel, a felvételkészítés teljesen fájdalommentes és nem bocsát ki ultraibolya sugarakat.