Lézeres dioptria-csökkentés folyamata

A műtét napján a páciens minden előzetes előkészület nélkül jelenhet meg nálunk. Az érzéstelenítés szemcseppekkel történik. A beavatkozás fajtájától függően, az epitéliumot ecsettel eltávolítjuk, vagy szaruhártyafedőt alakítunk ki. Az eljárás teljesen fájdalommentes. Az műtétet végző orvos a lézersugarat a szaruhártya középpontjába összpontosítja, ezalatt a páciens tekintetével egy villogó zöld fixációs pontot rögzít. A lábpedállal elindított lézersugarak megkezdik a szaruhártya felületi újraformálását, ami fájdalommentes, és átlagosan 2,5 másodpercig tart dioptriánként. A szemgolyó mozgását egy különálló számítógépes rendszer követi (eye – tracker), így az esetleges elmozdulás esetén biztosítja, hogy a lézer csak a kívánt szaruhártyarészen fejtse ki a hatását.

Lézeres dioptria-csökkentés előtt Lézeres dioptria-csökkentés előtt

A beavatkozást követően, ami mindössze 10 percet vesz igénybe, szükség esetén egy védő, lágy, terápiás lencse is elhelyezhető. A látástesztet azonnal elvégezzük, így a páciens meggyőződhet a rögtön elért eredményről. Minden páciens szóbeli és írásbeli utasítást kap a beavatkozást követő periódusra. Az első kontrollvizsgálat másnap van, a többi ellenőrzés folyamata egyéni. A PRK metódus után, a lágy lencse nagyrészt 3 napig marad a szemen, a cseppeket körülbelül 2 hónapig kell még használni. A LASIK metódus után, amennyiben lágy lencsét helyeznek fel, az 1 napig marad a szemen és a cseppeket a páciens 1 hónapon át használja.

Maga a beavatkozás teljesen fájdalommentes. A PRK és LASIK eljárás közötti fő különbség abban nyilvánul meg, hogy a PRK után 3 napig erősebb könnyezés, csípő érzés jelentkezik a szemben, amíg a szaruhártya felületi rétege be nem nő. A LASIK eljárásnál ezek a panaszok kisebb mértékben vannak jelen, vagy nem is észlelhetők a műtétet követően, és a teljes látásfelépülés is gyorsabb, mint a PRK módszernél. A páciens 4-6 nap múlva visszatérhet a munkahelyére azzal a feltétellel, hogy nem dolgozhat kedvezőtlen körülmények között ( por, szél), valamint nem végezhet nehéz fizikai munkát. A sportolás és a nehezebb fizikai tevékenység 3-4 hétig nem ajánlott.

A lézeres dioptriacsökkentést több mint 20 éve alkalmazzák. Emberek millióit műtötték meg ezzel a módszerrel.Szövődmények rendkívül ritkán fordulnak elő (a betegek mindössze 1 %-nál). Ha komplikáció lép fel (részben visszatérő dioptria, a szaruhártyafedő elmozdulása, szaruhártyagyulladás, enyhe hegesedés), az SEM vezet látásvesztéshez, és megoldható megfelelő utókezeléssel. A páciensek több mint 95 % semmi nehézséget nem észlel a beavatkozást követően.