Szürkehályog műtét tórikus intraokuláris lencse beültetésével, amellyel az asztigmatizmus is korrigálható

Šta je astigmatizam?

Astigmatizam predstavlja prelomnu anomaliju oka koja je uslovljena nepravilnom zakrivljenošću rožnjače (rožnjača nema kružni, već elipsasti oblik). Kao rezultat toga pacijent vidi mutnu, nepravilnu i izduženu sliku.

Fogalommagyarázat:

–          Az asztigmatizmus a szem fénytörő hibája, amely a szaruhártya szabálytalan domborúságából adódik. A szaruhártya domborúsága eltérő a különböző meridiánokban, ennek következményében homályos látás jelentkezik (1. kép).

Hogyan lát a szem asztigmatizmussal

1. kép

–          Az intraokuláris szemlencsék olyan műlencsék, melyeket sebészeti eljárással juttatnak a szembe, leggyakrabban a szürkehályog műtétek során (2. kép – műlencse, 3. kép – a lencse elhelyezkedése a szemben a beültetést követően). A lencse a szem szerves részévé válik, nem kell eltávolítani, a beteg egyáltalán nem érzi és nincs szavatossági ideje.

Szembe ültethető műlencse

2. kép

A lencse elhelyezkedése a beültetés után

3. kép

–          Szürkehályognak nevezünk minden szemlencse (ami a szivárványhártya, vagyis az írisz mögött található) elhomályosodást, amely homályos látást okoz és nem korrigálható szemüveggel. A katarakta problémáját egyedül sebészeti úton lehet megoldani műlencse, vagyis intraokuláris lencse beültetésével a szembe.

Azoknak a személyeknek, akiknek asztigmatizmusuk és szürkehályoguk is van (4. kép) olyan műlencsét ültetnek be a szemükbe, amellyel kezelik a kataraktát és az asztigmiát is, amely elsősorban a szaruhártya rendellenességekhez kapcsolódik. Ezeket a lencséket tórikus intraokuláris lencséknek nevezzük. Ha azok a betegek, akik asztigmatizmusban is szenvednek standard lencséket építtetnek be, szemüveget kell majd hordaniuk közelre és távolra egyaránt, míg ha tórikus intraokuláris lencsét választanak, nagy rá az esély, hogy nem lesz szükségük távollátó szemüvegre, csak olvasószemüveget kell majd használniuk.

Hogyan lát a szürkehályogtól és asztigmatizmustól szenvedő beteg

4. kép

Hogyan lát a beteg a tórikus műlencse beültetése után

5. kép

Azoknak a betegeknek, akik ilyen problémákkal küzdenek, a műtét előtt egy nagyon pontos és átfogó kivizsgáláson kell átesniük. A mi klinikánk diagnosztikai berendezései felvehetik a versenyt a nyugati országok legjobb klinikáinak az eszközeivel, ami nagyon fontos az ilyen fajta lencsék beépítésénél. Olyan gépekkel rendelkezünk, amelyek ezen sebészeti eljárás alapvető eszközei a világon is (6. kép – Pentacam HR – német gyártású, jelenleg a világ vezető szaruhártya topográfja, 7. kép – Lenstar LS 900 – a világon a legjobb optikai biométer, aranystandard a szaruhártya görbületi indexének kiszámításában).

Korneális topográf

6. kép

Lenstar LS 900 - a legjobb optikai biométer a világon

7. kép

Kiváló diagnosztikai berendezésünknek és a tapasztalt sebészcsapatunknak köszönhetően, akik figyelemmel kísérik a sebészeti újításokat és az ajánlásokat a világban, ezt a szolgáltatást (amelyet csupán néhány klinika végez az országban) mi is nyújtani tudjuk a pácienseinknek.