Mi az a lézeres látásjavító szemműtét?

 

A normális (emetróp) szemben, a fénysugarak a szaruhártyán és a szemlencsén haladnak keresztül, kereszteződnek az ideghártyán, és ingerlik a fotoreceptorokat (fényérzékeny idegsejteket), amelyek a képet elektromos impulzussá alakítják. Ezeket az impulzusokat a látóideg továbbítja a agyban levő látóközpontba.  A rövidlátók szeme a fénysugarakat az ideghártya előtt töri meg, ami lehetetlenné teszi a távoli tárgyak tisztánlátását. A távollátók szeme a fénysugarakat az ideghártya mögött töri meg, így nem láthatják élesen a közeli tárgyakat. Asztigmatizmus esetén, a szem különbözőképpen töri meg a fénysugarakat, más meridiánokban a szaruhártya szabálytalan alakja miatt. Ennek következtében nem alakul ki éles fókuszpont és sem a közeli, sem a távoli tárgyak képe nem éles, hanem homályos. Ha rövidlátó, távollátó, vagy asztigmiája van és szeretne megszabadulni dioptriájától, forduljon hozzánk, mert a korszerű technológiával és a többéves munkatapasztalattal rendelkező szakorvosaink tudnak Önnek segíteni.

A dioptriakorrekció eljárásai:

  • Lézeres dioptria-korrekció
  • Phakiás lencsebeépítés
  • Multifokális lencsebeépítés

Lézeres dioptria-korrekció

A lézeres dioptria-csökkentés UV sugarakkal történik, amelyek megváltoztatják a szaruhártya alakját és vastagságát, így elérjük a szem refrakciós hibájának korrekcióját.

Az első lézeres látásjavító műtéteket PRK metódussal dr. Branka Ivošević végezte el még 2006 októberében. Ezeknél a műtéteknél a LASIK metódust 2010 júliusában kezdtük el alkalmazni prof. dr. Nikica Gabrić együttműködésével, melyek egyben az első LASIK műtétek a Vajdaságban.   

Laser Wave Light Allegretto EYE-Q - Lézeres látásjavító szemműtét

Korszerű lézerrel rendelkezünk az “Allegretto Eye Q“-val, amely a legújabb technikai találmány, ezzel a legjobb eredményeket érik el a világon. A műszer a legkorszerűbb software-t és wavefront analízist használja, ennek köszönhetően sikeresen végezhetők el a rövidlátást, a távollátást és az asztigmiát korrigáló műtétek.

A világon az első ilyen szemműtétet 1986-ban végeztek excimeres lézer segítségével (Seller, Mc Donald).

A látásjavítás ezzel a lézerrel 10 percig tart és teljesen fájdalommentes műtéti beavatkozás. A lézer az UV fény 0.68 mm átmérőjű hideg sugarait bocsátja ki, amelyek nagy pontossággal mikro nagyságú szövetmennyiséget választanak le, és így megváltoztatják a szaruhártya görbülését és egyben a fénytörőképességét. A lézeres dioptria-csökkentést kétféle technikával végezzük:

  • LASIK (laser – assisted in situ keratomileusis) vagy
  • PRK (fotorefraktív keratektómia) illetve modifikált PRK – ASA (advanced surface ablation) módszerrel.