Diabetikus retinopátia

 

A cukorbetegség károsítja a kis véredényeket a testben. Gyakorlatilag nem létezik olyan cukorbeteg, akinél néhány év elteltével nem alakul ki valamilyen elváltozás a szemfenék véredényein – diabetikus retinopátia. Megnövekszik ugyanis a véredények áteresztőképessége, így áteresztik a folyadékot, vagy a vért, ami miatt a beteg mind homályosabban és gyengébben lát.

Az elváltozások sokáig észrevétlenül haladhatnak előre, így ki kell hangsúlyozni a szemfenék (nemcsak a szemüveg) rendszeres ellenőrzésének jelentőségét a cukorbetegségben szenvedő betegeknél. Csak így tudjuk időben megkezdeni a kezelést.

Az elváltozások fokozódnak és idővel jelentős látáskárosodást okozhatnak. Minél tovább halasztjuk a kezelést, annál nehezebb kielégítő eredményt elérni. A végsőkben a minimális látás megőrzése érdekében, az egyedüli lehetőség egy komplikált műtét elvégzése (vitrektómia).

Ma az egyetlen megfelelő és a világon is elismert kezelési mód a szemfenék lézeres fotokoagulációja. Ez a metódus jelentősen lelassítja, legjobb esetben le is állítja a látásromlást a cukorbetegeknél. A lézeres fotokoagulációval „lepecsételjük” a vérző, vagy eldugult véredényeket. Ez 10 perces ambulanciai beavatkozás, amelyet néhányszor el kell végezni mindkét szemen, néhány hetes intervallumban. Az intervenció alatt enyhe fájdalmat érez a beteg. Cseppérzéstelenítésben végezzük, miközben kontaktnagyítót támasztunk a páciens szeméhez. A páciens lézereredetű zöldszínű villanásokat lát, amelyek a nagyítón át jutnak a szembe. Néhány percig a látás egy kicsit csökkentett (hasonlóképpen mint az erős megvilágításos  fényképezkedésnél), de azután a beteg hazamehet, és nem szükséges semmi további terápia.

Lečenje laserom

Az időben végzett lézeres kezelés az egyedüli megfelelő megoldás a diabetikus retinopátia gyógyításában.

A látásélesség stabilizációja kezelési sikernek számít. A megfelelő beavatkozás után a szemfenék további károsodása jelentősen lelassul.

Diabetikus bevérzések az üvegtestben

Valamikor a cukorbetegség huzamos jelenléte során, a szemben levő véredények száma növekedhet. Mégpedig az ideghártya felől a belső szem irányába, azaz a szemet kitöltő üvegtest felé – ez az úgynevezett proliferatív diabetikus retinopátia. Az újonnan kinőtt véredények nagyon veszélyesek lehetnek, mivel vékony a faluk, törékenyek, így könnyen elpattanhatnak és szembevérzést okozhatnak. A pácienseket hirtelen látásveszteség éri, amit leereszkedő függönynek írnak le, illetve úszó foltot látnak. Ha ezeket a tüneteket észleli, jelentkezzen azonnal szemorvosánál. A betegséget ultrahang segítségével diagnosztizálják, ami nagyon fontos, ha a vérzés sűrű és miatta nem lehet kivizsgálni a szemfeneket.

A betegség kezelése, mely a bevérzés sűrűségétől függ, lehet:

  • lézeres fotokoaguláció
  • anti – VEGF készítmények használata
  • üvegtesti és ideghártyaműtét (vitrectomia)