Az időskori sárgafolt elfajulása (makula degeneráció)

 

A makula vagy sárgafolt az ideghártya központi része. A sárgafolt degeneráció leginkább a 60 éven felüli személyeknél jelentkezik és ennél a korosztálynál a látáscsökkenés leggyakoribb oka. Az olvasáshoz, íráshoz, a részletek megfigyeléséhez, valamint a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez szükséges központi látás csökkenésében nyilvánul meg.

A sárgafolt-degeneráció formái:

  • Száraz – ez a betegség kezdetét jelöli, az esetek 85%-ban fordul elő. A betegség ebben a formában nagyon lassan halad előre a fotoszenzitív makulasejtek enyhe károsodásának következményeként. Sokáig nincs látászavar, viszont ahogyan a betegség fokozatosan halad előre, gyengül a központi látás, amire a megnehezített olvasás, körülményesebb részletfelismerés és a látótér közepében megjelenő folt utal.
  • Nedves – az esetek 15%-ban jelentkezik. A betegség ezen formája sokkal súlyosabb mivel a központi látás gyors romlásához vezet. A korai tünetek: a vonalak elgörbülése és a tárgyak kontúrjainak (peremvonalainak) deformálódása. Ezen jelenségek a törékeny, újonnan képződött véredények szivárgásának következményei. A fiatal érképződmények a szem hiábavaló és nem célravezető próbálkozása abból a célból, hogy javítsa a tápanyagellátást, viszont ez csak tovább rosszabít a meglevő állapoton. Amennyiben a betegséget nem kezelik, mind több folyadék, vér szivárog ki, ami a sárgafolt teljes leépüléséhez vezet. A sárgafolt elhegesedik és tartós, komoly látáskárosodás lép fel. A görbe vonalak megjelenése fontos tünet, és a betegnek minél előbb jelentkeznie kell a szemész szakorvosnál részletes szemfenék kivizsgálásra. A betegség felismerésében, valamint a lefolyásának kísérésében az OCT ( optikai koherens tomográfia) helyettesíthetetlen. Ez nem invazív és gyors metódus a sárgafolt állapotának felmérésére. A másik jelentős diagnosztikai segédeszköz a FA (fluoreszceines angiográfia).

A makula degeneráció száraz és nedves alakjaA fő rizikófaktorok a 60 éven felüli életkor, vérrokoni kapcsolat a betegekkel, a női nem, rosszul kezelt magas vérnyomás, a dohányzás és az elhízás.

 

Gyógykezelés:

OCT pregled okaBizonyos antioxidánsok bevitele lelassíthatja a makula-degeneráció folyamatát. A rendszeres ellenőrzésekre járó betegeket, akiknél betegség-előrehaladást állapítunk meg, felvilágosítjuk a teendőkről, valamint Amsler rácsot kapnak. Így időnként tesztelni tudják a központi látásukat, s amennyiben a vonalak meggörbülését, deformációját észlelik, azonnal jelentkeznek a szemésznél a korai diagnosztika és kezelés érdekében.

Aplikacija AntiVEGFAnti – VEGF gyógykezelés (Avastin , Lucentis),a nedves makula-degenerációnál alkalmazzuk. A növekedési faktorok emelkedett szintje a beteg szemben serkenti az új, törékeny véredények képződését. Ez az injekció leblokkolja a növekedési faktorokat, így lelassítja és meggátolja a fragilis véredények kialakulását és a látás romlását. Helyi érzéstelenítésben, így fájdalommentesen történik a beadás. Rövid megfigyelés után, a páciens kötszerrel ellátva hazamehet, ahol azt azonnal le is veheti.

Az esetek 1%-ban az injekció után fertőzés léphet fel, amit antibiotikumokkal vagy műtétileg kezelünk. A terápia hatásának fenntartása érdekébenaz injekciót meghatározott intervallumokban meg kell ismételni. Jobb eredményeket érhetünkel, ha az elváltozások nem előrehaladottak. Fontos kihangsúlyozni, hogy a mai napig sem létezik gyógyszer, amely kigyógyítaná ezt a betegséget.

Lečenje laseromA lézeres kezelés során megsemmisítjük a törékeny, újraképődött véredényeket. Ritkán végezzük, akkor, amikor ezek a véredények a foveólán (a makula központja) kívül helyezkednek el. A terápiát követően a véredények újra burjánzanak, ezért a kezelést meg kell ismételni. A nem kívánt effektusok a környező egészséges szövet károsodása, és további látásromlás a terápia után.

A sárgafolt diabetikus duzzanata

A sárgafolt diabetikus duzzanata a leggyakoribb oka a munkaképes népesedés látás-romlásának. Megközelítőleg a cukorbetegek 14% van ebben az állapotban, és az előfordulási gyakoriság 29%-kal emelkedik azoknál a cukorbetegeknél, akik több éven keresztül kapnak inzulint.

A diabetikus retinopátia valamely formája ki fog alakulni tíz éven belül a cukorbetegek megközelítőleg 74%-nál.

Az ideghártya központi részében elhelyezkedő sárgafolt teszi lehetővé a központi látást. Ennek köszönve olvasunk, különböztetjük meg a részleteket, autót vezetünk. A cukorbetegség bizonyos stádiumában károsítja az ideghártya véredényeit, így megnövekszik azok áteresztőképesége és felgyülemlik a folyadék a sárgafoltban. Ezért gyengül a központi látás, ezért megnehezül a mindennapi tevékenységek elvégzése.

Amennyiben nem kezelik időben, a betegek25%-nál jelentős és tartós jellegű látásromlás lép fel.

A diagnózist időben kell felállítani és minél előbb megkezdeni a gyógykezelést. A pontos diagnózist a tágított pupillán keresztül, valamint az OCT (optikai koherens tomográfia) segítségével állítják fel. Néha fluoresceines angiografiára (a szemfenék véredényeinek kontrasztos filmezése) is szükség lehet.

Kezelés lézeres fotokoagulációval

A célja a szivárgó véredények zárása. Az eljárás nem látásjavító, hanem a látásromlás megakadályozásásra, illetve lelassítására szolgál.

Anti – VEGF gyógykezelés

Az utóbbi időben a diabetikus sárgafoltoedema kezelésére sikeresen alkamazzák az Avastin-t (bevacizumab) és a Lucentis-t (ranibizumab). Ezek a gyógyeszerek leblokkolják a vaskularis endoteliális növekedési faktort, így megelőzi az új, törékeny véredényképződést, illetve az azokból fellépő szívárgást, és csökken a sárgafolt duzzadása. Az szem-érzéstelenítés után befecskendezzük az orvosságot az üvegtestbe. A kezelést a kifejtett hatástól függően, 4-6 hetes intrevallumokban ismételjük. A terápia lehetséges szövődményei a szemfertőzés (endoftalmitis), ideghártyaleválás, szürkehályog, zöldhályog és szembevérzés.

A fenti két terápia kombinációjával jelentősen csökkenthető a sárgafolt oedemája és javítható a látás.

Ezen állapotok megelőzése érdekében, évente egyszer szemészeti ellenőrzésre van szükség. Ezáltal követhetők az esetleges szemfenék-elváltozások és időben elvégezhető a lézeres fotokoaguláció.