Vid sa senilnom degeneracijom makule

Senilna degeneracija makule (žute mrlje)

 

Makula ili žuta mrlja predstavlja centralni deo mrežnjače. Degeneracija žute mrlje je oboljenje koje se javlja kod osoba starijih od 60 godina i najčešći je uzrok slabljenja vida u toj životnoj dobi. Manifestuje se slabljenjem centralnog vida koji nam je potreban da bismo mogli čitati, pisati, uočavati detalje, te obavljati svakodnevne obaveze.

Oblici degeneracije žute mrlje

  1. Suva forma degeneracija žute mrlje predstavlja početni oblik bolesti i javlja se u oko 85% slučajeva. Posledica je laganog propadanja fotoosetljivih ćelija žute mrlje. Ovaj oblik bolesti napreduje vrlo sporo, te pacijent dugo ne primeti vidne smetnje. Postepeno slabi centralni vid što se manifestuje: otežanim čitanjem, težim uočavanjem detalja, pojavljivanjem mrlje u centru vidnog polja.
  2. Vlažna forma degeneracije žute mrlje predstavlja teži oblik bolesti i javlja se u oko 15% slučajeva. Centralni vid brzo propada i pacijent usled isticanja tečnosti iz fragilnih novoformiranih krvnih sudova, oseća rane simptome, kao što su pojava krivljenja linija i deformisanje kontura predmeta. Ukoliko se bolest prepusti svom prirodnom toku dolazi do sve većeg isticanja tečnosti, krvarenja, da bi na kraju došlo do potpunog propadanja makule u kojoj se formira ožiljak, rezultirajući trajnim i teškim oštećenjem vida.

Pojava krivih linija je važan simptom kada pacijent treba da se javi oftalmologu, kako bi se obavio detaljan pregled očnog dna. Nezamenjivu ulogu u postavljanju dijagnoze i praćenju bolesti ima OCT (optička koherentna tomografija), kao neinvazivna i brza metoda procene stanja žute mrlje. Drugo bitno dijagnostičko pomagalo je FA (fluoresceinska angiografija).

Senilna degeneracija žute mrlje

U rizičnoj grupi se nalaze: osobe starije od 60 godina, srodnici obolelih osoba, osobe ženskog pola, osobe sa loše regulisanom hipertenzijom, pušači, kao i gojazne osobe.

Lečenje degeneracije žute mrlje (makule)

Smatra se da upotreba određenih antioksidanata može usporiti prelazak u progresivni oblik degeneracije makule. Pacijenti koji se redovno javljaju na kontrolu, ako imaju znake napredovanja bolesti, obučavaju se i dobijaju Amslerovu rešetku, kojom testiraju povremeno svoj centralni vid. Ukoliko primete da počinje deformacija linija, neophodno je hitno javljanje oftalmologu radi započinjanja dijagnostičkih i terapijskih procedura.

Davanje injekcije u oko - Anti-VEGFLečenje anti – VEGF lekovima (Eylea, Avastin), primenjuje se kod vlažnog oblika degeneracije makule. Povišen nivo faktora rasta u obolelom oku stimuliše rast novih fragilnih krvnih sudova. Ova injekcija dovodi do blokiranja faktora rasta i samim tim usporava i blokira rast fragilnih krvnih sudova, čime se usporava propadanje vida.

Daje se u lokalnoj anesteziji, tako da pacijent ne oseća bolove, a nakon kratkog posmatranja, pacijent odlazi kući sa zavojem koji se po dolasku kući skida.

Da bi se efekat terapije održavao, injekcija se mora u određenim vremenskim intervalima ponavljati. Bolji efekat se postiže ako promene nisu poodmakle, ali važno je naglasiti da do danas još nije pronađen lek koji bi izlečio ovu bolest.

Lečenje laserom podrazumeva uništavanje fragilnih novoformiranih krvnih sudova i radi se u manjem broju slučajeva, kada se ovi sudovi nalaze izvan foveole (centralnog dela makule). Nakon tretmana moguće je ponovno bujanje krvnih sudova i potreba retretmana.

Laser očnog dna

Korisni linkovi: