Senilna degeneracija žute mrlje jedan je od najčešćih uzroka smanjenja vidne oštrine kod osoba starijih od 65 godina. 

Žuta mrlja ili makula predstavlja centar očnog dna odgovoran za centralni vid. Pravilna funkcija makule omogućava čitanje, pisanje, raspoznavanje boja, prepoznavanje likova. Njeno oštećenje iz tog razloga dovodi do značajnog smanjenja kvaliteta života. Faktori rizika za nastanak oboljenja su starost pacijenta, nasledni faktor, pušenje, gojaznost i fizička neaktivnost. 

Razlikujemo dve forme senilne degeneracije žute mrlje – suvu i vlažnu.

Suva forma je znatno češći oblik bolesti i javlja se u oko 80% slučajeva. Odlikuje se blažom kliničkom slikom i sporijom progresijom. Nastaje kao rezultat poremećaja funkcije pigmentnog sloja mrežnjače, usled čega dolazi do nagomilavanja žućkastih depozita u makuli koji se nazivaju druze. U terapiji preporučuju se multivitaminski preparati. Vremenom suva forma bolesti može da pređe u vlažnu formu i iz tog razloga potrebne su redovne oftalmološke kontrole. 

Vlažna forma je daleko teži oblik senilne degeneracije makule i odlikuje se stvaranjem novih, patoloških krvnih sudova (horoidalna neovaskularizacija) koji luče tečnost i krv u žutu mrlju, uzrokujući teška oštećenja vida. Vremenom, ukoliko se ne sprovede adekvatna terapija, dolazi do stvaranja ožiljka u centru očnog dna, koji označava završnu fazu oboljenja. Za vlažnu formu bolesti sprovodi se anti VEGF terapija koja predstavlja injekcije koje se daju u oko, u cilju usporavanja daljeg napredovanja bolesti i stabilizacije stanja. 

Dijagnoza senilne degeneracije postavlja se na osnovu pregleda očnog dna i snimanja žute mrlje sa OCT aparatom. OCT snimak makule omogućava nam praćenje progresije oboljenja i efekta primenjene terapije. Redovni oftalmološki pregledi jednom u godinu dana kod svih osoba starijih od pedeset godina imaju značajnu preventivnu ulogu, jer rano otkrivanje bolesti i sprovođenje terapije može da spreči razvoj teških i nepopravljivih oštećenja vida.