Kako pušenje utiče na vid?Opšte je poznato da pušenje nepovoljno utiče na zdravlje i stanje celokupnog organizma čoveka. U izveštaju Američke zdravstvene službe, objavljenom 1964. godine, pušenje je zvanično proglašeno rizičnim faktorom i uzrokom niza bolesti koje znatno smanjuju kvalitet života i dovode do prerane smrti. Od tada su sprovedene brojne kliničke, laboratorijske i epidemiološke studije kojima je potvrđena veza između pušenja i obolevanja i prevremenog umiranja od niza bolesti.

Usled dejstva oko 4.000 štetnih hemikalija koje se nalaze u duvanskom dimu i ulaze direktno u krvotok pušača, evidentan je i negativni uticaj pušenja na naš vid. Dugogodišnje konzumiranje cigareta dokazano povećava rizik za razvoj mnogih ozbiljnih očnih poremećaja i bolesti. 

Senilna degeneracija makule

Istraživanja su pokazala da aktivni pušači imaju čak četiri puta veći rizik od nastanka senilne degeneracije makule. Ovo oboljenje dovodi do teškog i nepovratnog gubitka centralnog vida i smatra se najčešćim uzrokom slepila izazvanog pušenjem. 

Crvenilo i suvoća očiju

Pušenje može izazvati istanjenje membrane koja pokriva oči (konjuktive) i na taj način izazvati razne iritacije očiju i alergije. Takođe, duvanski dim može izmeniti suzni film, uzrokujući sindrom suvog oka, ali i doprineti razvoju hroničnog crvenila oka.  

Kako pušenje utiče na vid?Katarakta

Pušači imaju veći rizik od nastanka katarakte (sive mrene), zamućenja očnog sočiva što se manifestuje slabljenjem vida. Najčešći oblik katarakte koji se dovodi u vezu sa pušenjem je tzv. nuklearna katarakta.  

Glaukom

Pušenje je direktno povezano sa porastom očnog pritiska i nastankom glaukoma. Ova opaka bolest oštećuje vidni živac i najčešće neprimetno uništava vid, u čemu i leži njena ozbiljnost.  

Vaskularne bolesti

Pušenje može uzrokovati arterosklerozu, odnosno otvrdnuće arterija, što može pridoneti ili pogoršati zdravlje vaskularnog sistema i u očima. Bolesti arterija i vena mogu uzrokovati oštećenje očnih živaca, zbog čega dolazi do značajnog gubitka vida ili slepila. 

Optička neuropatija

Konzumiranje cigareta smanjuje protok krvi u telu, što može oštetiti očni živac. Toksična optička neuropatija, izazvana preteranim konzumiranjem metil alkohola, dovodi do naglog pogoršanja vida pa i čak i slepila, ukoliko se u roku do 24-48h ne pruži stručna medicinska pomoć.