Lézeres foto-koagulátor

Lézeres foto-koagulátorA huszadik század ‘70-es évei óta a szemészetben intenzíven használják a lézert. Sikeres a különböző szembetegségek gyógykezelésében, amelyek közül a diabetikus retinopátia a legjelentősebb, továbbá az ideghártya vénáinak rögösödése és az ideghártya-repedés. Mostanáig a lézer használatának indikációs területe kiszélesedett, és a szembetegségek gyógyításában a lézerenergia legoptimálisabb felhasználásáról szóló ismereteink is bővültek.

Ez alatt az idő alatt jelentős előrehaladás történt a lézer technikai fejlesztésében, így a lézerek biztonságossá, hatásossá és megbízhatóvá váltak.

Ma a lézer a gyakori és komoly szembetegségek kezelésében helyettesíthetetlen, mindenekelőtt a diabetikus retinopátiánál (a cukorbetegség szemészeti szövődménye), amelynek gyógyításában továbbra is a lejelentősebb helyen áll.

A lézer hatása a szemre, a szem szövetének denaturációján, azaz koagulációján alapszik. A kivánt helyen ezt az effektust a lézerenergia hatásával érjük el, amelyet a szemszövet abszorbál, átalakul hőenergiává, amely felmelegíti a szövetet, majd végül a szövetet alkotó fehérjék koagulációjához, vagy denaturációjához vezet.

A rendelőnkben a legújabb generációjú lézerberendezés van, amely könnyen használható és biztonságos.

A monohromátor lézercsőbe való elhelyezésével, kiszűrhetők azok a fotonok, amelyek nem rendelkeznek az adott hullámhosszal, így csak a monohromátoron keresztülhaladó fotonok idéznek elő stimulált sugárzás-kibocsájtást ill. lézersugarat. Ennek a lézernek a hullámhossza 532 nm ami a zöld fény tartományához tartozik.