Katarakta (szürkehályog)

 

A legmegfelelőbbb szürkehályogműtét az ultrahang segítségével történő fakoemulzifikációs extrakció intraokuláris lencsebeépítéssel.

Ezt a metódust ma sikeresen alkalmazzák a refraktív szemsebészetben a magas dioptria eltávolítására is. Az eljárás során megtörténik  a természetes lencse fakoemulzifikációja és a helyére megfelelő dioptriájú intraokuláris lencsét építenek be. A műtétet követően a páciensek szemüveg vagy kontaktlencse használata nélkül is tisztán látnak távolra.

Ennek a korszerű eljárásnak köszönhetően a szürkehályog műtét egynapos sebészeti beavatkozás. Az operációt leginkább csepegtetéses érzéstelenítésben végzik, így a beteg számára kényelmes és fájdalommentes, egyetlen kis metszés lesz, amelyre nem szükséges varratot tenni. A heg gyorsan összeforrad, minden olyan panasz nélkül mint az idegen test érzése, szúrás vagy könnyezés, így a felépülés a páciens számára nem kellemetlen. Rendkívüli előny a gyors látás-rehabilitáció és a mindennapi tevékenységekhez való gyors visszatérés.

szürkehályog

A szürkehályog (katarakta) a szemlencse elhomályosodását jelenti. Ezt a páciens általában fokozatos látáscsökkenésként érzékeli. A populációban leggyakoribb az időskori hályog, viszont kialakulhat sérülés után, metabolikus betegségnél (cukorbetegség, galaktozémia), szembetegségeknél (uveitis, zöldhályog), gyógyszerszedés következményeként is, míg a korai életkorban kialakult veleszületett és juvenilis szürkehályog kimondottan ritka.

Műtéti előkészület

A műtéti előkészület keretén belül alapos szemészeti kivizsgálást végeznek:

 • látásélesség-ellenőrzés
 • szemnyomás mérése
 • a szem elülső és hátulsó részének biomikroszkópos vizsgálata
 • biometria (intraokuláris lencsedioptria meghatározása)
 • mindkét szem ultrahangos vizsgálata

A vizsgálat alkalmával, a pácienseket szóbeli és írásbeli formában értesítjük a további szükséges vizsgálatokról, amelyeket elvégezhet a KUĆA ZDRAVLJA poliklinika keretén belül, tehát ugyanazon a helyen.

Megmagyarázzuk a műtét lefolyását, a műtét utáni felépülést, az esetleges műtét alatti és műtét utáni szövődményeket.

Közvetlenül a műtét előtt a páciensnek cseppekkel kitágítják a pupilláját,valamint kap egy gyenge nyugtatót, ami mellett jól kommunikálhat a sebésszel. Főleg felületi cseppekkel történő érzéstelenítést alkalmaznak, így a műtét fájdalommentes. Ezzel a beteg számára is megkönnyítjük a beavatkozást és kiküszöbölhető a peribulbáris érzéstelenítés tűvel (injekció a szem mellé) és annak mellékhatásai (véraláfutás a szemhéjon és a szemüregben, postoperatív ptózis (szemhéj leereszkedés) vagy a látóideg esetleges sérülése.

A műtét

A műtét néhány fő lépésből áll:

 • Incizió (metszés), amelyet a sebész választ meg, lehet limbális, sklerális és szaruhártya alagút (az utóbbi kettőnél nem kell varratot tenni).
 • Kapsulorexis (a szemlencse elülső kapszulájának felnyitása), folyamatos cirkuláris típusú,ami megőrzi a kapszuláris zacskó integritását.
 • Hidrodisekció – fiziológiás oldat befecskendezése az elülsö kapszula alá a célból, hogy a lencse magját elválasszuk annak kéregadhézióitól.
 • Hidrodelineació – fiziológiás oldat befecskendezése abból a céljából, hogy elválasszuk a lencsemag külső és belső részét.
 • Fakoemulzifikáció – ultrahangos fragmentáció a sebész által választott technikával történik (leginkább a cracking technique – zúzó technika), ahol a lencsemagot kisebb töredékekre osztjákfel, így a műtét hatásosabb és rövidebb ideig tart.
 • Az aszpiráció alatt a lencsemassza eltávolítását értjük.
 • Hajlékony intraokuláris lencse beültetése (implantálása-IOL) egy kimetszett résen keresztül történik, viszkoelasztikus gél segítségével, aminek az a szerepe, hogy védje , kímélje a szaruhártyát és kitöltse a kapszuláris zacskót.
 • A viszkoelasztikus gél eltávolítása után, a fertőzés elkerülése érdekében antibiotikumot fecskendez be a sebész.

A műtét utáni lefolyás

A felépülés 3-4 hétig tart, mialatt a páciensek nem végezhetnek nehezebb fizikai munkát, nem hajolhatnak és külön gondot kell fordítaniuk a műtött szem higiéniájára. Úgyszintén megtanulják a helyes csepp – illetve kenőcshasználatot.

A műtétet követően egy hónap múlva ellenőrzik a látásélességet és előírják a szemüveget, ha arra szükség van. Ez utóbbi attól függ, hogy a páciens milyen intraokuláris lencsét választott. Külön kihangsúlyozzuk a betegeknek, hogy feltétlenül jelentkezzenek az előre bejegyzett időponton kívül is, ha fájdalmat éreznek, pirosság jelenik meg, vagy romlik a látásuk a megműtött szemen. Ezért mi a pácienseknek minden nap elérhetőek vagyunk.