Infiniti Vision System

INFINITI Vision System - operacija katarakte

Az Infiniti az amerikai Alcon vállalat terméke, amely piacvezető a szemsebészeti berendezések és gyógyszerek gyártásának és forgalmazásának területén. Ez a gép előrelépést jelent a fakoemulzifikációs (Phacoemulsificatio) készülékek evolúciójában, amelyek segítségével “összetörik” és eltávolítják a természetes szemlencsét, a sebész számára könnyebben használható, ezért kisebb az esély a műtét közbeni szövődmények kialakulására. A fakoemulzifikációs folyamat egy szonda szembe juttatásával kezdődik, amelynek a titán csúcsa ultrahang frekvencián vibrál (40 000Hz) és így széttöri a természetes lencsét. Az így “feldarabolt” lencsét, vagyis a magját (nucleus) és kérgét (cortex) irrigációs-aspirációs szondával szívják le. Ellentétben az extrakapszuláris szürkehályog eltávolítással, amelynél nagy bemetszésre (10-től 12mm) van szükség a szaruhártyán vagy az ínhártyán, amit szükséges összevarrni, a fakoemulzifikációs eljárást sokkal kisebb nyíláson át végzik, amely a műtét után nagyon gyorsan benő és nincs szükség varratokra. A fakoemulzifikació az elszürkült lencse (szürkehályog) eltávolításának a leggyakoribb módszere a fejlett országokban, ezért elégedettséggel tölt el bennünket, hogy a betegeinkenk egy világszínvonalú szürkehályog műtéttel tudunk szolgálni, ahol a legfontosabb a beteg kényelme valamint a gyors és könnyű felgyógyulása.

INFINITI Vision SystemAz INFINITI Vision System kitűnik a többi fako-berendezés közül abban, hogy a fakoemulzifikációs eljárás során speciális “OZil Torsional” szondát használ, INTREPID PLUS folyadék kezelő rendszerrel (FMS) rendelkezik, a műtéti személyzet számára könnyű a konzol használata, amley érintőképernyő technológián alapszik, stb.

Az OZil torziós szonda egy egyedülálló fako-eszköz, ami az egyik oldalról a másikra történő ultrahangos oszcillációban nyilvánul meg, ami eredményeként feldarabolódik a szemlencse és így eredményesebb a lencse tömegének emulzifikációja és csökken a szem körüli struktúrák traumája. Az OZil szondával ellentétben a hagyományos ultrahangos fako-eszközök a “légkalapács” elvén működnek, vagyis a szonda csúcsa fel-le oszcillál és ütögeti, vagyis töri a lencsét, amely a szem nagyobb traumájához vezethet, ha a hályog keménysége miatt nagyobb erejű ultrahangot kell alkalmazni. A vágás hatása többszörösen felgyorsítja a lencse tömegének extrakciós folyamatát és csökkenti a lencse fragmentumok diszperzióját az elülső szemcsarnokba vagy a szivárványhártya mögött, ami szintén gyakori a hagyományos ultrahangos eszközök esetében. A sebészetben bizonyított eredményessége és hatékonysága mellett, a szem biztonságban van a termikus sérülésektől is, mivel a szonda alacsony hőmérsékeleteken működik. Az Ozil torziós szonda titánból készült, könnyű kezelni és lehetővé teszi az optimális energiamennyiség alkalmazását, amely megfelel a sebész sajátos technikájának és a páciens egyedi szükségleteinek is. A sebész könnyebben szabályozhatja, ellenőrizheti magát a műveletet, ezáltal biztonságosabb operáció és jobb posztoperatív eredmények érhetők el. A sebész rendelkezésére áll az ultrahangos oszcilláció (rezgés), a hagyományos ultrahang, vagy ennek a két profilnak a kombinációja.

INFINITI Vision System - operacija katarakte

A fako-berendezés szoftvere folyamatosan, az egész szürkehályog eltávolító eljárás alatt követi a fejleményeket és vizuális- valamint hangjelekkel értesíti a sebészt minden egyes új elváltozásról, így lehetővé teszi számára, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon rájuk. Az ultrahang energia átvitele valamint a fluid/oldat, amely az elülső szemcsarnok irrigációját végzi a szondán keresztül, szintén állandó ellenőrzés alatt állnak, hogy a szem belsejében lévő nyomás a fiziológiás határokon belül tudjon maradni. Az ultrahang energiát a sebész igényeinek megfelelően lehet növelni és csökkenteni.

Az INTREPID PLUS fluid (folyadék) kezelő rendszer feladata ellenőrizni a szondából kijövő fluidot és beépített ellenőrzési rendszerrel rendelkezik, amely megakadályozza a folyadék váratlan  beleömlését a szembe. Lehetővé teszi egy erős vákuum (600 mmHG-ig) használatát is és fenntartja a csarnok stabilitását a műtét teljes ideje alatt. Az megfigyelő rendszer követi a vákuum nyomását, ami sokkal magasabb értékeket is elérhet, mint a régebbi modelleknél, viszont sokkal könyebben kezelhető. A pumpák mechanizmusa nagyon kifinomult, érzékeny és a pontosságuk további biztonságot és ellenőrzési lehetőséget nyújt a sebész számára.

Az operáció ideje alatt a páciens végig fekvő helyzetben van a kényelmes műtőasztalon. A fej és a szemek természetes helyzetben vannak, kivéve egy kis eszközt, amely a beteg pislogását gátolja a műtét közben, viszont nem okoz fájdalmat. Az INFINITI Vision rendszerrel végzett fakoemulzifikációs eljárás fent említett lépései helyi, csepp érzéstelenítésben történnek, teljesen fájdalommentesek és a betegnek semmilyen megerőltetésben sincs része.