SOCT (Spectral optical coherence tomography) Copernicus

OCT - optikai koherens tomográfia

A spektrális tomográfiát számos diagnosztikai nehézség leküzdésére használjuk. A Copernicus a legjobb a kategóriájában. A felvételkészítés nem igényel sok időt, fájdalommentes, a páciens szemébe irányított fénysugár hullámhossza pedig körülbelül 800 nm, ezért a fénynyalábba történő nézéskor a kellemetlen érzés minimális, hiszen a szem alig veszi észre azt.

A készülék a legfejlettebb technológiát alkalmazza, amely folyamatosan fejlődik és lépést tart a legújabb eredményekkel. A SOCT Copernicus-szal 50-szer rövidebb ideig tart a kivizsgálás és az általa készített felvételek felbontása is összehasonlíthatatlanul nagyobb más, hasonló eszközökéhez képest. A B-scan vizsgálatok, melyeket ez a berendezés végez, mindössze néhány pillanat alatt elkészülnek és háromdimenziós képeket adnak. A SCOT akár 25000 képet készít másodpercenként, melyek felbontása 5 mikron. 

A makula 3 dimenziós OCT felvételeTeljesítményének köszönhetően a SOCT Copernicus hatalmas segítséget nyújt a retina (recehártya) és a látóideg betegségeinek diagnosztizálása terén. Nagy jelentősége van a makula – sárgafolt kóros elváltozásainak a nyomon követésében, ami a szemfenék azon része, amely a központi látásért és a színlátásért felelős.

Az optikai koherencia tomográfia (OCT) egy korszerű, nem invazív technológia, amely a retina keresztmetszetéről ad képet. A lézerfény IR (infravörös) tartományát osztja szét a retina vizsgálandó részeire. A berendezés észleli a retina különböző rétegeiről visszatükröződő fénysugarak intenzitását, méri az echo késését és így lehetővé teszi a retina rétegeinek egyértelmű megkülönböztetését, a rétegek vastagságának mérését és az anomáliák észlelését. A viszgálat során kapott képeket a legapróbb részletekig lehet elemezni.

3D server OCTA SCOT Copernicus a mellett, hogy magas felbontású, precíz OCT képeket készít, rendelkezik az elemzéshez szükséges szoftverrel is, beleértve valamennyi releváns térképet és grafikont, melyek megmutatják a retina és az idegrostréteg (RNFL) vastagságát, valamint a retinális pigment epithelium (RPE) esetleges rendellenességeit.  

A berendezés több kiváló funkcióval is rendelkezik a szemfenék különböző részeinek diagnosztikájára:

 1. Modul a glaukóma elemzésére
  1. C/D arány automatikus felismerése és elemzése (a papilla morfológiai vizsgálata és a kimélyültségének vizsgálata: átmérő, mélység, kiterjedés, …)
  2. ONH adatok
  3. DDLS (disc damage likelihood scale – skála a látóidegfő károsodásának valószínűségére)
  4. RNFL (a papilla körül az idegrost réteg) elemzése
 2. Modul a retina elemzésére
  1. IS/OS-RPE vastagságának térképe
  2. 3D modul

SOCT

A SOCT Copernicus glaukóma elemző moduljára jellemző a nagy adatbázis, amely segíti a szemész munkáját abban, hogy megfelelően értelmezze a kapott eredményeket, amely elengedhetetlen a zöld hályog (glaukóma) gyors kimutatására. Ez azért is nagyon fontos, mert a glaukóma az egyik leggyakoribb okozója a visszafordíthatalan látásvesztésnek. A készülék észleli a látóideg károsodásait és követi az állapot előrehaladását az idő múlásával. A látóidegfő károsodásának valószínűségi skálája (DDLS) figyelemmel kíséri a látóidegfő méretét, valamint a papilla szélét, mint a látóideg részét, amely a leginkább sérül a glaukóma esetén. A látóidegek aszimmetriáját elemezve azonosíthatóak azok a betegek, akiknél már szűkült a látómező a glaukóma miatt, valamint azok a betegek is, akiknél rendellenességek figyelhetőek meg a látóidegen, valamint megnövekedett kockázat a betegség kialakulására, viszont még nem került sor a látótér lecsökkenésére. Ezzel az elemzéssel objektíven meg lehet határozni a látóideg károsodását, mielőtt még bekövetkezne a látásvesztés, amit maga a beteg is észlelhet, de sok esetben akkor már késő és a látás már helyrehozhatatlanul károsodott, elveszett örökre. A szimmetrikusan előrehaladott állapot leleteit össze lehet hasonlítani a normális leletekkel, elemezni a RNFL változásainak progresszióját és a DDLS-t használva összehasonlítani a különböző időszakokban készült látóideg-felvételekkel.