A lézeres dioptria-csökkentés ellenjavallatai

A lézeres látásjavítás abszolút és relatív ellenjavallatai 1. A PÁCIENS KORA

A  20 évnél fiatalabb páciensek nem alkalmasak a lézeres látásjavításra. Ugyanis húsz éves kor alatt nem alakul ki a refrakciós stabilitás, illetve a szem fénytörési rendszerének karakterisztikái miatt a dioptria még változhat.

2.  A DIOPTRIA STABILITÁSA

A refraktív sebészetben azokat a pácienseket részesítik előnyben, akiknél az előző szemészeti leletek alapján meg lehet állapítani, hogy az elmúlt évben stabil volt a dioptria, vagyis nem változott többet mint +0.50/-0.50 D.

3.  A SZARUHÁRTYA VASTAGSÁGA

A szaruhártya vastagságának elegendőnek kell lennie arra, hogy a lézeres beavatkozást követően (amely során azt elvékonyítjuk) elegendő érintetlen szövet maradjon, amely által a szaruhártya megtarthatja merevségét és megfelelő alakját. A sebész többek között a szaruhártya vastagsága alapján dönt a lézeres szemműtét LASIK vagy a PRK eljárása mellett. A kifejezetten vékony szaruhártya esetében,  a sebész nem javasolja ezt a beavatkozást, hanem más refrakciós műtéti megoldást fog ajánlani.

4.  A SZARUHÁRTYA BETEGSÉGEI

Amennyiben a klinikai kivizsgálás és a corneális topográfia során bármilyen szaruhártya megbetegedést állapítunk meg (pl. keratoconus, szaruhártya degeneráció és dystrophia, akut és krónikus fertőzések), a lézeres beavatkozás nem végezhető el (abszolút kontraindikáció).

 5.  A SZEM BETEGSÉGEI

A lézeres szemműtét nem javasolt azoknak a pácienseknek akiknél zöldhályog, diabetikus retinopátia, krónikus uveitis vagy az ideghártya egyéb patológiás állapota van jelen. Szürkehályog diagnózis esetén a pácienseknek monofokális vagy multifokális mű szemlencse beépítését javasoljuk, amellyel korrigájuk a meglévő refrakciós anomáliát.

6.  SZISZTÉMÁS AUTOIMMUN ÉS KÖTŐSZÖVETI BETEGSÉGEK

Az autoimmun betegségekben szenvedő személyek immunválasza megváltozott, ezért a lézeres dioptria-korrekciót követően megtörténhet,  hogy a szaruhártya nem megfelelően nől össze és esetenként heves gyulladásos reakció vagy szaruhártya károsodás léphet fel.

Az autoimmun betegség (pl. reumatoid artritisz, szisztémás lupus,  fibromialgia) relatív vagy abszolút kontraindikáció lehet a lézeres műtétre. Ez mind attól függ, hogy megfelelő  kezelés és rendszeres ellenőrzés alatt van-e az alapbetegség. A műtét előtt figyelembe vesszük a páciens jelenlegi egészségi állapotát és felmérjük hogy az immunválasza mennyire stabil.

7.  TERHESSÉG ÉS SZOPTATÁS

A terhességgel járó hormonzavarok és a szoptatás kihatással vannak a dioptria stabilitására. Ebből kifolyólag a lézeres szemműtét nem ajánlott a terhesség és a szoptatás időszaka alatt.

A részeletes és korrekt szemészeti vizsgálat, a szem anatómiai és funkcionális állapotának valós felmérése, valamint a páciens általános egészségi állapotának figyelembe vétele teszi a lézeres látásjavítást biztonságos eljárássá. A szem refrakciós hibáját eltávolító lézeres műtéti beavatkozás megbízható és az elvárásoknak megfelelő eredményeket nyújt.