Trifokális műlencse beültetés

 

A trifokális műlencse implantátum beültetése a korszerű szemsebészet egyik legújabb sikerének számít és 2016. második felétől elérhető a mi piacunkon is. Ennek az új generációs lencsének három fókuszpontja van, így tökéletes látást biztosít nemcsak távolra és közelre (kb. 40cm), hanem köztes távolságra is (kb. 60cm), ami különösen fontos azok számára, akik sok időt töltenek számítógép előtt. Ez a lencse egyedülálló a világon, mivel a fény eloszlása mindhárom távolságban mindig azonos, függetlenül a fényviszonyoktól és a pupilla szélességétől, tágultságától. Továbbá a másodlagos szürkehályog kialakulásának aránya nagyon alacsony.

A trifokális intraokuláris lencsék beültetése 5-7 napos különbséggel mindkét szembe történik. A műtét fájdalommentes és helyi, cseppérzéstelenítésben történik. A lencsét egy minimális, 2,2 mm-es vágáson keresztül helyezzük fel. Ez a lencse jobb látást biztosít a közeli/közepes tartományban, mint bármelyik eddigi más lencse. Ez a beavatkozás az egynapos sebészeti ellátások közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a betegek bejönnek a műtét napján, megtörténik az operáció, és még aznap hazamehetnek.

PanOptixA trifokális műlencse beültetésre megfelelő jelöltek azok a személyek:

  • akiknek szürkehályogjuk van, aktív életet élnek és szeretnének teljesen megszabadulni vagy kevésbé függni a szemüvegüktől,
  • akik betöltötték a 40. életévüket, nincs szürkehályogjuk és nem akarnak szemüveget vagy kontaktlencsét viselni, viszont rosszul látnak távolra, közelre és minimális asztigmatizmusuk van (szabálytalanul ívelt szaruhártya),
  • akiknek nincs egyéb szembetegsége.

Ennek a lencsének a segítségével a betegek képesek lesznek olvasni, vezetni, számítógépen dolgozni, tévét nézni, megnézni az órájukat vagy a mobiltelefonjukat, borotválkozni vagy sminkelni, sportolni, úszni, búvárkodni és egyéb mindennapi tevékenységet végezni, természetesen szemüveg nélkül, vagy minimális szemüveg használattal.

A Perfect Vision lézeres szemsebészeti központ az egyetlen intézmény a Vajdaságban, és egyike a két intézménynek Szerbiában, amely trifokális intraokuláris műlencse beültetést végez.