Nd YAG lézer

Nd YAG lézer

Az Nd YAG lézer rövid, egyedülálló impulzusokat bocsájt ki az infravörös elektromágneses sugárzás 1064 m hullámhosszán, amelyek az emberi szem számára láthatatlanok. A szemen belüli szövetelemek műtét nélküli fotodisszrupciójára, vagy fragmentációjára használják. Az Nd Yag lézer, amellyel a mi klinikánk is rendelkezik, a lézeres kezelések során kevesebb energiát használ fel, amely megkönnyíti a folyamatot a beteg számára, csökkenti a gyulladásos reakciók kialakulásának esélyeit, és a műlencse sérülésének lehetőségét a másodlagos szürkehályog eltávolítása során.

 

A YAG lézer a következőkre alkalmazható:

1. Hátsó kapszulotómia

Yag lézer - kapszulotómia

A katarakta műtét során ultrahangos eljárással eltávolítják a természetes elhomályosodott szemlencsét a kapszuláris tasakból, és a helyére műlencsét ültetnek be, amely így a szem szerves részévé válik. A szürkehályogműtét után idővel a hátulsó kapszula homályosodása léphet fel (ún. szekundáris katarakta) ami ködösödéshez vezet, illetve fokozatos látáscsökkenésben nyilvánul meg.

Ez esetben hátulsó kapszulotómiát kell végezni. A terápia ambulánsan történik, lokális cseppes érzéstelenítésben, 2-3 percig tart, és teljesen fájdalommentes. A kezelés hatása azonnal érezhető.

2. Iridektómia (iridotómia)

Yag laser iridotomija

A YAG lézeres iridotómia egy olyan eljárás, amelyet a zárt zugú glaukómában szenvedő betegeknél alkalmazunk. A kezelés során nyílást vágnak a szivárványhártyán (iris), így helyre áll az összeköttetés az elülső és hátsó szemcsarnok között, ily módon biztosított a csarnokvíz elvezetése, és megakadályozzák a magas szemnyomást, ami az ilyen típusú glaukómára jellemző. Ha még időben végzik el ezt a beavatkozást, bizonyos esetekben megelőzhető a magas szemnyomás okozta látóideg sérülés. Az Nd YAG lézer képes a környező szövetek károsítása nélkül megfelelő nyílást képezni a szivárványhártyán. A kezelés éber állapotban, felületi cseppérzéstelenítésben, ambulánsan végezhető, a páciens pedig még aznap hazamehet. 

3. Az intraokuláris lencse felületének tisztítása

A mesterséges intraokuláris lencse felületén, a műtét után idővel lerakódások képződhetnek és látáscsökkenést okozhatnak. Alacsony energiákat használva, ezek a depozitok eltávolíthatók.

4. Összenövés eltávolítása (Synechiolysis)

Az összenövések a szivárványhártya és a környező szövetek összetapadását jelentik. YAG lézerrel felszakíthatók a szivárványhártya és a szaruhártya között kialakult ún. elülső összenövések (amelyek a szaruhártya-átültetéskor alakulhatnak ki), valamint a szivárványhártya és a szemlencse között képződött, hátsó összenövések (amilyenek a zárt zugú glaukómánál, a szemgyulladás után – uveitis, és a katarakta műtét után jelentkezhetnek).

5. Az üvegtest és az ideghártya közötti kóros kapcsolat oldása

A kezelés célja az üvegtest elmozdulásának és az ideghártya leválásának megelőzése. A fibrinmembránok feltépése lehetővé teszi a csarnokvíz elvezetését és meggátolja a szemnyomás emelkedését.