Koja operacija je najbolja za mene?

15 Comments
 1. Postovani,
  Imam 31 godinu, od rodjena imam strabizam i visoku dioptriju zajedno sa mojim bratom blizancem. Nosio sam naocare, a posljednjih 15 godina nosim tvrda gas-propusna sociva ( soleko ) sa dioptrijom -10 i -12 ! Zainteresovan sam za ugradnju faknih sociva i interesuje me da li mogu da odradim oba oka u jednom danu? Inace sam iz Crne Gore i na pregledu koji sam obavio prije par dana su mi preporucili fakna sociva kao najbezbjedniju opciju. Kolika bi bila cijena istih sociva i ukoliko ih nemate na stanju kod Vaseg dobavljaca, koliko je otprilike potrebno vremena da ih nabavite ? Srdacan pozdrav, Sasa Petkovic .

  • Poštovani Saša,

   Da bismo sa sigurnošću mogli reći za koju vrstu sočiva ste pogodan kandidat, tj. koja vrsta sočiva bi dala najbolje rezultate za Vas, neophodno je da uradimo pregled.

   Ipak, imajući u vidu činjenicu da su fakna sočiva u poslednjih nekoliko godina teško dostupna na tržištu Srbije, kao i da imaju određena moguća neželjena dejstva (dislokacija (pomeranje) sočiva u oku usled istanjenja dužice na mestu gde se fakna sočiva fiksiraju; dekompenzacija rožnjače (kao retka ail moguća pojava) koja zahteva da se kasnije u nekom životnom dobu sočiva moraju eksplantirati (izvaditi); moguće izazivanje ubrznog razvoja katarakte), naša preporuka bi pre bila tzv. monovision.

   Ova tehnika podrazumeva da se u dominantno oko ugradi intraokularno sočivo sa kojim biste dobili dobar vid na daljinu, dok se na drugom oku ostavi ciljano određena minus dioptrija sa kojom biste mogli da čitate. Na ovaj način biste sa oba oka videli na daljinu i blizinu, a ta relativno mala razlika u dioptriji Vam ne bi smetala. Takođe, ugradnjom afaknih intraokularnih sočiva, za razliku od faknih sočiva, nećete moći nikada dobiti kataraktu u bilo kojoj životnoj dobi, tako da se ovo smatra trajnijim rešenjem.

   Za sve dodatne informacije, molimo Vas da nas kontaktirate putem maila info@perfectvision.rs ili nas pozovite na broj +38124557575 ili +381605575754.

   Lep pozdrav.

 2. Postovani,
  Imam 22. godine. Dioptrija mi je na jednom oku +2, a na drugom +3. Od rodjenja imam strabizam i operisan sam dva puta. Trenutno mi skrece jedno oko. Sem strabizma, prisutan je i nistagmus. Malo podrhtavanje oka.
  Da li je to veliki problem ako zelim lasersko skidanje dioptrije?

  • Poštovani Božidare,

   Ne može se unapred reći da li je nistagmus kontraindikacija za lasersko skidanje dioptrije, jer od stepena nistagmusa zavisi da li tzv. „eye tracker“ (sistem za detekciju pokreta oka, koji u svakoj sekundi prati i do
   400 mikropokreta oka, čime se postiže emitovanje laserskih zraka samo u slučaju dobre centriranosti rožnjače) može da prati oko. Ako je nistagmus takvog tipa da „eye tracker“ može pratiti oko, ne bi trebalo da postoji problem za operaciju, sa ovog aspekta.

   Što se tiče strabizma, važno je naglasiti da će strabizam ostati i nakon laserskog skidanja dioptrije, tj. neće nestati operacijom. Budući da u našem timu imamo i lekara strabologa, ukoliko se odlučite za oepraciju u našoj klinici, preporučujemo da u istom danu uradite i preoperativni pregled za operaciju i strabološki pregled, kako bi strabolog dao mišljenje da li sa tog aspekta postoji neka kontraindikacija za operaciju.

   Sa 22 godine, moguće je da dioptrija +2.0 i +3.0 nije Vaša potpuna dioptrija, tj. moguće je da postoji i tzv. latentna (skrivena) dioptrija. Naime, ukupna dioptrija se sastoji od manifestne dioptrije (koju pacijent ima u svojim naočarima) i od latentne dioptrije koju često imaju mlađe osobe, a koju je moguće ustanoviti samo pregledom na široke zenice (proverom refrakcije u cikloplegiji).

   Za sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

   Lep pozdrav.

 3. Ognjen Popadić 16/05/2019 at 09:13 Odgovori

  Poštovani,
  Zanima me ugradnja multifokalnih sočiva u oba oka.
  Da li se ugradnja mož obavizi odmah nakon pregleda, istog dana, i nakon ugradnje sočiva jednog oka, kada se preporučuje operacija drugog oka?
  Hvala na odgovoru.
  Srdačan pozdrav

  • Poštovani Ognjene,
   Operacija ne može biti urađena u istom danu kada i preoperativni pregled. Najbrže je da se uradi dan posle pregleda, pod uslovom da sočiva koja su Vama potrebna naši dobavljači imaju na stanju. Operacija drugog oka se preporučuje sa razmakom od 5-7 dana.
   Za sve detaljnije informacije, pozovite naš call centar na broj 024/55-75-75 ili 060/55-75-754 ili putem maila perfectvision@kucazdravlja.rs.
   Srdačan pozdrav.

 4. Semir Nurkovic 25/12/2018 at 14:47 Odgovori

  Poštovani
  imam dioptriju -5,5 na lijevom i -6,5 na desnom (meka kontaktna sočiva). Nosim i naočale sa nešto većom dioptrijom.
  imam cilindar -1,25 na lijevom i -0,5 na desnom oku. Imam 45 godina.
  Na nedavnom pregledu dijagnosticirana mi je katarakta u ranoj fazi na oba oka iako ne osjećam nikakve smetnje.
  Ukoliko bih se odlučio da kod vas uradim detaljan oftamološki pregled i ukoliko mi preporučite ugradnju multifokalnih intraokularnih sočiva, molim vas da mi javite ukupnu cijenu operacije po oku i tip sočiva i naziv proizvođača od kojeg naručujete mutifokalna intraokularna sočiva.
  Pretpostavljam da nisam kandidat za laser radi gore spomenute katarakte.

  Lijep pozdrav

  Semir
  Sarajevo

  • Poštovani Semire,

   Katarakta je apsolutna kontraindikacija za lasersko skidanje dioptrije, tako da se u Vašem slučaju preporučuje operacija sa ugradnjom intraokularnih sočiva. Sve detaljnije informacije o ovoj operaciji, vrstama sočiva, cenama itd. poslali smo Vam na mail koji ste nam ostavili kao kontakt.

   Srdačan pozdrav.

 5. Hi, I wonder is it possible to take out 1 lens of my right eye which was put in during the cataract operation..
  I have to go for the left eye operation, and I would like to have the most advanced lens that you have on the market these days.
  So how does this sound to you, I have done right eye with the social lens. Which I’m not happy with.
  Is it possible to replace that social lens with most advanced one. Thank you very much for your answer.

  • Dear Milord Sholaya,
   We have forwarded your question to our doctors. As soon as we get an answer, we will contact you.
   Best regards.

  • Dear Milord Sholaya,

   We only perform an IOL explantation for our patients who have been operated in our clinic. Although, in our practice so far, we didn’t have need for that.

   Best regards.

 6. Katalin Đurđev 23/02/2018 at 22:06 Odgovori

  Poštovani ,

  Imam 53 godine i nosim progresivna stakla jer mi trebaju i za daljinu i za blizinu ( za daljinu : OD +0.50 Dsph+0.25 Dcyl.x 75 º ; OS 0.00 Dsph +0.50 Dcyl.x 90º i
  za blizinu: OD +2,75 Dsph + 0.25 Dcyl.x 75º ; OS +2.25 Dsph +0.50 Dcyl.x 90º ).
  Zanima me da li je meni moguće skinuti dioptriju , koliko bi taj zahvat bio trajno rešenje i okvirno cenu zahvata. Sem astigmatizma , koliko znam , nemam neke druge očne bolesti.
  Hvala unapred na odgovoru.

  Srdačan pozdrav.

  • Poštovana Katalin,
   Prema podacima koje ste nam dostavili, Vi ste potencijalno dobar kandidat za operaciju sa ugradnjom multifokalnih intraokularnih sočiva. Na detaljnom preopertivnom pregledu ćemo Vam ovo moći sa sigurnošću potvrditi, nakon što dobijemo sve potrebne parametre i izračune. Ovom operacijom se postiže višestruki efekat: oslobađate se katarakte (ukoliko je imate) i/ili sprečavate trajno mogućnost nastanka ovog oboljenja i dobijate odličan vid na blizu i na daleko, bez naočara ili uz njihovu minimalnu upotrebu (u oko 90-95% slučajeva pacijenti se potpuno oslobađaju potrebe nošenja naočara). Operacija traje 10-15 minuta, bezbolna je, vrši se u kapljičnoj anesteziji, bez injekcija i šavova. Rezultat operacije je trajno dobar vid.
   U našoj klinici ugrađujemo sve vrste intraokularnih sočiva, renomiranih svetskih proizvođača. Kada je reč o multifokalnim sočivima, posebno bismo istakli najnoviju generaciju ovih sočiva. U pitanju su tzv. trifokalna sočiva koja, za razliku od prethodnih sočiva, imaju i treći fokus, koji obezbeđuje odličan vid na srednju udaljenost (što je veoma bitno za osobe koje provode puno vremena pred računarom, kao i za vozače). Mi smo jedina ustanova u Vojvodini i jedna od dve u Srbiji koja pruža ovu vrstu usluge.
   Cena operacije sa popustom je 136.000 dinara po oku (potrebna je operacija oba oka, jer se jedino tako postiže puno potencijal ovih sočiva). Cena preoperativnog pregleda je 12.600 dinara.
   Ukoliko su Vam potrebne bilo koje dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.
   Srdačan pozdrav.

 7. Milena Miscevic 03/01/2018 at 22:21 Odgovori

  Molim da me obavestite da li sam odgovarajuci kandidat za skidanje dioptrije. Imam 50 god,mislim da ne bolujem od nekih očnih bolesti,a dioptrija mi je +2. U poslednjih par meseci primetim da ne vidim dobro ni na daljinu. Srdačan pozdrav!

  • Poštovana Milena,
   U vašoj životnoj dobi može se dioptrija za daljinu skinuti laserom. Laser ne uklanja staračku dioptriju za čitanje.
   Obe dioptrije se trajno mogu ukloniti najnovijim modelom intraokularnih multifokalnih sočiva koja trajno ostaju u oku i nakon toga se dioptrija više ne menja.
   Sa ovim sočivima naši pacijenti su do sada bili jako zadovoljni.
   Nakon obavljenog pregleda vrši se dogovor sa pacijentom koju soluciju želi.
   Srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *