Operacija katarakte (sive mrene)

 Katarakta (siva mrena)


Katarakta (siva mrena) predstavlja zamućenje prirodnog sočiva u oku, što pacijent doživljava kao slabljenje vida. Jedini način izlečenja katarake je operacija.

Vid sa kataraktom

Najsavremenija metoda operacije katarakte, fakoemulzifikacija, podrazumeva korišćenje ultrazvuka u odstranjivanju zamućenog sočiva u oku i ugrađivanje specijalnog intraokularnog sočiva. Ovo sočivo ostaje trajno u oku, preuzimajući funkciju prirodnog sočiva i obezbeđujući jasan vid.

Preoperativni pregled za operaciju katarakte

U sklopu pripreme za operaciju vrši se detaljan pregled koji traje oko 1h. Ovaj pregled obuhvata:

 • proveru vidne oštrine
 • merenje očnog pritiska
 • pregled prednjeg i zadnjeg dela oka na biomikroskopu
 • optička ili ultrazvučna biometrija (određivanje dioptrije intraokularnog sočiva)
 • ultrazvučni pregled

Informator o operaciji za pacijentePacijent dobija detaljno usmeno i pismeno objašnjenje celokupnog toka operacije, postoperativnog oporavka kao i mogućih operativnih i postoperativnih komplikacija.

U sklopu preoperativne pripreme potrebno je uraditi i laboratorijske analize, kao i internistički pregled radi dobijanja dozvole specijaliste za izvođenje operacije. Perfect Vision je sastavni deo Poliklinike Kuća zdravlja, te navedene preglede naši pacijenti mogu uraditi na jednom mestu, za svega par sati.

 

Operacija katarakte

U sklopu preoperativne pripreme pacijentu se meri očni i krvni pritisak i daje se blagi sedativ. Ukapavaju se kapi za širenje zenica i daje se lokalna kapljična anestezija, zahvaljujući kojoj je operacija bezbolna i komforna.

Operacija katarakte korak po korakTokom operacije pacijent je budan, svestan i u neprekidnoj komunikaciji sa lekarom. Čuje zvuk ultrazvučnog aparata i glas hirurga koji ga „vodi“ kroz operaciju i oseća promene na oku (svetlost operacionog mikroskopa, tečnost kojom se ispira oko, blagi pritisak tokom implantacije intraokularnog sočiva), ali ne oseća bol.

Za izvođenje operacije koriste se specijalni fako aparati vrhunske preciznosti. Operacija se vrši sa malim rezom (1,8mm-2,75mm) na koji nije potrebno postaviti šav. Ovakva rana zarasta brzo i bez tegoba, što pacijentu oporavak čini ugodnim. Celokupna operacija ne traje duže od 10-15 minuta.

 

 

 

Operacija kataratke (sive mrene)

Operacija kataratke (sive mrene)

 

Zahvaljujući ovom modernom pristupu operacija katarakte spada u jednodnevnu hirurgiju, što znači da pacijent nakon operacije odlazi kući.

Procedura nakon operacije katarakte

Već posle nekoliko dana, pacijent se može vratiti uobičajenim aktivnostima, uz primenu adekvatne terapije i propisanog higijenskog režima. Celokupan oporavak traje 3-4 nedelje i u tom periodu pacijentima se ograničavaju teže fizičke aktivnosti, saginjanje, sportske aktivnosti, rad u prljavim i prašnjavim uslovima, kao i rad sa životinjama.

Kontrola posle operacije katarakte

Kontrola posle operacije katarakte

Kontrole se preporučuju nakon jednog dana, sedam dana i mesec dana. Na mesečnoj kontroli se proverava vidna oštrina i prepisuju naočare, ukoliko su potrebne, što zavisi od vrste intraokularnog sočiva koje je pacijent odabrao.

 

Saznajte sve o katarakti
6 Comments
 1. We would like to invite you to the two days premier Event:
  Name: 29th International Congress on VisionScience and Eye| VisionScience 2019
  Dates: April 25-26, 2019
  Venue: Austria, Vienna
  Kindly forward this to respective department.
  For more information & participation kindly contact:
  Elena Martin | Conference Manager
  VisionScience 2019
  Conference Series llc ltd
  Direct: +448000148923
  Email: visionscience@ophthalmologyconferences.com

 2. imam 45 godina i na levom oku zamućenje. predložena je operacija katarakte, ali imam veliki strah od iste. jednostavno svaki kontakt sa okom mi je vrlo vrlo neprijatan..kako da prepbrodim to, i koliko je bolna operacija?

  • Poštovani Rade,

   Operacija katarakte je jedna od najčešće izvođenih hirurških intervencija na ljudskom telu. Zahvaljujući značajnom napretku medicine i tehnologije, ova operacija je veoma sigurna i pouzdana procedura, koja čini više od 80% operativnog programa u savremenim očnim klinikama.

   Najsavremenija metoda operacije je ultrazvučna tehnika – fakoemulzifikacija, koja omogućava operaciju katarakte u njenom najranijem stadijumu, sa pojavom prvih smetnji vida. Što se katarakta operiše u ranijoj fazi, operacija kraće traje, komformnija je kako za pacijenta, tako i za hirurga, a postoperativni oporavak je brži.

   Operacija traje svega 10-ak minuta i zahvaljujući anesteziji koja se daje u obliku kapi (bez injekcija), bezbolna je. Prema rečima naših operisanih pacijenata, tokom operacije nisu osećali bol i puno im pomaže što hirurg svo vreme razgovara sa njima, vodeći ih kroz tok operacije, te ni ne primete da je došao kraj operaciji. Njihova iskustva možete pročitati klikom na: http://perfectvision.rs/pacijenti-govore/

   Shvatamo da nije lako doneti odluku o operaciji i da uvek postoji određena doza straha od nepoznatog. Verujemo da će Vam značiti da pročitate iskustva operisanih pacijenata, kao i da se detaljno inormišete o celokupnoj proceduri pre, tokom i posle operacije, što možete učiniti na našem sajtu ili na sajtu posvećenom upravo operaciji katarakte: http://katarakta.rs/

   Stojimo Vam na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije. Budite slobodni da nas kontaktirate.

   Lep pozdrav.

   • Nemoj se nista plasiti,i sam sam bio takav i godinama sam odlaga a sa obzirom da sam veoma star 83 godine,smatrao sam da mi i netreba da cu prije umrijeti nego potpuno oslijepiti.Posto volim puno da citam,gledam filmove surfam po internetu,ipak sam se odlucio za operaciju.Nije za vjerovati dok ne oprobas koliko je lako,bezbolno i koliko je ushicenje kad nakon 3 dana vidis dobro kao kad ti je bilo 15 godina.Samo naprijed i neplasi se.

 3. Procitao i sve mi je jasno ali bih zeleo da sa nekim porazgovaram telefonom.
  Imam tzv. senilni katarakt i treba mi janjverovatnuje operacija.Posedujem i neke nalaze iz Novog Sada i Zemuna..
  Pozz. Milorad

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *