Da li ste znali da svako od nas može uravnoteženom, zdravom ishranom povoljno uticati na svoj vid? Određene namirnice imaju blagotvoran uticaj na zdravlje očiju, jer sadrže potrebne vitamine, minerale, antioksidanse i druge biološki vredne materije koji pogoduju boljem vidu. U nastavku vam predstavljamo osam namirnica koje biste trebali uvrstiti u vašu svakodnevnu ishranu.
Šargarepa
Prva asocijacija kada je reč o povoljnom uticaju hrane na vid, svakako je šargarepa. Zahvaljujući obilju beta karotena (koji se pretvara u vitamin A u ljudskom telu), likopena i luteina, ona štiti mrežnjaču od štetnih UVA i UVB zračenja. Takođe, doprinosi umanjenju rizika od nastanka senilne degeneracije makule i katarakte (sive mrene).
Zeleno povrće
Brokuli, spanać, zelena salata i kelj sadrže obilje hranjivih materija poput kalcijuma, vitamina A, B12, C. Pružajući očima neophodne minerale i vitamine, oni štite središnji deo mrežnjače – makulu od štetnih UV zračenja i smanjuju rizik od nastanka senilne degeneracije makule. Savetujemo redovan unos ovog povrća i to ne suviše prekuvanog, kako bi se nutrijenti maksimalno iskoristili.
Citrusno voće
Pomorandža i limun su veoma bogati vitaminom C koji blagotvorno deluje na zdravlje očiju, budući da poboljšava očni pritisak i doprinosi smanjenju rizika od katarakte. Takođe, prema rezultatima istraživanja, svakodnevnim uzimanjem vitamina C, moguće je usporiti napredak senilne makularne degeneracije i gubitak vidne oštrine kod osoba sa visokim rizikom za bolesti.
Riba
Riba je odličan izvor omega 3 masne kiseline koje povoljno utiču na zdravlje oka. Posebno se preporučuje konzumiranje lososa, tunjevine, bakalara, sardine i skuše. Riba sadrži EPA i DHA, dve omega 3 masne kiseline koje su važne za zdravlje ćelije oka, pružajući strukturnu podršku ćelijskim membranama, a njihov pojačan unos se preporučuje i kod suvih očiju. Takođe su važne i zato što podstiču rad mozga, što indirektno dovodi do boljeg vida.
Jaja
Jaja sadrže proteine koji su korisni za sočivo oka, štiteći ga od oksidativnog oštećenja. Posebno je dobro tamnije žumance, jer sadrži vitamine i minerale koji imaju izuzetno povoljan uticaj na vid (lutein, sumpor, esencijalne masne kiseline, cink i B vitamine), sprečavajući bolesti oka koje nastaju starenjem ali doprinosi i održavanju celokupnog zdravlja vaših očiju.
Luk
Luk (beli i crni) je poznat kao “super” hrana, budući da ima opšte povoljan uticaj na zdravlje celokupnog organizma (jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, smanjuje holesterol). Kako je bogat sumpornim jedinjenjima koji potpomažu zdravlje sočiva, smatra se da luk smanjuje rizik od nastanka bolesti oka povezanih sa starenjem (katarakta i degenerativne bolesti).
Tamno bobičasto voće
Borovnice, jagode, maline, kupine, ribizle i crno grožđe su namirnice koje bi trebali konzumirati barem jednom nedeljno. Sadrže antocijanine, koji štite i jačaju vid. Bogate su antioksidansima i na taj način smanjuju rizik od nastanka bolesti izazvanih starenjem, kao što je katarakta.
Koštunjavo voće
Bademi, kikiriki i orasi su izuzetno bogati vitaminima koji imaju povoljan uticaj na zdravlje očiju. U prvom redu, to su vitamin E (čiji redovan unos dokazano smanjuje rizik od nastanka katarakte i senilne degeneracije makule) i omega 3 masne kiseline – DHA i EPA (koje su važne za zdravlje ćelije oka).