Jovana Stefanović nakon laserskog skidanja dioptrijeJa prosto ne znam gde da počnem… Možda od početka? :)

Ne sećam se tačno dana kada sam počela loše da vidim, ali slova na tabli, u školi su za mene postala nejasna i postajalo je gore i gore.

Pregled kod doktora – ustanovljena dioptrija odprilike -1,5 (ne sećam se više tačno) i naočare. Ja i naočare? Nema šanse, tačno znam šta će biti u školi, kada se budem pojavila. Da, zadirkivanje…

Rešim ja da stavim naočare dok izlazim iz stana, kako bi me roditelji videli da ih uredno nosim, pa kada zatvore vrata da ih stavim u torbu, kako bih izbegla zadirkivanje od strane druge dece u školi. I tako stalno. Tabla u školi je postala nemoguća misija za meine, prepisivala sam sve iz drugaricine sveske.

Sledeći pregled, dioptrija raste – počinjem malo više da nosim naočare, ali to nije dovoljno, dioptrija opet raste.

Počinjem da nosim kontaktna sočiva, i njih nosim od kako se probudim, dok ne legnem da spavam. Dioptrija više ne raste brzo. Raste, ali od prilike jednom u dve godine vrlo malo.

20 godina, dioptrija -3,50 i lepe vesti – trudna sam. Ali… Očni pregled posle porodjaja -3,75, zatim -4,50.

Onda mi kum ispriča kako je čuo za jednu vrhovnu Kliniku u Subotici, sa najboljim doktorima i sestrama, gde je oduševljen svom tehnologijom, trudom i znanjem osoblja, kao i sa cenama – Perfect Vision, očni centar Kuće Zdravlja. Operisao se, i prezadovoljan je.

Tako sam ja potražila Kliniku na internetu. Prelistala kompletnu Homepage i odlučim se, putem email-a da zakažem termin za pregled. Ja sam postavila bar 10 pitanja, možda i glupa, ali sam na svako pitanje, dobila odgovor baš onako kako sam ja to zamislila. Termin sam zakazala 01.11.2017. sa Anjom Milić, koja je uzela vremena za mene da mi objasni sve oko pregleda i operacije.

Otišla sam na pregled i ustanovljeno je da sam kandidat za lasersku operaciju, znači još malo će dr Branka Ivošević stati na put svim mojim mukama i vratiće mi vid.

Što je možda još vrlo važno, kako Perfect Vision ima akcije, ja sam pregled platila -50%, neverovatno. Tvrdim da nigde ne možete dobiti ovaj kvalitet i ovakvo osoblje za tako malo para. Na sajtu Perfect Vision-a su objavljene sve cene operacija i pregleda, sa kojima ne može niko da konkuriše, ubedjena sam.

Termin za operaciju zakazan za 25.12.2017. Klinika me obaveštava, da pošto ne živim u Srbiji, a trebala bih da dodjem jedan dan posle operacije na kontrolu, obezbediće smeštaj za mog supruga i mene, besplatno. Još jedan neverovatan gest.

Planirano je bilo da moj suprug i ja krenemo u Suboticu 24.12.2017. noću, kako bi stigli oko 8 sati ujutru na operaciju. Upravo ručamo, telefon zvoni, srpski broj… „Ćao Jovana, moje ime je Jelena, upravo pričam sa doktorkom Ivošević, i ona predlaže da vi krenete odmah, kako bi izbegli gužvu na granicama, a i uostalom da ti oči budu odmorne za operaciju. Naravno da nećete platiti smeštaj ni za 2 noći!“. Prvo, nisam mogla da otvorim usta, da bilo šta kažem, jer najiskrenije, po prvi put u životu se nisam osetila kao broj jednog doktora, koji samo radi svoj posao, nego kao neko, za koga se doktorka Ivošević stvarno zauzela, i da joj je jako bitno, da ja opet vidim.

Nakon sat-dva smo već u autu. Jelena, jedna predivna žena nas je dočekala, u apartmanu, parking, internet, hrana, sve obezbedjeno.

Operacija, nas je 7 tog dana za operaciju. Pre nego što su operacije počele, doktorka je opet detaljno pregledala svakog pacijenta kako bi izabrala metodu operacije kojom će pacijent biti operisan.

Došao je red i na mene. Dr Ivošević kaže sestri Jeleni Krulj da ponovi kod mene test koliko suza imam. Lošiji rezultati, ja naginjem ka suvom oku. Ali to ne predstavlja prepreke za operaciju. Doktorka se zbog toga odlučila za PRK metodu kod mene, da mi ne bi oštetila oči. Većinom klinike rade Lasik metodu i kod pacijenata kao ja, koji naginju ka suvom oku, i pacijenti snose trajne posledice. Ovo sam napisala zato što mi je dr Ivošević objasnila koje bih posledice snosila, da me je operisala Lasik metodom.

Sestra mi stavlja kapi u oči (anesteziju), kapi deluju, kreće operacija i ne boli uopšte. Odmah posle operacije, ustajem i doktorka me pita koliko je sati. Zamislite ja vidim! :)

Doktorka me pregleda, daje mi kapi, lekove za bolove (koje nisam morala da platim), objašnjava mi sve što je važno do sledeće kontrole (sledećeg dana) i ja odlazim u apartman.

Kada je anestezija popustila, oči me nisu bolele, ali osetila sam grebanje, malo su suzile, smetala mi je svetlost i toplota. Odlučila sam da spavam, kako bi vreme brže prošlo.

Sledećeg dana kontrola, naravno sve je u redu i ja se vraćam za Austriju.

Posle nedelju dana dolazim opet, da bi mi doktorka skinula kontaktno sočivo, koje je bilo štit za moje oko, dobijam opet kapi, besplatno naravno. Sve je u redu sa mojim očima.

Ja svakim danom vidim sve bolje i bolje, prosto ne mogu da verujem da kada ustanem noću ne udaram u krevet, vrata, ne saplićem se… već ih jasno vidim i zaobidjem.

Doktorka mi je dala svoj broj, da mogu da joj pišem uvek kada imam neko pitanje. Naravno pisala sam joj često J i uvek sam dobila odgovor.

Dobijam poruku od dr Ivošević, kako nekoliko vikenda neće biti u zemlji, i da li bih mogla da odem već za par dana na kontrolu. Opet sam iznenadjena ovom porukom, nekom drugom doktoru bi bilo svejedno kada ću ja doći na kontrolu i da li ću uopšte doći.

Odlazim na kontrolu, po malo uplašena da li je sve u redu i da li ja vidim 100 %. Naravno sve je bilo u redu, i ja vidim 100%. Dioptrija je 0,00. Presrećna izlazim sa Klinike i sada sedim, još uvek ne mogu da opišem osećaj, kako je dobro videti.

Želim da se zahvalim svim srcem timu Perfect Vision, posebno dr Branki Ivošević, sestri Jeleni Krulj i Anji Milić. Najbolja klinika, sa najboljim osobljem i najvećim kvalitetom.

zadovoljni pacijent, Jovana Stefanović