U današnjem modernom dobu, korekcija vida laserom postala je veoma popularna među osobama koje žele da se oslobode naočara i kontaktnih sočiva. Jedna od najstarijih i najpouzdanijih metoda za korekciju vida laserom je tzv. PRK metoda. Ova metoda je prisutna već decenijama i daje odlične rezultate. U ovom blogu, istražićemo sve što treba da znate o PRK metodi laserskog skidanja dioptrije i zašto je ona naša izabrana tehnika.

Šta je PRK?

PRK je vrsta laserske operacije oka koja se koristi za korekciju kratkovidosti (miopije), dalekovidosti (hipermetropije) i astigmatizma. Ova procedura koristi laser za preoblikovanje rožnjače, providnog prednjeg dela oka, kako bi se omogućilo svetlu da se pravilno fokusira na mrežnjaču, što rezultira jasnim vidom.

Kako se izvodi PRK?

PRK procedura se sastoji od nekoliko koraka:

1. Priprema: Prvo se površinski sloj rožnjače (epitel) uklanja pomoću male nežne četkice namenjene ovoj proceduri.
2. Lasersko preoblikovanje: Nakon uklanjanja epitela, laser se koristi za precizno uklanjanje tkiva rožnjače što traje svega par sekundi.
3. Oporavak: Na kraju procedure, na oko se postavlja terapijsko kontaktno sočivo koje štiti rožnjaču i ubrzava zarastanje ranice na epitelu što obično traje nekoliko dana.

Prednosti PRK metode

1. Sigurnost: PRK je veoma sigurna procedura sa dugogodišnjom istorijom uspeha.
2. Pogodnost za tanju rožnjaču: PRK je bolji izbor za pacijente sa tanjim rožnjačama koje nisu pogodne za LASIK.
3. Stabilni rezultati: Nakon početnog perioda oporavka, rezultati PRK su veoma stabilni i dugotrajni.

Oporavak i negativne strane

Iako PRK ima mnoge prednosti, važno je napomenuti i neke negativne strane i aspekte oporavka:

1. Duži period oporavka: Za razliku od LASIK-a, gde se vid može stabilizovati brzo, kod PRK oporavak traje nekoliko dana duže.
2. Nelagodnost nakon operacije: Pacijenti mogu osećati nelagodnost, suzenje i osetljivost na svetlo u prvim danima nakon procedure.
3. Potrebna zaštita i briga: Tokom perioda oporavka, pacijenti nose terapijska kontaktna sočiva koja se ne skidaju u prvih nekoliko dana, koja ih štite dok rožnjača ne zaraste u potpunosti.

Kome je PRK najbolje rešenje?

PRK je odlična opcija za sve, ali posebno za one koji:

1. Imaju tanku rožnjaču.
2. Bave se sportovima ili aktivnostima gde bi bilo poželjno izbeći rizike povezane sa LASIK-om (poput pomeranja flap-a).
3. Imaju problema sa suvim očima, jer PRK smanjuje rizik od trajne suvoće očiju u poređenju sa LASIK-om.

Lasersko skidanje dioptrije PRK metodom je sigurna i efikasna procedura koja može značajno poboljšati kvalitet života onima koji žele da se oslobode naočara i sočiva. Iako zahteva duži period oporavka u poređenju sa nekim drugim metodama, rezultati su dugotrajni i stabilni. Pozovite nas za pregled putem telefona 024 45 45 000 ili 060 55 75 754 (viber).