Na Nacionalnom kongresu oftalmologa, naš tim nije samo učestvovao, već je preuzeo scenu – donoseći nova istraživanja iz prakse o uticaju 5G mreže na zdravlje očiju i otkrivajući neispričane priče o ključnoj ulozi medicinskih sestara u preoperativnoj pripremi pacijenata.

Naš tim imao priliku da učestvuje na Nacionalnom kongresu oftalmologa Srbije u Beogradu, događaju koji se s nestrpljenjem očekuje svake godine, jer okuplja najveće stručnjake u oblasti zdravlja očiju u Srbiji. Ovaj kongres je mesto gde se razmenjuju informacije, prava je platforma za inspiraciju, nove ideje i inovacije koje oblikuju budućnost oftalmologije. Kao deo ovogodišnjeg programa, naš tim nije samo učestvovao – bili smo i na sceni, deleći znanje i iskustva sa kolegama.

Jedan od trenutaka na koji smo posebno ponosni je predavanje naše doktorke Dolike Vasović, koja je obradila još uvek neistraženu temu – „Uticaj 5G mreže na pojavu katarakte kod mladih ljudi“. Dok svet sve više zavisi od tehnologije, malo ko zastane da se zapita kakve posledice to može imati na zdravlje očiju. Doktorka Vasović nas je uvela u svet naučnih istraživanja i izložila kako se elektromagnetni talasi, koje svakodnevno koristimo, mogu povezati sa pojavom katarakte kod mladih. Umesto suve nauke, njeno predavanje je bilo dinamično, ispunjeno primerima iz naše prakse, što je pokrenulo razmišljanja na tu temu među prisutnim kolegama. Bila je to prava prilika da se otvori dijalog o nečemu što tek dolazi na radar oftalmologije.

Predavanje možete pogledati na našem YouTube kanalu:

Naša druga prezentacija, možda manje tehnička, ali jednako važna, došla je od strane naših medicinskih sestara koje su govorile na temu uloge medicinskih sestara u preoperativnoj pripremi. Kada pacijent dođe na operaciju u našu kliniku prva ruka podrške i sigurnosti dolazi upravo od naših sestara. Njihova pažljiva priprema pred operaciju, znanje i sposobnost da umire pacijente, sprovedu dokumentaciju i isprate pacijente nakon operacije, često su nevidljivi heroj svakog uspešnog operativnog dana. U njihovom izlaganju osim tehničkih aspekata pripreme podelile su priče iz njihovog rada u Perfect Vision-u. Njihovo predavanje pokazalo je koliko je važno da preoperativna priprema ne bude samo rutina, već prilika da se pacijentima pruži emocionalna podrška koja može promeniti tok njihovog iskustva.

Video prezentacije koju je vodila naša medicinska sestra Zorica Popin možete pogledati na našem YouTube kanalu:

Edukacija je način na koji rastemo i postajemo bolji, kako za sebe, tako i za naše pacijente. Odlazak na ovakve kongrese gde učimo i delimo svoja saznanja, daje nam osećaj zajedništva u svetu oftalmologije. Svaki put kada se vratimo donosimo sa sobom i novu energiju, ideje koje jedva čekamo da primenimo u svakodnevnom radu.

Slika 1: med. sestra Una Katić, prof. dr Sofija Davidović, med. sestra Zorica Popin

Slika 2: med. sestra Una Katić, dr Tamara Kljaković Avramović, med. sestra Zorica Popin

Slika 3: med. sestra Una Katić, dr Miloš Cvetković, dr Miljana Smiljić, med. sestra Zorica Popin

Kongresi poput ovog nisu samo profesionalni susreti, već su poput velikih okupljanja zajednice posvećene istom cilju – unapređenju usluga. Kada se sretnemo sa kolegama, razmenimo iskustva, nasmejemo se nad izazovima i proslavimo uspehe. Osećamo kako zajedno stvaramo budućnost oftalmologije. Svaki razgovor i svaka nova ideja koja se rodi, postaje deo našeg kolektivnog znanja koje se kasnije vraća našim pacijentima kroz bolju brigu, nove metode i, što je najvažnije, humaniji pristup lečenju.

Nastavljamo da širimo vidike učeći i rastući, jer za nas svaka nova spoznaja predstavlja jasniji i bolji pogled u budućnost oftalmologije – i naših pacijenata.