Savršen vid nakon 40. godine, bez naočara!

18 Comments
 1. Postovanje..

  Imam 29godina i nikada nisam nosio naocare a vid mi je iz godine u godinu sve slabiji..
  Trenutno sam kupio naocare i na jednom oku mi je dioptrija -1 a na drugom -1.5 u pitanju su cilindricna stakla i kako mi lekari kazu imam „astigmatizam“.. Moje pitanje je sledece: s’obzirom da mi je vid „zamagljen“ kako na blizinu tako i na daljinu dal bih mogao izvrsiti pregled kod Vas i sta mislite kolike su sanse „da progledam normalno“ na blizinu srednju daljinu i daljinu?

  • Poštovani Nemanja,

   Prve naočare uvek treba određivati kod oftalmologa, nakon detaljnog pregleda i širenja zenica. Kako ste naveli, Vama je ustanovljen astimgatizam oba oka, što znači da Vam se vid može popraviti i možete progledati samo uz adekvatnu korekciju naočarima ili kontaktnim sočvima. Kao trajno rešenje, astigmatizam se može ukloniti laserskim skidanjem dioptrije ali najpre je potrebno uraditi detaljan preoperativni pregled kako bi se ustanovilo da li ste pogodan kandidat za operaciju.

   Oba pregleda, i kompletan opšti oftalmološki pregled i preoperativni pregled za lasersko skidanje dioptrije, možete uraditi u našoj ustanovi. Pregledi se zakazuju pozivom našeg call centra na broj 024/55-75-75 ili 060/55-75-754.

   Za sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

   Lep pozdrav.

 2. Poštovani , imam 61 god. i kratkovidost (-8 i – 11). Nosim kontaktna sočiva već 40 god. i dobro sam ih podnosila ( RGP) ali sada mi stvaraju poteškoće tipa suvo oko,
  težina u očima, dosadila mi je i nega sočiva….Moje pitanje je, želim se osloboditi sočiva ali šta pokušati uraditi a da mogu čitati a i videti na daljinu? Da li nositi naočare sa multifokalnim staklima ili operisati oči i ugraditi multifokalna sočiva???Koliko košta operacija? Napominjem da su mi oči zdrave što je čudilo mog oftalmologa, nemam nikakvih drugih problema. Hvala

  • Poštovana Koviljka,

   Ukoliko su Vaše oči zdrave, a želite da se rešite potrebe nošenja naočara i kontaktnih sočiva, Vi ste potencijalno dobar kandidat za operaciju sa ugradnjom multifokalnih intraokularnih sočiva. Naravno, da bismo ovo potvrdili, neophodno je da izvršimo veoma detaljan preoperativni pregled na kom ćemo dobiti i važne izračune na osnovu kojih pristupamo operaciji. Ova operacija je trajno rešenje, u oko 95% slučajeva pacijenti dobijaju dobar vid na blizu i daleko, bez ili uz minimalnu upotrebu naočara.

   U grupi multifokalnih sočiva bismo posebno istakli najnoviju generaciju ovih sočiva tzv. trifokalna sočiva koja poseduju čak tri fokusa, pa pored dobrog vida na blizu i daleko, posle operacije se postiže dobar vid i na srednju distancu (naročito važno osobama koje provode puno vremena pred računarom, kao i vozačima). Više o ovim sočivima možete pročitati na:
   http://perfectvision.rs/usluge/ugradnja-trifokalnih-sociva/.

   Cena operacije sa 20% popusta iznosi 136.000 dinara po oku. Ugradnja sočiva je potrebna na oba oka, jer se jedino tako postiže pun efekat.
   Za sve potrebne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

   Srdačan pozdrav.

 3. Pozdrav,
  Od 40-tih godina sam počeo da nosim naočare za čitanje, sada imam 52 god. i protekle tri godine nosim naočare za čitanje levo +2,25 i desno +2,00 ali mi se javlja problem prilikom gledanja tv-a na većoj daljini (3-4 m) pa onda koristim slabije naočare kako bih olakšao gledanje. Međutim u zadnje vreme primećujem da i na većim daljinama 40-50 metara imam problem sa levim okom jer slika nije izoštrena pa mi nije jasno šta se događa sa levim okom, da napomenem da prilikom prethodnih pregleda nije utvrđen nikakav drugi problem na očima.
  Hvala !

  • Poštovani Zorane,

   Obzirom na Vašu životnu dob, savetujemo da se obavi kompletan oftalmološki pregled. Moguće je da je lekar na prethodno obavljenom pregledu prevideo početna zamućenja u sočivu, koja su vrlo česta u Vašim godinama, a jedan su od mogućih uzroka zašto slabije vidite na jedno oko na daljinu, i pored dioptrije (naravno pod uslovom da je dioptrija adekvatno određena).

   Ukoliko postoje fine promene na vidnom živcu i još više u makuli, a nije urađen OCT snimak, onda je moguće da nisu uočene i neke promene degenerativnog tipa. U tom slučaju je potrebno uraditi ponovo detaljnu proveru dioptrije, pregled prednjeg segmenta oka na široke zenice, da se dobro pregleda sočivo i očno dno i da se uradi OCT snimak glave vidnog živca i makule.

   Sve navedene preglede i snimanja vršimo u našem Očnom centru. Zakazivanje se vrši pozivom našeg call centra na broj 024/55-75-75 ili 060/55-75-754.

   Za sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

   Srdačan pozdrav.

 4. Poštovani,
  moj otac je operisao jedno oko. 11.07. hiruški metod: OS: Phacoemulsificatio,Implantatio flex PC IOL. Tok operacije: Kornealn tunel-incizija, kapsuloreksa, hidrodisekcija, fakoemulzifikacija i aspiracija masa, implantacija flex IOL (multifokal), hidratacija incizije, intrakameralno cefuroxim. Na prvoj kontroli 12.07. hiruški metod: OS IOL Exchange. Tok operacije: Zbog „refractive surprise“, eksplantiran IOLi zamenjen za drugi. Na proširenu kornealnu inciziju postavljene dve najlon suture.
  On i dalje ne vidi na operisano oko, jako mu je mutna slika. Zamolila bih Vas za mišljenje da li možemo da očekujemo da će se to popraviti i da je samo potrebno neko vreme za potpuni oporavak i uredan vid?
  Unapred hvala na Vašem odgovoru

  • Poštovana Neno,
   Dešava se refractive suprise kada su naročito u pitanju male i velike oči. Mi smo za 7 godina imali samo jedan slučaj ali nismo eksplantirali sočivo već smo išli na drugu soluciju koja je takođe moguća i koju smo procenili da je bezbednija tj da je manje traumatizujuća za oko i ugradili smo na postojeće sočivo još jedno koje je uspešno i uz minimalan zahvat ispravilo 1.25 dioptrija koliko je pacijent imao pre te druge intervencije a posle nje je bio jako zadovoljan.
   Zamena sočiva je isto jedna opcija koja se primenjuje ali je mi na našoj klinici nikada nismo primenili.
   Nadamo se da će se vid oporaviti a nema razloga da do toga ne dođe ako je procedura napravljena korektno ali će mozda oporavak malo duže trajati.
   Srdačan pozdrav,
   dr Branka Ivošević

 5. Postovanje!
  Imam pitanje za sina, Dijagnoza je. Astigmatismus hypermetrpikus compositus obligus . H52 Amblyopia H54 Pregled je radjen zbog upisa u skolu i utvrdjeno je da dete ima dioptriju plus5 na oba oka kao i da je oko smanjeno za 2mm, Rekli su mi da spasa nema i da ce ceo zivot nositi naocare kao i da mora sedeti u prvoj klupi…Ni u jednom momentu nisam posumljala da on nevidi dobro, obavljeni su svi sistemacki redovni pregledi niko nista nije primetio…moje pitanje je dali zaista nepostoji nikakvo resenje? operacija? I dali postoji mogucnost nosenja sociva u njegovom uzrastu, uskoro puni 7g. meni su rekli da ni to nemoze.. Zakazali smo u vecoj privatnoj klinici ali zbog guzvi tek u avgustu mozemo doci..molim Vas za odgovor.
  Unapred hvala!

  • Poštovana,
   na osnovu podataka iz Vašeg upita ne možemo dati potpuno egzaktan odgovor zato što nam fale podaci iz oftalmološkog nalaza koji precizno definišu vidnu oštrinu i prepisanu korekciju Vašem detetu.
   Ukoliko dete kada stavi naočare vidi i sitna slova na tabli na kojoj je izvršen pregled, onda najverovatnije nema slabovidosti (trajno umanjenje vida koje se se ne može popraviti ni jednom tehnikom korigovanja vida) što je najvažnije. Ukoliko je dete slabovido, slabovidost se ne može ili može jako teško popraviti jer se vid razvija do sedme godine života. Neki očni lekari preporučuju naizmenično zatvaranje oba oka u zavisnosti od dioptrije, kako bi se dodatno izoštrio vid ako je to moguće.
   Da biste ustanovili da li može da nosi kontaktna sočiva morate da odete kod kontaktologa koji će obaviti pregled i postaviti probna kontaktna sočiva pa ćete videti da li je podesan kandidat za nošenje sočiva.
   Operacija tj . lasersko uklanjanje dioptrije se ne vrši pre dvadesete godina života, tako da ta tehnika nije indikovana za Vaše dete.

   Srdačan pozdrav,
   dr Branka Ivošević

 6. POSTOVANI MNOGO ZAHVALJUJEM NA VASEM ODGOVORU A U KOLIKO JE DISLOKACIJA MOJ PROBLEM SENKE-DUPLE SLIKE, DA LI JE MOGUCE MALO KORIGOVATI-POMERITI UGRADJENO MULTIFOKALNO SOCIVO.MISLIM DA BI NA TOM JEDINOM OKU IMALA ODLICAN VID SAMO DA NEMA TE SENKE – DUPLE SLIKE.CIM PRIDJEM NA 1,5 M. TELEVIZORU DUP0LA NESTAJE I ODLICNO VIDIM.CIM SE UDALJAVAM POJAVLJUJU SE SENKE PONOVO.

  ZAHVALJUJEM NA LJUBAZNOSTI POZDRAV IZ NOVOG SADA

  • Poštovana Azra,
   Hirurg koji je vršio implantacija zna koju vrstu multifokalnih sočiva je ugradio i možda Vam i on može pomoći da dobijete odgovor u vezi Vaših smetnje. Mi jedino možemo nagađati. Nekada je na jako kratkim ili dugačkim očima teško napraviti potpuno precizan izračun sočiva pa zaostane mala dioptrija pa Vam možda i neke naočare mogu rešiti taj problem.
   Dakle jedan detaljan pregled bi verovatno dao neko rešenje Vašeg problema.
   ‎Srdačan pozdrav.

 7. AZRA

  POSTOVANI,PRE 5 MESECI UGRADJENO MI JE MULTIFO9KALNO SOCIVO JA JEDINOM OKU.BEZ NAOCARA ODLICNO VIDELA SA DALEKO I U KUCI,ALI TV – SREDNJU DISTANCU NIKAKO.POSLE DVE NEDELJE POKVARILO SE ONO STO JE BILO ODLICNO I DO0BILA SAM NAOCARE -1,5 A POCELO SE SREDNJA DISTANCA POPRAVLJATI ALI SA SENKOM – DUPLOM SLIKOM I DANAS VIDIM SENKU CIM SE UDALJIM OD TV DALJE OD 1-2 METRA. DA LI SE RADI O DISLOKACIJI JER SLIKA MI JE KAO KADA VAM ANTENA NIJE DOBRO NAMJESTENA. HVALA NA O9DGOVBORU.DRUGO OKO SAM IUZGUBILA VID ZBO9G UVEITISA.

  • Poštovana,
   Kod ugradnje multifokalnih sočiva uvek postoji kao i kod ostalih mogućnost dislokacije jer se kapsula u kojoj stoji može na razne načine menjati pa to može uticati na vid. Nekada se mozak uspe adaptirati, pa neke od smetnji vremenom se ublaže, a neke nestanu. Kako će kod Vas biti, vreme će pokazati.
   Većina multifokalnih sočiva daje dobar vid na blizu i daleko (a slabije na rastojanju kompjuteru – jedna vrsta) ili dobro na distanci kompjuteru i daleko (a slabije na distanci za čitanje – druga vrsta). Odabir ‎vrste vrši se pre operacije sa pacijentom. Nije tragedija ako povremeno morate staviti naočare jer nikada se pacijentu ni ne kaže da će 100% biti bez naočara. Ako Vam ostanu senke i vremenom ne prođu i ne naviknete se eksplantacija i implantacija monofokalnog sočiva je jedino ali veoma rizično rešenje jer na drugo oko ne vidite. Zato je najbolje biti strpljiv i čekati, nešto će i vreme uraditi za Vas.
   Srdačan pozdrav.

 8. imam problema sa desnim okom perisao sam ga 1994 piovreda bila katarak ta pa mi je ugradjeno socivo vid mi se poceo smanjivati dali se smije ponovo radit il moram nacale dobio sam na desno oko -3 da li mozete vi to operisati i jel rizicno

  • Poštovani,
   Sa podacima koje ste nam poslali ne možemo Vam dati precizan odgovor.
   Molimo Vas da skenirate i pošaljete mailom ili kopirajte pa pošaljite poštom na adresu Kuća zdravlja (za očno) Senćanski put 15, Subotica, pa ćemo Vam rado odgovoriti.
   Srdačan pozdrav.

 9. poštovani, mnogo lijepih stvari sam čuo o vašoj klinici , pa me interesuje Vaše mišljenje o mom problemu.
  kao djete sam povrjedio oko te koristo razna sočiva , poagala i td. da bi nakon 15 god. u Snkt Petesburgu klinika Fjodorov ( 1995 god. ) ugradio sočivo ( T-19 , T+19D) koje me je odlično služolo do neki dan. Nehatom je došlo do fizičkog kontakta i došlo je do dislokacije i potonjuća vještačkog PCL. Pošto se nalazim u Hercegovini ljekar me je uputio u Klinički centar BL , gdje su mi pregledo utvrđene sledeći nalazi:
  Oftam.nal: VOD +10.0D Sph comb ,
  Kerametrijom:Cyl.ax = 0.5
  Biomikroskopski nalaz: OD centralno leukom rožnjače, prednja komora duboka, zjenica okomitoovalna na 12 h periferna iridektomija, afakija, zjenični predio čist.
  Fundus: retina na mjestu, u sjedećem položaju u donjim djelovima c.v. liksirano PCL (T-19)
  dijagnoza opis: Luxatio PCL in c.v.o dex. Pseeudophakija o. dex , Leucema corneae o. dex. Status post vulnus penetrans bilbi o. dex.
  Na osnovu navedenog moje pitanje je , da li se ovakve operacije izvode na Vašoj klinici., kolika je hitnost ovog zahvata i cjena,
  Unaprijed zahvala

  • Poštovani Baki,

   Zahvaljujemo Vam se na lepim rečima. Naša klinika ne obavlja vrstu operacije koje je Vama potrebna. Savetujemo Vam da se što pre obratite oftalmološkom centru koji može da obavi intervenciju vađenja potonulog sočiva i zamenu drugim ili samo ponovnu fiksaciju postojećeg.
   Ukoliko operaciju želite obaviti u Srbiji, na raspolaganju su Vam klinike Miloš, Profesional, Oculus i Sveti Vid. Cena ove operacije je u većini navedenih centara oko 3000 evra a pretpostavljamo da su cene slične i u BIH i Hrvatskoj. Prema našim saznanjima, ova vrsta operacije je znatno jeftinija u Mađarskoj, u gradovima Budimpešti i Segedinu (koji je veoma blizu Subotici).

   Nadam se da smo Vam ovim informacijama bar donekle pomogli. Želimo Vam da što uspešnije rešite Vaš problem.
   Srdačan pozdrav iz Subotice.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *