Na poziv Udruženja dijabetičara Subotice, tim našeg Očnog centra je 23. maja u prostorijama Otvorenog univerziteta, organizovao predvanje, uz očne preglede za članove Udruženja.

Predavanja i očni pregledi za članove Udruženja dijabetičara

Predavač, dr Ivana Ambruš Ivazović je zanimljivim izlaganjem sve prisutne upoznala sa štetnim uticajem dijabetesa na vid i načinima lečenja dijabetesne retinopatije.

Predavanja i očni pregledi za članove Udruženja dijabetičara

Nakon održanog predavanja, dr Ambruš je izvršila preglede očnog dna, svakom pacijentu je ponaosob opisala ovkirno stanje na očnom dnu i dala preporuku za dalju dijagnostiku, tamo gde je to indikovano.

 

Sa velikim zadovoljstvom mogu konstatovati da su mahom u pitanju disciplinovani pacijenti, čija bolest je kontrolisana a samim tim i očuvano očno dno. Ali imajući u vidu da je, prema zvaničnim podacima u Subotici, obolelo oko 10% ukupnog stanovništa, postavlja se pitanje koliko je zaista ovo realna slika. – ističe dr Ambruš.

 

Prema poslednjim istraživanjima iz 2017. godine, u svetu oko 415 miliona ljudi ima dijabetes, što je praktično populacija celog evropskog kontinenta. U našoj zemlji je registrovano oko 710 hiljada obolelih, a među njima je sve više dece i adolescenata. Procenjuje se da 39% obolelih koji nije svesno da imaju dijabetes, dok je ova bolest čak 5. vodeći uzrok umiranja u Srbiji.

Više fotografija pogledajte ovde.