Boja naših očiju, tačnije boja šarenice oka, primarno je određena koncentracijom i preraspodelom melanina tj. pigmenta. Usled nepravilnog razvoja irisa oka, izazvanog povredom njegove pigmentacije, šarenice dobijaju različitu količinu melanina (pigmenta), te se usled viška ili manjka melanina u šarenici oka, javlja i različita boja šarenice. Ovo stanje kada osoba ima oči različite boje naziva se heterohromija.

heterohromija

Veoma je važno naglasiti da heterohromija najčešće ne predstavlja ozbiljno stanje po zdravlje, jer ne utiče na vidnu oštrinu.

Vrste heterohromije

Heterohromija može biti urođena tj. kongenitalna (genetska osobina koja se nasleđuje od roditelja ili članova šire porodice), što je češća pojava ili stečena, koja se ređe javlja (usled fizičkog oštećenja šarenice, upala, konzumacije određene grupe lekova za lečenje glaukoma iil usled tumora).

Takođe, heterohromija može biti potpuna (kada je jedna šarenica potpuno drugačije boje od druge, npr. jedno oko je plavo a drugo smeđe) ili parcijalna (kada je jedan deo šarenice drugačije boje od ostatka šarenice), koju često imaju osobe koje pate od naslednih autoimunih bolesti kao što je Hiršprungova bolest i Vardenburgov sindrom.

HeterohromijaPoznati sa različitom bojom očiju

Brojne poznate ličnosti imaju različitu boju očiju, što ih nije sprečilo da ostvare uspeh na polju kojim se bave. Neki od najpoznatijih su David Bowie, Robert Downey Jr., Mila Kunis, Kate Bosworth, Olivia Wilde, Aleksandar Makedonski itd.

Heterohromija kod životinja

Različita boja očiju je mnogo češća pojava kod  životinja a najčešće se javlja kod pasa (sibirski haskiji i australijski ovčari) i mačaka (uglavnom mačke sa belom dlakom).