Sa pojavom zimske sezone, potrebno je više pažnje i nege posvetiti koži, kosi, ali i očima. Oči su najosetljiviji deo našeg tela, tako da morate biti veoma pažljivi s njima. Postoje određeni problemi kod očiju koji se dešavaju u zimskoj sezoni, a to je pojava suvoće, što može da dovede i do zamućenja vida. U tu svrhu, treba da pratite neke prirodne savete za negu očiju u zimskom periodu.

  • Nosite sunčane naočare kako biste zaštitili oči od intenzivnog vetra i od jake svetlosti. 

Spavanje je bitan element za dobro zdravlje. Pravilno spavanje je potrebno očima za njihov dobar rad. Ako ne možete dobro spavati u dugim zimskim noćima, to može prouzrokovati tamne fleke ispod očiju i učiniti oči mutnim. 

Voda ima važnu ulogu u našem životu. Uočeno je da sa pojavom zimske sezone većina ljudi ne pije više vode ili drugo zaboravljaju da piju vodu zbog manje dehidratacije svog tela. Ali manjak vode može izazvati efekat na koži i očima, čineći ih suvim. 

Za prirodnu negu očiju zimi, morate da jedete svu hranu koja je dobra za pravilno funkcionisanje očiju. Možete jesti ribu, koja ima dezoksi-ribonukleinsku kiselinu, koja pruža strukturnu podršku ćelijskim membranama. Osim toga, možete jesti zeleno povrće kao što su spanać, kelj, koji su takođe korisni za oči. Jaja, voće i vitamini C i E su najbolji za oči.

Problemi kod dečijih očiju tokom zimskog perioda

Hladan vazduh, a naročito vetar pojačava lučenje suza.  Zapravo, reč je o odbrambenom mehanizamu oka od surovih zimskih uslova.

Žmirkanje na snegu obično znači da je sunce jako i smeta oku. Bela boja odbija sunčeve zrake, tako da lepo planinsko sunce može da bude veoma neprijatno za oči. To, naravno, važi za sve, ne samo za decu. Ultraljubičasti zraci mogu da budu vrlo opasni po oči. Zato je zabranjeno sunčanje lica na planini bez zaštitnih naočara.

Redovna briga i zaštita očiju od spoljnih uticaja najbolja je preventivna mera za očuvanje zdravlja očiju i kod dece i kod odraslih.