[ngg src=“galleries“ ids=“78″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Humanitarna akcija povodom obeležavanja Svetskog dana dijabetesa je tradicija koju sa velikim zadovoljstvom negujemo već 11. godinu za redom.

I ove godine smo našim sugrađanima kojima je dijagnostikovan dijabetes, omogućili besplatne preglede očnog dna, uz individualne konsultacije sa lekarom. Pregledi su izvršeni 17. novembra u prostorijama našeg Očnog centra.

Kao i ranijih godina, interesovanje je bilo zaista veliko te su raspoloživi termini popunjeni za svega nekoliko sati.

U akciji su učestvovali lekari i medicinske sestre našeg stručnog tima. Svakom pacijentu je izvršen pregled očnog dna, uz davanje stručnih saveta i preporuka za dalje lečenje.

Kako dijabetes oštećuje vid?

Šećerna bolest izaziva brojne probleme sa vidom, a najozbiljnija komplikacija je dijabetesna retinopatija, koja se javlja kod više od 85% dijabetičara.

Nažalost, bolest nema izražene simptome sve do uznapredovale faze kada nastaju značajna ošetećenja vida, koja vode u slepilo ako se bolest ne otkrije i ne leči na vreme.

Redovne kontrole očnog dna kod pacijenata sa dijabetesom su od velike važnosti kako bi se bolest pravovremeno otkrila i kako bi se započelo sa adekvatnim lečenjem.

Pokretanjem i organizovanjem ovakvih akcija nastojimo da edukujemo stanovništvo o važnosti redovnih očnih pregleda kao osnove za sprečavanje najteže posledice dijabetesa po vid – trajnog gubitka vida.