Povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti omogućili smo sugrađanima kojima je dijagnostikovan dijabetes besplatan pregled očnog dna, uz individualne konsultacije sa lekarom. Pregledi su se realizovali u prostorijama našeg Očnog centra.

U ovoj humanitarnoj akciji, koja ima tradiciju dužu od jedne decenije, učestvovali su lekari i medicinske sestre iz našeg stručnog tima.

 

prof dr sofija davidovicSvakom pacijentu se radio pregled očnog dna uz davanje stručnih saveta i preporuka za dalje lečenje. Na raspolaganju za savet im je bila prof. dr Sofija Davidović, specijalista oftalmologije/retinolog. 

 

Šećerna bolest izaziva brojne probleme sa vidom, a najozbiljnija komplikacija je dijabetesna retinopatija, koja se javlja kod više od 85 odsto dijabetičara.

Bolest nema izražene simptome sve do uznapredovale faze kada nastaju značajna ošetećenja vida, koja vode u slepilo ako se bolest ne otkrije i ne leči na vreme. Redovne kontrole očnog dna kod pacijenata sa dijabetesom su od velike važnosti kako bi se bolest pravovremeno otkrila i kako bi se započelo sa adekvatnim lečenjem. Pokretanjem i organizovanjem ovakvih akcija nastojimo da edukujemo stanovništvo o važnosti redovnih očnih pregleda kao osnove za sprečavanje najteže posledice dijabetesa po vid – trajnog gubitka vida.

Preventivan pregled možete zakazati putem našeg call centra: 024 45 45 000 ili 060 55 75 754.

Zahvaljujemo se Subotici.com i Yu Eco televiziji što su ispratili naš rad.

akcija

akcija

akcija dijabetes