U današnjem digitalnom dobu, računari su postali sastavni deo našeg svakodnevnog života. Koristimo ih za komunikaciju, rad, zabavu i obrazovanje. Međutim, dok uživamo u prednostima tehnološkog napretka, važno je istražiti i razumeti kako računari utiču na naš vid i kako se možemo zaštititi od potencijalnih negativnih efekata.

 

1. Plava svetlost i oči:
Jedan od najvažnijih uticaja računara na naš vid je emitovanje plave svetlosti. Većina ekrana računara, pametnih telefona i tableta emituje visok nivo plave svetlosti. Dok kratkotrajna izloženost plavoj svetlosti nije nužno štetna, dugotrajno izlaganje može dovesti do digitalnog umora očiju, suvoće očiju, glavobolje i poremećaja spavanja.

2. Sindrom suvih očiju:
Dugotrajno gledanje u ekran može smanjiti broj treptaja, što dovodi do isušivanja očiju. Sindrom suvih očiju uzrokuje nelagodnost, peckanje, svrab i zamagljen vid. Redovno treptanje i pravilna hidratacija očiju mogu pomoći u prevenciji ovog problema.

3. Blještavilo i kontrast:
Visok kontrast između svetlih ekrana i tamne pozadine, kao i blještavilo koje dolazi iz ekrana, može uzrokovati naprezanje očiju. Prilagodite svetlinu ekrana kako biste smanjili ovo naprezanje i olakšali gledanje.

4. Položaj ekrana i udaljenost:
Nepravilan položaj ekrana i neprikladna udaljenost mogu dodatno uticati na vaš vid. Postavite ekran na visinu očiju i održavajte udaljenost od otprilike 50-70 centimetara. Ovo pomaže u smanjenju potrebe za neprirodnim pokretima glave i očiju.

5. Periodi odmora i vežbe očiju:
Praktikovanje „20-20-20“ pravila može biti korisno: svakih 20 minuta gledanja u ekran, fokusirajte se na objekat udaljen 20 stopa (oko 6 metara) na 20 sekundi. Takođe, vežbe za oči kao što su treptanje, fokusiranje na različite udaljenosti i kružni pokreti mogu pomoći u opuštanju očnih mišića.

6. Kvalitet ekrana:
Kvalitet ekrana igra veliku ulogu u uticaju na vaš vid. Visokokvalitetni ekrani sa boljom rezolucijom i tehnologijama filtriranja plave svetlosti mogu značajno smanjiti negativne efekte na oči.

7. Zaštita od plave svetlosti:
Mnogi uređaji i aplikacije nude opcije za filtriranje plave svetlosti. Ovi filteri mogu smanjiti emisiju plave svetlosti i olakšati umor očiju. Takođe, nošenje naočara za filtriranje plave svetlosti dok radite za računarom može biti korisno.

plavi filter naocare

U Optici Perfect Vision možete pronaći veliki zbor naočara u koje možete ugraditi stakla sa plavim filterom sa ili bez dioptrije.

8. Redovni oftalmološki pregledi:
Nemojte zanemariti redovne posete oftalmologu. Profesionalni pregledi očiju mogu otkriti promene ili probleme koje možda niste primetili i omogućiti pravovremenu intervenciju.

Zakažite pregled putem telefona 024 45 45 000 ili 060 55 75 754.

Zaključak je da računari i moderna tehnologija igraju značajnu ulogu u našem životu, ali moramo biti svesni potencijalnih efekata na naš vid. Proučite ove savete i prilagodite svoje navike kako biste zaštitili svoje oči od negativnih uticaja računara. Vaš vid je neprocenjiv, stoga je važno brinuti se o njemu na najbolji mogući način.