Uticaj kompjutera na vid

Neminovno je da kompjuteri čine naš posao lakšim i efikasnijim, ali sa druge strane kompjuteri istovremeno utiču i na naše zdravlje. Prema navodima stručnjaka 70 do 75% onih koji rade ili sede za kompjuterom imaju problem sa vidom. Ovo stanje nazvano je “sindrom kompjuterskog vida”.  Sedenje za kompjuterom više od tri sata dnevno predstavlja potencijalnu opasnost za nastanak sindroma kompjuterskog vida.

Iako, za sada, nema pouzdanih dokaza da upotreba kompjutera dovodi do trajnog oštećenja očiju, ovi simptomi mogu predstavljati značajan problem.

Vidne smetnje i promene na očima

U sklopu sindroma kompjuterskog vida mogu se javiti vidne smetnje u smislu otežanog fokusiranja, promene u percepciji boja, osetljivost na svetlot, osećaj treperanja teksta. Čest je osećaj suvoće, crvenilo, svrab, peckanje, pojačano suzenje, osećaj težine u kapcima. Osećaj stranog tela u oku naročito se javlja kod nosilaca kontaktnih sočiva.

Preventivne mere

Da bi se ublažile ili eliminisale tegobe nastale dugotrajnim radom na kompjuteru predlažemo:

  • Podesiti osvetljenje monitora na intenzitet koji prija vašim očima,
  • Ograničiti vreme neprekidnog rada za računarom.
  • Primenite pravilo da na svakih 20 minuta gledate u daljinu 20 sekundi.
  • Koristite specijalne filtere u naočarima ili za ekran koji smanjuju odsjaj. Nošenje posebnih naočara dizajniranih za rad na kompjuteru smanjuje naprezanje oka. One mogu imati i dioptriju, ukoliko je to potrebno, što će oftalmolog odrediti, a poželjno je da imaju i antirefleks sloj.

Obavezno posetite oftalmologa

Upoznajte svog oftalmologa sa bilo kakvim zamorom očiju ili drugim problemina koje osećete na poslu ili pri radu sa kompjuterom. Možda su Vam potrebne naočare ili kontaktna sočiva da korigujete vid i olakšate sebi rad na kompjuteru. Naočare mogu biti:

  • Monofokalne i omogućiće Vam dobar vid samo na jednom, fiksnom, dalekom ili bliskom rastojanju od oko 35 cm.
  • Multifokalne naočare omogućavaju dobar vid na daljinu i blizinu kao i na intermedijarnom rastojanju upravo potrebnom za rad na kompjuteru.
  • Bifokalnim načarima postiže se dobar vid na daljinu i blizinu tj. na 35 cm, ali zbog pravca pogleda pri radu na računaru korišćenje ovih naočara zahteva prinudan, neprirodan položaj glave zabačene unazad, što stvara zamor u predelu vrata i osećaj diskonfora, pa se ne preporučuju za rad na kompjuteru.

Naočare mogu imati zatamljeni (fotosenzitivni) i antirefleks sloj, što može pomoći da se poveća percepcija kontrasta, filtrira odsjaj i refleksija svetla kako bi se smanjile tegobe pri radu.

Roditelji treba da se obrate lekaru u slučaju da primete da dete trepće, ima crvene oči, ako se žali na suzenje, zamagljen vid, zamor očiju i glavobolju.
Računari koje koriste Vaša deca treba da budu postavljeni na adekvatnoj visini i sa optimalnim osvetljenjem kako bi se smanjile tegobe.

Uz pravilan izbor kompjutera, položaja Vašeg tela u odnosu na ekran, pravilan režim rada i odmora, korišćenje ukoliko je potrebno, adekvatnih naočara, možete smanjiti ili eliminisati simptome sindroma kompjuterskog vida.

Preporučuje se da Vaš i vid Vaše dece proverite bar jednom godišnje kod lekara specijaliste. U slučaju da se bilo koji od pomenutih simptoma jave, najbolje je obratiti se odmah oftalmologu.

Perfect Vision oftalmološki specijalistički tim poliklinike KUĆA ZDRAVLJA u Subotici stoji Vam na raspolaganju.

Pozovite nas odmah ili nas kontaktirajte putem online zahteva.

Perfect Vision - Subotica