Šta roditelji treba da znaju o razvoju vida svoga deteta?
Za pravilan razvoj vida kod deteta osnovni preduslov jeste da sve strukture oka budu zdrave: prozirna rožnjača i sočivo, zdravo očno dno i vidni živac. Samim rođenjem deteta proces razvoja vida nije završen, već se nastavlja i to najintenzivnije između trećeg meseca i treće godine života i završava se u sedmoj godini.

Slabovidost (amblyopia) podrazumeva smanjenu vidnu oštrinu, koju je nemoguće popraviti ni jednim danas raspoloživim metodom savremene oftalmologije, ako se kasno otkrije odnosno nakon završetka razvoja vida što se dešava najčešće u 7-8 godini života.

Najčešći uzroci za pojavu slabovidosti su :

  1. neprepoznata i nekorigovana refrakciona anomalija (kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam),
  2. velika razlika u dioptriji između dva oka (anisometropia), netretirana od ranog detinjstva,
  3. razrokost (strabizam),
  4. urođeno zamućenje sočiva deteta (kongenitalna katarakta).

Prvi očni pregled obavlja pedijatar neonatolog nakon porođaja. Ukoliko pedijatar ili roditelj uoče „belu zenicu“ što može biti znak retkog tumora očnog dna – retinoblastoma ili kongenitalne katarakte, potrebna je hitna hirurška intervencija.

Sledeći očni pregled obavlja pedijatar u sklopu rutinskog sistematskog pregleda u periodu od šestog do dvanaestog meseca života. Ukoliko roditelj ili pedijatar primete odsutnost praćenja majčinog lica, svetlosti, igrački jarkih boja, razrokost, često žmirkanje i trljanje očiju, potrebno je odmah odvesti dete na oftalmološki pregled.

Ukoliko je nalaz na prvom očnom pregledu bio uredan, sledeći pregled bi trebalo izvršiti u trećoj godini života, koja je ujedno i najbolja doba za ispitivanje vidne oštrine, jer je dete tada dovoljno staro da da siguran subjektivni odgovor, a istovremeno i dovoljno malo da se urođena slabovidost stigne pravovremeno lečiti.

Ukoliko jedan ili oba roditelja nose naočare, odnosno imaju kratkovidost, dalekovidost ili astigmatizam, potrebno je dovesti dete do treće godine života na očni pregled i zatim nastaviti sa redovnim polugodišnjim ili godišnjim kontrolama vidne oštrine u skladu sa preporukom oftalmologa. U slučaju da se na pregledu ustanovi bilo koja refrakciona greška, detetu se prepisuju naočare, ukoliko je potrebno i okluzija (zatvaranje oka zavojem), kako bi se stimulisao pravilan razvoj vida.

Sledeći pregled se obavlja pri polasku deteta u školu. To nikako ne sme da bude prvi očni pregled jer velika dioptrija, razlika u dioptriji, razrokost ili drugi poremećaji koji dovode do slabovidosti, ne mogu adekvatno da se leče pošto se tada proces razvoja vidne funkcije deteta već nalazi u završnoj fazi.