U cilju praćenja i uspostavljanja pravilnog razvoja vida kod dece, u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Naša Radost”, pokrenuli smo projekat besplatnih oftalmoloških pregleda mališana uzrasta 4 godina. Ovaj projekat ćemo sprovoditi kontinuirano, do kraja školske 2013./2014. godine u vrtićima “Naše radosti”, uz prethodno dobijenu saglasnost roditelja.

Besplatni oftalmološki pregledi u vrtićima  Besplatni oftalmološki pregledi u vrtićima

Obavezni oftalmološki pregledi dece u 4. godini propisani su Pravilnikom o obimu i sadržaju zdravstvene zaštite za 2013. godinu  (Odredba o sadržaju i obimu preventivnih mera u oblasti zdravstvene zaštite), budući da je ova životna dob ključna za vršenje sistematskog očnog pregleda. Vid se razvija do 7. godine života i stoga je neophodno na vreme uočiti da li kod deteta postoji velika dioptrija, razlika u dioptriji, razrokost ili bilo koji drugi poremećaji koji, ukoliko se na vreme ne prepoznaju i ne leče, dovode do slabovidosti. Dosadašnja praksa sistematskih pregleda vida u 7. godini života praktično da nema preventivni smisao, jer kako u tom period završava razvoj vida, tako kasno otkrivena slabovidost (nedovoljno razvijen vid) ne može se značajnije korigovati, što predstavlja ogroman hendikep za roditelje i dete. Važnost ovog pregleda je naglašena kod dece čiji roditelji ili bliža rodbina imaju refrakcionu anomaliju (dioptriju), jer je nasledni gen veoma važan faktor. 

Kod dece kod koje se ustanovi bilo kakva anomalija (odstupanje od fiziološkog nalaza za uzrast) pružaćemo adekvatnu preporuku roditeljima kako bi se dete stavilo pod stručni nadzor oftalmologa, tj. kako bi se blagovremeno korigovala refrakciona anomalija i razrokost. Ove preglede svi zainteresovani mogu obaviti takođe besplatno u našoj ustanovi. 

Cilj ovog projekta je skrining što većeg broja dece, kako bismo na vreme otkrili onu decu kod koje je neophodno nošenje naočara kako bi se njihov vid pravilno razvijao, jer je to jedan od elementarnih preduslova za srećan život svakog deteta.

Ostale slike možete pogledati na:  http://www.flickr.com/photos/perfect-vision-subotica/sets/72157636189553916