Pojačano suzenje oka

Uzroci i nastanak bolesti:

U oftalmološku ambulantu se često javljaju pacijenti sa smetnjama zbog prekomernog suzenja očiju. Ovo stanje se naziva epifora (lat.). Suze se stvaraju u glavnoj i pomoćnim suznim žlezdama, nakon čega se treptanjem raspoređuju po celoj površini oka i odlaze u smeru nosa gde bivaju uvučene u suzne kanaliće i suznu vrećicu kroz koje odlaze u nos. Dakle, može se reći da pojačano suzenje oka nastaje ukoliko se stvara previše suza koje ne mogu dovoljno brzo isteći kroz kanaliće ili uz normalnu količinu suza ako su kanalići začepljeni. Na pojačano stvaranje suza utiču emocije (plač), nadražaj oka (dim, smog, nikotin), strana tela (prašina), upale vežnjače, rožnjače. Otežano ili onemogućeno oticanje suza je uzrokovano suženjem suznih kanalića ili suzne vrećice zbog upala i povreda, a kod novorođenčadi i zbog postojanja jedne membrane u odvodnim suznim putovima koja u normalnim okolnostima sama nestaje. 

Simptomi:

Povećana količina suza se umesto prema nosu sliva preko ruba ruba kapka niz lice. Kako nas to stimuliše na stalno brisanje oka i lica tako može doći do crvenila oka, a u jako izraženim i dugotrajnim slučajevima rub kapka promeni svoj položaj čime vežnjača postaje više izložena upalama.  

Lečenje:

Ako je uzrok suzenja nadražaj oka onda je potrebno eliminisati uzrok, bilo prekidom boravka u zagađenoj sredini, bilo lečenjem bolesti vežnjače i rožnjače koje izazivaju ove smetnje. Ispiranje suznih kanalića je u nekim slučajevima korisno, međutim kod potpunog zastoja prolaska suza najčešće je potrebna operacija.

 U novorođenačkoj dobi se membrana u kanalićima pokušava probiti čvrstim masiranjem unutrašnjeg očnog ugla u smeru nosa. Ako ta tehnika ne daje rezultate onda se pristupa manjem operativnom zahvatu koji se obavlja u opštoj anesteziji zbog potrebe da dete bude potpuno mirno. U toku operacije u kanaliće se uvodi specijalna tanka sonda kojom se dolazi do membrane te se ona probija. Operacija ima odlične rezultate, a suzenje gotovo trenutno nestaje.